Les Verden: Behold the Dreamers av Imbolo Mbue

Denne boken fra Kamerunsk forfatter Imbolo Mbue var et av manuskriptene som fikk mye oppmerksomhet på Frankfurt book fair før publikasjon, og Random House betalte visst en syv-nummer sum for rettighetene. En imponerende pris for en debutantroman! Den har i etterkant blitt en svært omtalt bok, og vunnet en rekke priser. Som mange andre bøker ved afrikanske forfattere er det store temaet immigrasjon og den amerikanske drømmen. The Washington Post erklærte denne debuten den ene boka Donald Trump må lese.

Jende Jonga flyttet fra Kamerun til Harlem for å kjøre drosje slik at han kunne jage den amerikanske drømmen: å skape et bedre liv for seg, sin kone Neni og deres sønn. Når denne boken begynner har Neni og sønnen nettopp kommet til USA, hun på et student visa og med et ønske om å bli apoteker. Jende har også vært heldig og skaffet seg jobb som sjåfør hos en av Wall Streets mektige menn, Clarke Edwards. På denne måten får Jende and Neni et godt innblikk i det privilegerte livet, i tillegg til en merkbar større inntekt. Neni blir en sommer tilbudt jobben som husholderske i Clarke-familiens sommerhus i the Hamptons, Cindy skriver dem en sjekk på $500 da Jende sin familie i Kamerun ber om penger, og de er på alle måter generøse med gaver og bonuser. Med Clarke og Cindy sin hjelp begynner familien Jonga endelig å finne litt fotfeste i New York, rett før Jende sin søknad om et green card blir tatt opp til vurdering. Rett før Lehman brothers, Clarkes firma, kollapser og fører til en økonomisk krise som ender opp med å true Jende’s jobb, og drømmene til både familiene Jonga og Edwards.

“You know what I’m realizing now?” he said to her. “What?” she asked, looking at him adoringly. “We are sitting in the center of the world.” She laughed. “You’re so funny.” “No, think about it,” he said. “Columbus Circle is the center of Manhattan. Manhattan is the center of New York. New York is the center of America, and America is the center of the world. So we are sitting in the center of the world, right?”

Kontrasten mellom de to ekteparene setter den amerikanske drømmen under søkelys. På hver sin måte ønsker alle fire å gi deres familie det beste mulige livet, men vitende eller uvitende ender de med å såre hverandre. Til tross for alle pengene sine, sommerhuset i the Hamptons, deres lojale privatsjåfør, er ikke Clarke og Cindy lykkelige. Til tross for pengene de har klart å spare opp kan ikke Jende og Neni slappe litt mer av, men lever i usikkerhet om deres amerikanske fremtid. Drømmer settes på prøve, ekteskap begynner å revne, venner blir til fremmede. Alle stiller seg spørsmålet: hvem er lykkeligst? Er det Clarke som endelig har sluppet stresset ved et firma på brink av kollaps? Er det Cindy, som har giftet seg opp fra et fattig liv til et luksuriøst et? Er det Jende som endelig har fått familien sin til USA? Er det Nene, som elsker å bo i New York? Eller er det Wince, Clarke og Cindy sin sønn, som droppet ut av jus-studiene, erklærte den amerikanske drømmen bs, vokste på seg dreadlocks og flytta til India?

In America today, having documents is not enough. Look at how many people with papers are struggling. Look at how even some Americans are suffering. They were born in this country.

Behold the Dreamers forteller om naiviteten i å drømme om Amerika, både fra utsiden og innsiden av landet. Prinsipper brytes av nødvendighet, illusjoner av prinsipper som aldri har vært der knuses, og hver enkelt av de fire karakterene er nødt til å vise hva slags mennesker de blir i motgang. Mbue skriver om rase, kultur, tilhørighet, voldelighet, familie og patriarkiet – både på familienivå og et større politisk og sosial nivået. Er det verdt å fortsette å kjempe for et land som virker så motvillige til å ta dem imot? Hva gjør man om sitt eget hjemland, sin egen familie drar seg så langt ned? Denne boken stod frem på flere måter for meg. Den var godt skrevet, med detaljrike beskrivelser og en ubetenkelig følelse av sannhet: dette føltes som en genuin beretning om hvordan det er å leve både som immigrant og som privilegert i USA.

Har dere lest litteratur fra en kamerunsk forfatter?
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *