2017: En refleksjon & ønsker for 2018

Nå som vi har sett bakover på bokåret 2017 er det på tide å se fremover til bokåret 2018. Hva gleder vi oss til? Hva ønsker vi å gjøre annerledes? Hva vil dere lese mer eller mindre av?

Hva har vi lært dette bokåret?

Sunniva: Jeg har i mange måter bare fortsatt på samme spor som fra 2016 – lese variert, både med tanke på sjanger og opprinnelse. Jeg har fortsatt å fortelle meg selv at jeg ikke må lese ferdig alle bøkene jeg starter, og det har betydd at lesegleden aldri ga slipp slik den ofte gjør hvis jeg forsøker å jobbe meg gjennom en bok som ikke falt i smak. Flere ganger i 2017 leste jeg bøker som var så oppslukende at jeg satte alt annet i livet på pause, og det er jo det vi vil ha fra bøker, er det ikke? Den største overraskelsen for meg kom nok i hvor mange norske debutanter jeg fikk lese i år, og hvor fantastisk bra disse bøkene var. Skal definitivt fortsette å lese ferske forfattere i år også.

Victoria: I likhet med Sunniva har jeg lest mange norske debutanter i 2017 og det har vært svært bra kvalitet på omtrent alle jeg har lest. Føler også at 2017 var et år hvor det meste jeg leste veldig mye midt-på-treet bøker, som jo er greit men må bli flinkere til å legge vekk bøker som ikke fenger i 2018. I 2017 leste jeg kanskje mer norsk litteratur enn noensinne før, men i 2018 vil jeg faktisk forsøke å lese enda mer norsk – for meg er det jo faktisk en av de beste måtene å opprettholde det norske språket og kultur nå mens jeg bor i London.

Hvordan vil vi utfordre oss selv som lesere i 2018?

Sunniva: Jeg har laget en liten liste over ulike type bøker jeg vil dekke i år, men legger året likevel ganske åpent for å gi rom til bøker jeg vil lese fordi jeg vil, ikke fordi jeg føler at jeg bør av ulike grunner – for meg er det viktigste for 2018 å beholde lesegleden. Jeg vil lese minst seks bøker av australske forfattere, siden jeg bor her. Jeg vil lese et minimum av to bøker fra hvert kontinent for les verden utfordringen vår. Jeg er omtrent 100 sider inn i Harry Potter y el prisinero de Azkaban, og vil helst komme meg gjennom også den fjerde Harry Potter boken på spansk i løpet av året. I tillegg vil jeg lese alle de uleste bøkene jeg har i bokhylla, et mål jeg kan sette fordi jeg ikke har så alt for mange bøker her i Melbourne.

Victoria: I tillegg til å lese enda mer norsk i 2018, vil jeg i tillegg lese mer YA/ungdomslitteratur og sakprosa. Leser svært lite sakprosa men liker også veldig godt å høre på lærerike podcaster, så tror jeg bare trenger å finne de rette bøkene. Har satt et mål om å lese 68 bøker i 2018, litt mindre enn 2017s mål om 75. Det føles også som den rette tiden å lese mer bøker til #lesverden utfordringa vår, så i 2018 skal jeg mer aktivt velge bøker fra nye land – kanskje hver femte bok for eksempel? Må dessuten grundig lese meg gjennom bokhylla – bor på bare 40 kvadrat, men det er overraskende mange bøker som finner veien hjem til meg likevel (bokblogger, bokelsker og forlagsansatt-problem/luksus). Gjør dessuten forsøk på å bruke mindre tid på sosiale medier og vie tiden før jeg sovner til å lese heller. Skal selvsagt også fortsette å lese så mange kvinnelige forfattere som mulig.

Hvilke mål vi har for Kvardagsbiblioteket i 2018?

Noe vi begynte såvidt å gjøre i 2017 som vi skal bygge videre på er å utvide innholdet på Kvardagsbiblioteket til også å inkludere mer folk som ikke bare er oss to og som omhandler bokbransjen utover bøker. Vi hadde et gjesteinnlegg om poesi rett før jul, og et innlegg om å jobbe i forlag i samtale med Stine Friis fra Aschehoug som vi har planer om å gjøre om til en fast spalte. Vi planlegger dessuten litt mer tema-uker – neste blir tegneserier litt senere i vinter. Vi ønsker spesielt å sette fokus på ulike sjangre som vanligvis overses og som vi selv kanskje ikke vet så mye om.

Ellers fortsetter vi med anmeldelser, leseønsker, forlagsfokus på mindre forlag, problematikk og trender i bokverden, og selvsagt ukentlige linkposter og nyhetsbrev med interessante artikler vi kommer over på nettet. Vi vil også inkludere flere intervjuer fremover og tar gjerne imot ønsker og forslag både til innlegg, intervjusobjekter og tematikk – send oss gjerne en e-post på kontakt@kvardagsbiblioteket.no og si hei om du kunne tenke deg å skrive for Kvardagsbiblioteket eller ønsker at vi skriver om det kule arbeidet du gjør!

Vi ønsker dere et riktig godt nytt leseår og håper dere også har mye spennende planlagt.

Victoria & Sunniva x

4 comments on “2017: En refleksjon & ønsker for 2018

1. Gleder meg til 2018 på bloggen deres!

2. Pingback: Sunniva sin to-be-read-pile | Kvardagsbiblioteket

3. Pingback: Sunniva sin to-be-read-pile : Norske bokblogger