Forlagsfokus: Comma Press

God onsdag! En stor del av Kvardagsbiblioteket sitt mål er å promotere bøker utenfor den litterære kanonen og bestselgerlistene, samt å lese bøker fra hele verden, ikke bare den engelsk- og skandinavisk-språklige delen. Vi forsøker å utvikle dette målet med prosjekt som #lesverden og ved å, så ofte vi kan, støtte små indie-forlag i tillegg til de større navnene. Derfor ønsker vi i dag – og fremover – å gi en kort introduksjon av nettopp et slikt forlag! Vi har skrevet om noen få før, som Nordisk Books og Four Corners Books, men tenker at det er på tide å virkelig slå et slag for alle de små spennende forlag som finnes der ute i verden.

Hvis dere kunne tenke dere å lese mer om noen spesielle forlag, så legg gjerne igjen forslag i kommentarfeltet! Jobber du i forlag og vil ha en feature? Send oss en e-mail, vi inkluderer gjerne et intervju eller lignende!

Først ut er Comma Press

Comma Press er et lite forlag med base i Manchester som ekslusivt gir ut novellesamlinger – og de er naturligvis derfor veldig flinke på nettopp novellesamlinger! Før vi begynner vil jeg bare presisere at jeg hadde to ukers praksis hos Comma Press tidligere i år, og at det selvsagt har bidratt til mitt engasjement for forlaget – men jeg visste likevel mye om dette fantastiske lille forlaget før jeg hadde praksis der.

Om Comma Press

Comma Press er i tillegg til å være et lite selvstendig forlag også et såkalt non-profit organisation, som betyr at alle pengene de tjener går til å gi ut flere bøker og arbeide med flere prosjekt. Dette betyr at de ofte er avhengige av å søke støtte fra ulike hold for å arbeide med prosjekt de mener er viktige å få ut i verden i bokform. Noen av deres seneste utgivelser, som for eksempel Protest: Stories of Resistance en novellesamling om britiske protester gjennom tidene, er gode eksempler på dette.

Hva er spesielt med Comma?

Det som skiller Comma fra andre forlag er deres fokus på novellesamlinger, at de er not-for-profit, og at de har base i Nord-England. I Storbritannia er nemlig forlagsbransjen basert nesten ekslusivt i London og Oxford, og forlag som Comma Press sørger for at litteraturen som utgis i landet ikke bare er stemmer fra sør (Sør-England er historisk sett den rikere delen av England, og det fører selvsagt til endel problematikk rundt representasjon i litteratur og bransjen).

Hvilke bøker burde du sjekke ut?

Comma Press ble dannet i 2003, men har likevel en lang liste med bra bøker du burde sjekke ut. Her kommer mine anbefalinger:

Refugee Tales og Refugee Tales II

I disse novellesamlingene har kjente britiske forfattere fått møte flyktninger for å høre deres historie, og deretter skrive den i novelleform. Historiene i disse bøkene er med andre ord ekte og det er så vanskelig og utrolig viktig å lese. Da jeg hadde praksis her holdt de på å korrekturlese den andre boka, og på et tidspunkt snakket vi alle om hvor mye vi gråt mens vi leste korrektur (ja, virkelig).

Thought X og Science Into Fiction serien

I denne serien samarbeider forfattere og forskere om å skrive essay og noveller rundt ulike områder av teknologi og vitenskap. Den nyeste i serien, Thought X, handler om tankeeksperiment, mens tidligere samlinger har handlet om biomedisinsk forskning og artificial life for å nevne noe.

Elsewhere: Stories from Small Town Europe

En samling fortellinger med fokus på småbyer, skrevet av forfattere fra hele Europa. Her finner du blant annet noveller skrevet av Norges egne Frode Grytten, Gyrðir Elíasson fra Island og Zaman Saçlioglu fra Tyrkia.

Igjen: har du tips til forlag folk flest burde vite mer om, send oss en e-post eller legg igjen en kommentar!

Victoria x

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *