Forlagsfokus: The Lifted Brow/Brow Books

The Lifted Brow er en av Melbourne sine magasinmirakler; i en industri som mange mener er døende, så har denne ‘attack’ journalen gjort seg stor og anerkjent innenfor de litterære sirklene i Australia. Som publishing student er det rett og slett umulig å ikke bli godt kjent med denne journalen. Den har en veldig kul oppstartshistorie, fordi de er flinke til å involvere studenter, og fordi alle i industrien here i Australia leser TLB. De har publisert en rekke kjente forfattere, blant annet Margaret Atwood og Neil Gaiman. De har kommet såpass langt siden de startet ti år siden at de  har utviklet seg til et bokforlag med to kritikerroste bøker på lista.

Oppstart
TLB startet opp i 2007 av Ronnie Scott, som den gang var i sine tidlige 20-år og student. Han startet denne litterære journalen rett og slett fordi han mente at det ikke fantes en plattform for de typen tekster som han og vennene hans skrev i Australia. Siden da har journalen tatt mange ulike former, og har publisert så hyppig som annenhver måned. Nå kommer TLB ut fire ganger i året, og er som sagt kjent som en av Australias beste journaler. Til tross for at mye av det de skriver ikke faller under min personlige smak, så synes jeg det er fint å vite at en journal som begynte hos en gjeng studenter har blitt en såpass stor suksess.

Hva gjør TLB så spesielle?
Journalen har spesielt to egenskaper som skiller dem ut. Det første er at de liker å publisere hva de selv kaller ‘tongue-in-cheek’. De liker tekst som krysser sjangere, egentlig det meste som er litt eksperimentelt. Jeg synes nok de er litt pretensiøse også, selv om de påstår de ikke er det, men jaja. Det andre er at de er en non-for-profit organisasjon, og alle som jobber på magasinet er frivillige. Alt styres ut fra et rom på RMIT University, de får store deler av pengene sine fra ulike stipender ol. Denne modellen minner kanskje mer om en modell et studentmagasin ville fulgt enn et profesjonelt magasin, men det fungerer for dem. Nok en påminnelse fra TLB om at ting kan gå bra om du er kreativ med hvordan du løser problemer.

TLB og forlagsstudentmiljøet
TLB er som nevnt en journal vi ikke kan unngå som studenter i denne byen. Først og fremst kommer de stadig opp i klasser, både som et eksempel på studentoppstarter som har fungert, men også fordi det er en stor del av Melbourne sitt forlagssamfunn. Vi har også hatt både grunnleggeren, Ronnie Scott, og nåværende forlegger, Sam Cooney innom timer for å snakke om deres erfaringer hos magasinet. I tillegg kjører TLB et tre måneders internship for en håndfull studenter per utgave – en ordning som fungerer bra, siden vi vil ha erfaring og de trenger hjelp. Innimellom har de også åpne rettskrivingssesjoner hvor hvem som helst kan komme og hjelpe til, noe vi selvfølgelig gjør fordi det er erfaring for cv-en, vi får navnet vårt i print (se bilde under!). Det er en mulighet for å skaffe seg kontakter, og vise vår interesse og engasjement for journalen ovenfor Sam Cooney, så sjansen er større for at vi får en internship når vi etterhvert søker om det. For som vi alle vet har dette yrket alt å si hvem du kjenner.

Fra journal til forlag
Et nytt element ved TLB som er veldig kult er at de nylig etablerte imprintet Brow Books, og har gitt ut to bøker frem til nå. I stil med journalens tone og deres ønske om å være en plattform for også upubliserte skribenter, er bøkene deres derfor skrevet av debutanter. Industrien ser ofte magasiner og bøker som to ulike ting, og om et forlag også har et magasin e.l. så kommer oftest bøkene før bladet. Her er TLB nok en gang utradisjonell, og har tatt en annen vei. Da jeg var innom TLB sist spurte jeg Sam Cooney om hvordan det var å gå fra journal til bøker, og han sa at han måtte finne ut av mye helt fra starten av igjen; han visste ikke hva han drev med da han bestemte seg for å gi ut bøker, men jobbet hardt og fikk det til. (For mer om Cooney sin opplevelse fra TLB til Brow Books, her er et intervju han gjorde i et annet Australsk magasin, Kill your darlings.)

Vi elsker kule indie forlag. Har du tips til forlag folk flest burde vite mer om, send oss en e-post eller legg igjen en kommentar!

Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *