Filmer for juletiden

Det er plutselig bare noen dager til jul, og jeg henger skikkelig etter. Som Eli og Theodor sier: ‘Som julekveld for kjerriga har også vi for dårlig tid, nå må vi bare henge i og gjøre både ditt og datt. Ei uke til det sku vi hatt.’ Ikke har jeg julebaksen i orden, ikke har jeg funnet frem alle oppskriftene jeg trenger for å lage min første ribbemiddag selv (vet ikke engang om jeg fant riktig kjøtt), mangler fortsatt et par gaver, og har på ingen måte pakket dem inn. Når skal jeg få tid til å få litt julestemning? Hver gang jeg og venninnene mine har funnet på noe i desember har vi derfor prøvd å finne en julefilm vi kan se på. Noen valg er jo åpenbare: Love Actually, Elf, The Holiday, Tre Nøtter til Askepott og Reisen til Julestjernen, men hva annet er det? Her er en liste over julete eller i det minste vinterlige filmer for å få deg litt i stemning. Uansett hva du gjør, ikke se Juleprinsen på netflix!

Bridget Jones Diary
Denne kom vi plutselig på etter at Victoria valgte Bridget Jones som sin film å se til jul som ikke handler om jul for julekalenderen vår. Denne slipper vi nok unna med fordi den begynner med det herlige juleselskapet hvor Bridget treffer Mr Darcy iført en klassisk ugly christmas jumper. I tillegg slutter den også om vinteren, så det er litt julestemning.

Miracle on 34th Street
Dette er en gammel juleklassiker som jeg ikke har hørt så mye om – tror ikke vi har ‘oppdaget’ den her i Norge. Den eldre mannen som blir ansatt som Cole’s department store sin julenisse påstår at han er den ekte julenissen, og det virker faktisk som om han vet alt om julenissen og leketøy. Etter at konkurransen til Cole’s prøver å sette de ut av spill må en ung advokat og en ung jente (spilt av Mara Wilson i 1994-versjonen, som også spilte Matilda) forsøke å bevise i rette at han faktisk er den ekte julenissen. Etterhvert er ikke spørsmålet så mye om denne mannen virkelig er julenissen eller ikke, men heller om julemagien bør beskyttes. Denne er skikkelig søt, og jeg ble sjarmert i senk av lille Susan på seks år.

The Shop Around the Corner
Denne 1940-filmen er forgjengeren til Tom Hanks og Meg Ryan sin You’ve Got Mail. Alfred og Klara jobber som selgere i samme butikk, og kan ikke fordra hverandre. Men det de ikke vet er at de har brevvekslet i en stund, og ettersom julen nærmer seg begynner de også å føle seg klare til å treffe deres mysteriøse brevvenn. Dette er en gammel klassiker som jeg likte ordentlig godt, og anbefaler veldig!

Frozen
Selv om det ikke spesifikt er noe julete ved Frozen, så er det vel færre filmer som kan lage like bra stemning? Jeg spiller gjerne noen utvalgte sanger fra Frozen i julespillelista mi. Det er også ekstra koselig med den nydelige snøen og de norske detaljene for en nordmann strandet i 35 grader i desember (hjelp!).

Jul i Flåklypa
Husker jeg feil, eller sender de ofte Flåklypa Grand Prix i romjula? Uansett, det finnes altså en juleversjon som i følge denne anmeldelsen på VG fra 2014 står flott på egne bein. I denne boken er det mer Solan og Ludvig, og et lokalt bilrace i snøvær. Spesielt nå etter å ha bodd utenlands i fire år forbinder jeg veldig jula med Norge og norsk hygge, og hva er mer norsk hygge en Solan og Ludvig og Reodor Felgen? (Altså, hvor mange ganger bygget jeg ikke den racebilen på Flåklypa dataspillet da jeg var liten?)

Narina: Løven, Heksa og Klesskapet
Forvill deg inn i et vintereventyr med Peter, Susan, Edmund og Lucy. Husk varme pelskåper og luer, for vinteren i Narnia er lang. Mange av temaene i denne filmen er også ting vi snakker mye om i forbindelse med jula: hvor viktig familie er, og å være gode mot hverandre.

Hvilke julefilmer/vinterfilmer ser dere på i jula?
Sunniva x

You may also like

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *