NaNoWriMo: Oppdatering

Hei, nå er vi litt over halvveis i NaNoWriMo, og jeg tenkte å dele en liten oppdatering av min proggresjon til 50.000 ord i november. Tidligere i mitt 23 år lange liv har jeg neppe skrevet mer enn 20.000 ord på tretti dager, så med tanke på at jeg i tillegg nettopp har kommet hjem fra en ti dager lang tur til Tasmania for å puste inn litt fjelluft så er jo dette prosjektet ganske ambisiøst fra min side.

Så langt ligger jeg på rundt 14.000 ord, altså ligger jeg omtrent 50% bak skjema – ops. Det daglige målet er et gjennomsnitt på 1667 ord, men for at jeg nå skal klare de 50.000 må jeg skrive nesten 3000 ord per dag. I tillegg så har jeg kommet såpass langt inn i prosjektet at jeg sikkert snart tar til tårer over alle de ekstreme plothullene og andre problemer jeg har: for eksempel er alle karaktene mine dødskjedelige; jeg oppdaget fort at jeg hadde oversett et ganske viktig vitenskaplig element da idéen min tok form, som betyr at jeg må skrive om stort sett alt jeg har skrevet til nå for at vitenskapen skal gi mening; og for ikke å snakke om at selve prosaen er ganske sørgelig. På dette tidspunktet skal dere si: ‘men Sunniva, det er sikkert ikke sant! Du bare overdriver!’ Nei, det gjør jeg ikke – men vet dere hva? Jeg har akseptert det, og jeg har akseptert at dette er en øvelse om først å fremst å dedikere meg selv til et prosjekt og pushe meg videre selv om det føles poengløst. Målet er rett og slett å få et shitty first draft.

Så når jeg altså har bestemt meg for å ikke bry meg om kvalitet, og heller ha kvantitet som mål, hvordan skal jeg rekke å skrive 35.000 ord på tretten dager? Tja, si det. Her er noen utfordringer som kan forhindre meg i å nå målet mitt:

• Det er blitt sykt fint vær i Melbourne nå, så det frister liksom å være ute – ikke en ideel skrivestasjon for meg.
  • Jeg har andre prosjekter som også krever tid, i tillegg til jobb et par dager i uka: Kvardagsbiblioteket, fremtidige planer for universitetet mitt sin Publishing Students Society som jeg har påtatt meg ansvar for.
  • Jeg vurderer å ta en liten fjelltur til neste uke siden jeg bare jobber i helgen, som kommer til å sette meg enda lenger tilbake.
  • Den nye Stormlight Archive boken, Oathbringer, fra Brandon Sanderson er ute, og den er SÅ BRA! Har lest stort sett non-stop siden jeg fikk hendene i den, men jeg leser ganske treigt og den er 1200 sider.

Det er veldig lett å bare bli sittende å stirre på skjermen, bruke timesvis på å skrive et par hundre ord. Så en veldig viktig ting som jeg tror NaNo allerede har lært meg er hvilke virkemidler som faktisk hjelper for at jeg skal få til å skrive et par tusen ord om dagen, uten at det tar meg flere timer. Jeg har funnet ut at The Most Dangeroud Writing App faktisk fungerer ekstremt godt for meg. Det er en nettside hvor du konstant må skrive for at teksten din ikke skal bli borte, altså: om du stopper mister du alt. Det gjør at du ikke kan bry deg for mye om hvordan formuleringen din blir, eller bruke for mye tid på hva som skal skje i neste scene. Du må bare skrive. Du kan velge å skrive mot et ordmål, eller på tid. Jeg har funnet ut at 10 minutter er akkurat nok tid til å få en god chunk av dagens mål unna, uten at det blir for lenge. Jeg synes også ofte jeg skriver bedre i en slags stream of consciousness-stil enn når jeg gir meg mye tid, altså er denne nettsiden midt i blinken for meg. Jeg skriver også godt for hånd, men klarer ikke å sitte for lenge om gangen.

Hva har jeg lært så langt:

• At det er viktig å finne ut hvilke verktøy som hjelper deg, og deretter å bruke dem.
  • Å ha et konkret mål hjelper til å faktisk skrive hver dag, selv om det er mye annet som du gjerne skulle gjort i løpet av dagen. Det er lettere å prioritere skriving på den måten.
  • At jeg faktisk kan skru av min interne redaktør om jeg fokuserer på å skrive raskt.
  • At jeg kan skrive 2800 ord på 40 minutter hvis jeg virkelig vil (helst med pauser hvert 10 min da).

Planen er derfor å smashe ut 5000 ord et par dager hvor jeg ikke har så mye annet jeg må gjøre (ikke i dag da, for skal som sagt lese Oathbringer), og å skrive mitt første manus mer eller mindre i 10 min bursts, og heller gi meg selv en skikkelig oppgave for andre utkast. Har jeg gitt opp? På ingen måte!

Holder dere tritt med deres skrivemål for november/i år? Hvilke verktøy bruker dere for å motivere til skriving?

0 comments on “NaNoWriMo: Oppdatering