6 Korte bøker (for deg som har endel bøker igjen på Goodsreads-utfordringa)

Herlighet det er nesten desember. Hvor ble høsten av? Det er altså time to get serious and buckle down om målet for antall bøker lest i 2017 ikke helt ligger innen rekkevidde. Det som er fint er jo at det er vinter snart, det er mørkere, kaldere og perfekt for å lese litt ekstra mye. Lag en matcha-kakao eller en turmeric latte, og les noen av disse korte bøkene for å nå målet ditt – eller bare for å få med deg en skikkelig bra kort bok. Mange av disse er bøker vi har skrevet om på Kvardagsbiblioteket før, så i det tilfellet kan dere gjerne trykke på linken for en mer utfyllende anmeldelse. God lesing!

Sommerregn av Margurite Duras

Denne franske forfatterinnen skriver veldig poetisk, som passer svært godt for en kort roman. Denne handler om en stor familie, de er fattige men rike på kjærlighet. Sentralt i boken er den eldste sønnen Ernesto (han er på en alder mellom 12 og 20), og hans søster Jeanne. De to har en spesiell kjærlighet til hverandre, til tider en veldig ukomfortabel kjærlighet, og foreldrene ser den men griper ikke inn. Moren og faren lar stort sett barna gjøre det de vil, for eksempel når det kommer til skolegang. Handlingen er litt surrealistisk, den er definitivt rar, og karakterene er emosjonelle i overflod. Men Duras er en mester med språket, og dette er en veldig vakker oversettelse.

The Penelopiad av Margaret Atwood

En storfavoritt her på Kvardagsbiblitoeket, stort sett enhver bok av denne dama er knallbra. En ting Atwood gjør sykt bra er å ta en pre-eksisterende fortelling som inspirasjon til å fortelle en ny – dette knepet har hun brukt både i The Handmaid’s Tale, Alias Grace og The Penelopiad. I denne boka er det myten om Odysseus som blir fortalt fra hans kones perspektiv, Penelope, en karakter som ofte ses på som den perfekte ektefellen: til tross for at mens Odysseus er borte, fylles palasset av over hundre unge menn som ber Penelope om hennes hånd tar hun aldri en ny ektemann eller en elsker. Men ved Odysseus sin hjemkomst massakerer han ikke bare disse håpefulle frierene, men også alle Penelope sine tjenestepiker. Hvorfor? I denne romanen på knappe 200 sider forsøker Atwood å svare på noen av spørsmålene som hjemsøkte henne etter å ha lest Odysseus: hvorfor myrdes tjenestepikene, og hva drev Penelope egentlig med mens Odysseus var borte?

Jeg kom plutselig til å slutte å tenke på deg av Fredrik Hagen

Hvis det er en norsk debutant som slo Sunniva i mellomgulvet i år (og let’s face it, det har vært noen strålende nye stemmer på salg i Norge i år!!) så var det Fredrik Hagen sin poetiske novella. Hvis du er ute etter en kjapp bok så er denne midt i blinken; skrevet som en samling av dikt over 90 sider, forteller denne fantastiske boka en fortelling om en ung mann som opplever døden, og mediterer siden på hvor skjørt livet er. Hele hans liv satt i perspektiv på grunn av denne skjørheten, hvordan livet er, hvordan det har vært og ting som skal komme. Det er flytende, fragmentert, stykket opp, og vakkert. Gjør deg selv en tjeneste å les denne boka i år!

The Guest Cat av Takashi Hiraide

Denne korte romanen (historien? semi-biografisk fortelling?) er virkelig en gullgruve av en bok. The Guest Cat forteller historien om et par i tretti-årene som jobber hjemmefra som frilans tekstforfattere. Det er tidlig tydelig at de føler de har havnet på et visst punkt i forholdet sitt hvor ting har begynt å stagnere; de har ikke lenger spesielt mye å snakke om sammen. Dette forandres fort når en nabokatt inviterer seg selv inn i livene deres. The Guest Cat er en fantastisk koselig bok om en katt og dens positive innflytelse på menneskene rundt den.

Mothering Sunday av Graham Swift

Tjueto-år-gamle Jane Fairchild har arbeidet som en tjenerinne siden hun var seksten år gammel. Hun arbeider i et gammelt engelsk hus på landsbygda i 1924. Hun har også vært i et hemmelig forhold med naboen nesten like lenge som hun har arbeidet der. Vi får følge Jane fra hun møter Paul på morsdag på 1920-tallet og frem til slutten av nittenhundretallet. En veldig intim og interessant leseopplevelse.

På motorveiene av Runa Fjellanger

På motorveiene er en kort roman med mye innhold. Anna og Ida drar fra motell til motell på kjøretur i Europa, og Anna får sterke tilbakeblikk til barndommen da hun tilbragte mange somre på motorveiene i Europa med foreldrene sine. Fjellanger sin roman er en sterk debut om usikkerhet, grenseløshet, og, som bokas beskrivelse tilsier – «å såre dem som står en nærmest.»

Har du et lesemål for 2017 (på Goodreads)? Har du noen korte bøker å anbefale?

Victoria & Sunniva x

You may also like

3 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *