Hvordan du kan bli en litt grønnere leser

Selv om vi liker å tenke at bøker er edlere enn mange andre ting, så er de likevel i svært mange tilfeller en forbruksvare. Ofte blir en bok kun lest en gang for den støver bort i hylla, før den kanskje, etter noen år, blir pakket ned i en eske for å enten havne på loftet eller for å få et nytt liv i en brukthandel. Og spesielt dedikerte lesere går fort gjennom dusinvis av bøker i løpet året. Det er nærmest umulig å kontrollere seg selv når den nye boka av favorittforfatteren kommer ut; eller det er salg; eller den nye utgaven er så sykt fin; også er det jul og bursdag eller lønningsdag; og boka høres så bra ut, har vunnet så mange priser, blir anbefalt så mange ganger. Selv med de beste intensjoner om å ikke kjøpe så mange nye bøker så vokser to-be-read bunken på nattbordet alarmerende fort. Her er noen måter du kan være litt grønnere uten å gi opp drømmen om et bibliotek en gang i fremtiden – noen ganske åpenbare tips, noen kanskje ikke så selvfølgelige.

Bruk bruktbokhandelen begge veier
Gi bøker nye liv ved å både handle og selge/donere til brukbokhandler. Selv om nye, pristine bøker er vakre så er det noe utvilsomt sjarmerende med gulnede kopier – spesielt for klassikere, synes jeg. Second hand er spesielt nyttig hvis du er på utkikk etter en bok du ikke er helt sikker på om du vil like, men har lyst til å gi en sjanse. Da er det fint å ikke behøve å betale så mye for dem. Jeg kjøpte en del av bøkene på leselista mi for universitetet second hand. Hvis du har flaks finner du en butikk som også er villig til å gi deg litt penger for bøker du tenker å bli kvitt. Eller så blir de rett og slett et sted som kan gi bøkene dine et nytt liv, og befrir deg fra bokser på loft eller i kjeller.

Bruk dine bokvenner
Jeg tok med meg to bøker fra Norge til Australia, og hadde i utgangspunktet store planer om å ikke skaffe meg alt for mange bøker. Men så fikk jeg en haug gratis etter at jeg hjalp til på en book fair, og norske forlag har vært absolutte engler og send meg fantastisk norsk litteratur i posten. Så plutselig har jeg en god samling. Men likevel har jeg vært flink til å benytte en av mine mest verdifulle resources som forlagsstudent: venner som liker å lese. Og enda bedre, venner som liker å lese det samme som meg. Jeg flyttet i august inn med en felles fantasyfanatiker, og har dermed tilgang til blant annet Neil Gaiman og Philip Pullman. En annen venninne leser mye YA, og har lånt meg Turtles All the Way Down, Everything, Everything og Carry On. Og i gjengjeld har jeg prakket på alle sammen Simon vs The Homo Sapiens Agenda – dette er altså også en sykt bra måte å tvinge venner til å lese egne favoritter, slik at man kan snakke om dem sammen. Venner er også ofte villige til å arve en bunke bøker om du har ryddet opp i hylla di.

Bruk biblioteket
Jeg var en ukentlig gjest på Holmestrand bibliotek som mindre, men etter at jeg begynte å lese mer engelsk falt jeg ut av vanen i å bruke det, rett og slett fordi jeg ofte ikke fant de bøkene jeg var ute etter der. Men på universitetet ble jeg flink igjen til å både finne bøker fra leselista mi for klasser, men også for å lese bøker slik at jeg ikke behøvde å kjøpe så mange av dem. De siste årene har jeg lagt om kjøpevanene mine, og prøver nå å spare bokbudsjettet mitt på bøker jeg tror jeg kommer til å lese mer enn en gang. Jeg har derfor flittig brukt biblioteket her i Melbourne – der har de også kopier av mange kjente magasiner fra verden om, så jeg kan gå og bla gjennom The New Yorker uten å måtte abonnere.

Kjøp fra lokale, selvstendige bokhandlere
Om du vil kjøpe boka, som selvfølgelig er viktig for at forlagsbransjen kan fortsette å publisere nye bøker, så er det best å bruke lokale butikker. Det er svært mye snakk om indie bookshops i det engelske, amerikanske og australske markedet. Bokmarkedet domineres av landsdekkende kjedebutikker, eller departmentstores som Big W og Target, som kjøper bøker med rabatt fra forlag slik at de får en mindre fortjeneste av salg. Fordelen ved å handle hos lokale, indie bokhandler for miljøet er at bøkene kan ha kortere reisetid, og at pengene forblir i din lokale økonomi.

Les ‘alternative’ bøker
Å lese ebøker krever mindre ressurser, men et lesebrett er mye mer kostelig enn en pocketbok – altså er det kun bedre å lese på en kindle el. om du leser en håndfull bøker, og du gir lesebrettet ditt et langt liv. Men da er det absolutt en grønnere lesemetode. Lydbøker er også en papirløs metode å lese bøker på, og i tillegg en flott måte å mulititaske på. Apper som storytel og audible lar deg lytte til bøker for en månedlig pris.

Vær miljøvennlig mens du leser
Det er altså ikke vanskelig å finne en miljøvennlig måte å skaffe seg nytt lesemateriale, men det er lett å stoppe der. Si nei takk til kvittering og plastikkpose om du kjøper en ny bok, og bruk heller bokverdenens favorittbæremetode: tote-baggen. Leser du gjerne med en god kopp kaffe? Pass på at om du kjøper kaffen ute at du ikke velger take away-kopp: sitt inne, eller ha med en gjenbrukbar to-go kopp hjemmefra. Drikk te i løsvekt, ikke poser. Bruk kvitteringer, flybilletter og andre små lapper som flyter rundt i hjemmet fremfor å kjøpe et bokmerke. Les ved vinduet så du ikke trenger like mye elektrisk lys, finn frem et teppe før du fyrer i ovnen, og kjøp lesesnacksen din i løsvekt – jeg savner smågodt her i Melbourne.

Har dere noen tips til hvordan vi kan fortsette å erobre bokverdenen med litt mer omtanke om vår egen verden?

1 comment on “Hvordan du kan bli en litt grønnere leser

1. Veldig gode tips!