Diktsamlinger i Sunniva sin to-be-read-pile

Jeg synes det er skikkelig vanskelig å finne nye diktsamlinger å lese, kanskje fordi få av mine venner leser dikt. Men også fordi jeg ikke kjenner til diktsamfunnet på samme måte som jeg kjenner romansamfunnet. Jeg har heller ikke funnet ut om biblioteket i Melbourne har en hylle dedikert til poesi, så jeg kunne tatt meg litt god tid og lest litt forskjellig for å se om jeg kunne funnet noe. Samtidig er lettere for meg å kjenne på om jeg vil like en roman enn det er å kjenne på meg om jeg vil like en diktsamling, så jeg vet rett og slett ofte ikke helt hvor jeg skal begynne om jeg er i dikthumør. Derfor ble jeg spesielt glad da jeg fikk lese Mer Ren Poesi og Skitten Poesi, så nå har jeg noen navn å føye til lista. Her er likevel noen diktere jeg har planer om å plukke opp.

Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø av Ingvild Lothe
Både Victoria og jeg elsket Lothes samling Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt? Hennes fantastiske ‘Da jeg sa jeg var et dyr i senga/ mente jeg dovendyr/ beklager misforståelsen’ er nok et av mine favoritter – jeg elsker humoren, ærligheten og den åpenbare apatien hos jeg-personen i dette diktet. Alt i alt traff den samlingen meg skikkelig, den var ærlig, sår, direkte og jeg kjente meg så igjen, at jeg vil egentlig bare lese alt av Lothe. Derfor står denne på lista, diktsamlingen hun debuterte med i 2015.

Vad ska vi göra med varandra av Jenny Wrangborg
Jeg har lyst å begi meg ut på svensk poesi, for svensk gjør seg så flott i diktform. Denne har stått på tbr-lista mi så lenge at jeg ikke husker hvor den har kommet fra, men beskrivelsen fra goodreads gjør at denne plutselig har hoppet frem i køen (faktisk, skal sjekke om de har den på eBokBib nå! (den gjør ikke det)): ‘Vad ska vi göra med varandra är en kampdikt som vill förändra världen men den är lika mycket en kärleksdikt om människor som förändrar varandra.’

Salt av Nayyirah Waheed
Denne har jeg fått varmt anbefalt av en god venninne, som jeg er ganske sikker på at liker samme type dikt som meg. Hun sa hun leste den i ett strekk. Virker som denne samlinger er litt i samme stil som Rupi Kaur sin milk and honey, uten at jeg kan si det sikkert. Et eksempel på et av diktene fra Salt: ‘Listen to my poems/ but do not look for me/ look for you.’

Ild til Oss av Kristian Bergquist
Bergquist er kanskje den dikteren som festet seg best ved minnet etter å ha lest Mer Ren Poesi og Skitten Poesi, så derfor havnet han på denne lista. Dette er altså det eneste navnet jeg ikke allerede visste om før jeg leste de to antologiene. Men der hadde Bergquist rundt fem dikt tilsammen, to fra Ild til Oss, og de var spenstige, morsomme og fine. Jeg er dermed veldig spent på å plukke opp denne samlingen!

You get do alone at times it just makes sense av Charles Bukowski
Bukowski er et navn jeg alltid har hørt, men aldri lest et ord av utenom sitater på bilder på tumblr eller insta. Men gjennom disse sitatene har han slått meg som en mann med ord jeg kommer til å like. Kan ikke si noe mer om hvorfor, jeg bare har den følelsen. Denne samlingen, spesifikt, havnet på lista mi fordi venninnen min som anbefalte meg Salt leser den for øyeblikket. Også har den en veldig fin tittel. Har du vært borti Bukowski før?

Dear Boy by Emma Berry
Denne dikteren ble jeg introdusert til gjennom Sanna fra Booksandquills sin booktube. Hun snakket om dikt i en video jeg så for noen uker siden, og dette var den boken hun nevnte som fanget interessen min. Dette er hva baksiden av boken sier om Berry sin debutsamling: ‘These characterful, intelligent and darkly witty poems explore lives lived strangely in unusual worlds, through a series of deft and seductive soliloquies.’ Høres veldig spennende ut – jeg er keen!

Nokre Gutar Kjem Ikkje Heim I Kveld av Mona Vetrhus
Nok en samling anbefalt av en god venn. Jeg er ikke så fryktelig vanskelig å overbevise når jeg blir presentert for en samling med fine titler som er skrevet på dialekt. Dette virker som en relativt uoppdaget samling, med kun tre registrerte les på goodreads, og det er jo litt spennende! Fra baksiden av boken: ‘I dikta til Mona Vetrhus finst det ei lita bygd mellom sjø og bratte fjell, der ørn, hjort og viking ferdast i same natur som leikande ungar, og der gutar køyrer i fjorden.’ Høres eventyrlig og mystisk og trist ut, om du spør meg!

Der er altså min liste over diktere jeg skal ta for meg fremover. Legg gjerne igjen en kommentar med dine poesifavoritter, eller andre samlinger du ser frem til å plukke opp.
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *