5 bøker som kan gjøre hverdagen litt bedre

I vintermørket kan det bli lett å miste motivasjon – det er jo egentlig ikke spesielt rart når det brått er mørkt når man drar på jobb og når man reiser hjem igjen. Blandet med tanken på at ett nytt år er nesten rett rundt hjørnet, føler jeg ofte at de to siste månedene i året er ypperlige måneder for å planlegge livet fremover eller forsøke å lære seg noe nytt.

Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort – det er svært lite fristende å stå opp tidlig og dra på treningssenteret kl 6 når det er minusgrader og mørkt ute, tross alt. Heldigvis finnes det et helt lass av såkalte Self-Help bøker der ute som faktisk er skikkelig bra og som kan hjelpe deg over kneika – her er noen av mine favoritter!

1. Better Than Before av Gretchen Rubin

Gretchen Rubin er en dame som er svært opptatt av vaner: såpass mye at hun har skrevet en hel bok om temaet! I Better Than Before tar Rubin et dypdykk i sine egne og andre vaner – hvorfor oppfører vi oss som vi gjør? Hvorfor tar vi ulike valg i ulike situasjoner? Hvordan kan vi lære oss en ny vane? I denne boka får du en blanding av veldig analytiske kapitler hvor Rubin forklarer ulike type menneskers grunnlag for å velge som de gjør, til praktiske tips til hvordan du kan endre tankegang for å ta mer praktiske valg. Utrolig interessant og motiverende.

2. The Little Black Book av Othega Uwagba

The Little Black Book er, kontroversielt nok, en liten rosa perle av en bok. Otegha Uwagba driver eget firma og har samlet sine beste tips for kvinner i starten eller tidlig i karrierene sine (men også ypperlig for eldre kvinner (og menn!) som føler seg litt stuck). På knappe 100 sider får du motivasjon, tips til hvordan du burde spørre om lønnsøkning og tips til hvordan du kan utvikle deg selv eller din bedrift. Enhvert ungt menneske burde ha et eksemplar av denne boka synes jeg.

3. What the Most Successful People Do Before Breakfast av Laura Vanderkam

Hva gjør egentlig suksessfulle mennesker før frokost? Når står de opp? Hvor mye tid setter de av til morgenstell og andre morgenrutiner? Hva er disse morgenrutinene? Laura Vanderkam analyserer i denne boka en rekke suksessfulle menneskers vaner på en måte som gjør at det føles overkommelig selv for en som føler seg fanget i tidsklemma. Vanderkam har også skrevet boka 168 Hours, som handler om hvor mange timer vi faktisk har hver uke til å fylle med hva vi vil, og er generelt veldig flink til å organisere tiden sin. Om ikke annet er det utrolig spennende å lese om hvordan andre tilbringer morgenene sine og hvorfor.

4. Big Magic av Elizabeth Gilbert

Big Magic er en bok om å leve et kreativt liv og hvilke holdninger du burde ha som et kreativt menneske: Ta imot inspirasjon når det kommer men ikke forvent at det skal gå lett; du blir ikke kjent over natten; ikke forvent at noen skal oppsøke deg og gi ut boken, i stedet må du samle på avslagsbrev; jobb med det så ofte og så hardt du kan. Gilbert har en lekenhet, en slags letthet, over sitt budskap; hun legger vekt på at din kunst først og fremt bør være din hobby – noe du gjør fordi du elsker å gjøre det, til tross for alt slitet som fører med. Du kan lese hele Sunniva sin anmeldelse av Big Magic her.

5. Reasons to Stay Alive av Matt Haig

Reasons to Stay Alive handler om hvordan du kan gjøre det beste ut av livet ditt. Matt Haig skriver fra personlige erfaringer og setter spørsmål ved hvorfor så mange menn under 35 år i den vestlige verden begår selvmord – og hvordan Haig kunne vært en av de. I stedet får vi i denne boka lese om hvorfor han ikke valgte å begå selvmord, og en skildring av hvor mye bra som finnes i livet selv om det ikke føles sånn. Denne boka er som en leselig klem, rett og slett.

Leser du Self-Help bøker? Hvilken bok har motivert deg mest i det siste?

Victoria x

You may also like

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *