Filmer om bokindustrien

Jeg er ikke helt sikker på når jeg bestemte meg for at jeg ville jobbe i forlag, men jeg tror faktisk det var da jeg så The Proposal med Sandra Bullock og Ryan Renolds, og jeg tror reaksjonen min var noe som det her: shit dette er en jobb??? Før det hadde jeg liksom ikke viet så mye tanke til hva en bok gjorda fra forfatteren skrev den ferdig, til bokselgeren kunne rekke meg den over disken. Men det virket så åpenbart: jeg ville være den personen som bestemmer hvilke bøker som blir utgitt, akkurat som Sandra Bullock. Det er i grunn en god del filmer og serier om forlagsindustrien – kanskje fordi det er lett å skrive det man kan? De fleste av dere har nok helt sikkert sett disse filmene før, men jeg hadde en liten aha opplevelse når det slo meg hvor mange av filmene jeg har sett opp til flere ganger tar for seg en del av bokindustrien.

The Proposal
De fleste kjenner nok til denne, men den handler altså om fryktingytende sjefsredaktør Margaret, og hennes unge, ambisiøse assistent Andrew. Da Margaret, som er kanadisk, mister sin tillatelse til å jobbe i USA får hun Andrew til å love å gifte seg med henne, mot at hun skal publisere et manuskript Andrew har stor tro på. De drar så til Andrew sin familie i Alaska for å feire hans bestmor (Betty White!) sin 90-ende bursdag, og der lærer de hverandre endelig å kjenne. Denne filmen kunne egentlig tatt utgangspunkt i hvilken som helst industri, og forlaget blir forlatt så snart de flyr fra New York mot Alaska. Men det er en koselig film og den er mye koseligere fordi de liker å lese bøker synes jeg.

The Devil Wears Prada
Med Meryl Streep som et power house får vi et innblikk i motemagasinets verden. Jeg kan av erfaring her i Melbourne erklære at dette er ikke en ekte representasjon av de fleste magasiner, men moteverden er jo noe for seg selv. I tillegg så har de magasinene jeg ofte har vært heldig å besøke ikke like mange lesere, like stort budsjett og like mange ansatte. Uansett en fin film om integritet i en tøff industri, om de nå likevel bomma litt på den ostesmørbrød scenen ved å påstå at Jarlsberg er verdt å betale $8 for (altså, av all norsk mat som kan være tilgjengelig i utlandet???)

Ugly Betty
Er det bare meg eller var Ugly Betty alles favorittserie på et punkt? Ikke ulik The Devil Wears Prada, er dette også en serie om en aspirerende journalist/skribent som i håp om å skaffe seg en jobb i bransjen havner i et ukjent miljø, nemlig moteverdenen. Og moteverdenen er ubarmhjertelig.

You’ve Got Mail
Basert på The Shop Around the Corner hvor de to protagonistene uvitende jobber i samme butikk, har denne moderne versjonen med Tom Hanks og Meg Ryan inntatt bokbutikkenes strevende verden. Ryan sin karakter eier en koselig independent butikk, mens Tom Hanks spiller CEO av en av landets største bokbutikkjeder. Da Hanks bestemmer seg for å åpne en butikk rundt hjørnet fra Meg Ryan kommer de to umiddelbart til konfrontasjon, fordi Meg Ryan naturligvis frykter for sin egen butikks overlevelse. Deres konfrontasjoner pågår, begge to uvitende om at de utveksler stadig mer sårbare emailer med hverandre.

The Holiday
En juleklassiker som handler mest om ferier enn om jobb, men kan vi være enige om at Jude Law er ti ganger mer sjarmerende fordi han jobber i et forlag? I det store og hele en god film for kreative, tekst-baserte karrierer: Iris er journalist, Amanda lager trailere for filmer, og Arthur skrev film-manus. Selv Miles, som er musiker, har holdt seg til forteller-yrket ved å komponere for film.

Bridget Jones
Denne perlen av en film er både en moderne spinn på Pride and Prejudice, men i tillegg så begynner hele denne tragiske komedien i et forlagskontor. Hvis man ser på sjefsforbildene vi får i denne filmen virker det ikke spesielt tiltrekkende bransje (Daniel, deretter han fyren i tv?) så tror jeg likevel jeg ville blitt i et forlag som omgås Salman Rushdie.

Elf
Denne kom som den største overraskelsen på meg av alle bøkene på denne listen, selv om jeg jo vet at faren her jobber som forlegger. Men måten han fremstilles som en ubarmhjertelig forlegger gjorde nok at jeg bare husker ham som en New York businessmann med kontor i en skyskraper. Men han gir ut barnebøker – en komisk kombinasjon ved ettertanke.

Kan du komme på noen andre bøker eller serier som handler om bokindustrien?

4 comments on “Filmer om bokindustrien

1. Takk for tips! Jeg liker serien Younger godt 🙂

2. Heytherebooks

Flott liste! Får sette meg ned og se noen av disse snart. Jeg så nylig et par episoder av Black Books, en en enkel humorserie om en alkoholisert bokhandel-kar. Ganske morsom:)

Har hørt en del om Black Books, den er definitivt på listen min!