A Christmas Carol av Charles Dickens, og hvorfor den er aktuell i dag.

Det føltes på tide å ta for meg denne juleklassikeren av en av Englands best kjente skribenter. Julen i år blir merkelig tom, uten familie, med lyse sommerkvelder og 30 grader på dagen. Jeg har en gang før feiret jul utenfor Norge, da i California hos en venninne sin familie, men denne gangen er det bare meg og to venninner. Jeg har klamret meg så godt til juletradisjonene mine som jeg får til her nede, men det er vanskelig å føle julestemningen når temperaturen minner om den varmeste julidagen hjemme. Jeg tenkte at aldri vil det være en bedre tid til å prøve noen andre sine juletradisjoner: nemlig å lese A Christmas Carol av Charles Dickens.

I have endeavoured in this Ghostly little book to raise the Ghost of an Idea which shall not put my readers out of humour with themselves, with each other, with the season, or with me. May it haunt their houses pleasantly, and no one wish to lay it.

A Christmas Carol er jo en historie de fleste kjenner, selv om vi kanskje ikke har lest den, og derfor ble den svært lite overraskende. Dette tok kanskje vekk litt av fornøyelsen ut av historien, spesielt for meg som sjeldent er stor fan av 1800-tallets skrivestil – det blir rett og slett litt for tregt for meg, jeg liker mer action. I tillegg virket hele handlingen litt ekstrem, noe som utvilsomt er litt av poenget, men likevel klarte jeg ikke å føle at jeg fikk moralen, eller ‘the Carol philosophy’ som Dickens visst kalte det, dengt inn i hodet med en slegge. Ved hjelp av sine tre spøkelser ser Mr Scrooge en fortid hvor han selv er ulykkelig, en nå-tid hvor han blir latterliggjort og har isolert seg fra festivitetene, og en fremtid hvor ingen savner ham. Scrooge føler tungt alle de sjansene han hadde tidligere den samme dagen på å gjøre noe godt for andre, slik som andre kunne ha hjulpet ham i hans fortid, og samtidig skape en lykkeligere fremtid for både seg selv og andre. Han våkner derfor opp svært besluttsom; han er en forandret mann. Det er jo så åpenbart: alltid gjør bedre, det er aldri for sent, se lengre enn din egen nesetipp osv. Det spørs altså om jeg kommer til å ta for meg denne boken igjen neste jul.

“Christmastime is the only time I know of, in the long calendar of the year, when men and women seem by one consent to open their shut up hearts freely and to think of people below them as if they really were fellow passengers to the grave, and not another race of creatures bound on other journeys.

Men jeg kom over et interessant essay i dag på Electric Literature, skrevet av Reina Hardy, som påstår at A Christmas Carol er mer relevant i år enn den har vært på lenge. Hun stiller spørsmålet om de tre julespøkelsene kan redde de ulike Scroogene i Trumperaen. ‘It’s a ghost story, but it works to ease our fears, not raise them. And we are, at present, very afraid.’ Hardy sier seg enig i at det er for enkelt hvordan Scrooge våkner opp, og klarer å fikse alle sine problemer samme dag. Det er en fantasi – og aldri har det tidligere vært så tydelig at det er en fantasi, skriver hun.

Rich old men (and not so old) with boggling power are dismantling even the insufficient traditions of charity and care that we used to have. Can we imagine something — a ghost, a magic trick, a story — that would change their minds? (Reina Hardy)

Jeg følte det ikke var så mye mer å hente fra å selv lese A Christmas Carol, rett og slett fordi jeg er så kjent med historien fra før. Men å se den i et nytt, morderne perspektiv, slik som Reina Hardy presenterte, var veldig spennede. Hun spekulerer om hvorfor vi finner trøst i denne historien, om Scrooge sin opplevelse kunne virket på rike, eldre menn, og hvordan man kan lese den fra perspektivet av skribent – kan et ‘teater’, slik som julespøkelsene setter frem for Scrooge virkelig forandre en mann? Min anbefaling er altså heller å lese hennes essay, og heller plukke opp Julemysteriet av Jostein Gaarder eller Snekker Andersen og Julenissen av Alf Prøysen om du er på utkikk etter en julebok!

Har dere lest A Christmas Carol?
Sunniva x

Bilde for headeren er et maleri av Dean Morrissey

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *