Sunniva sin to-be-read-pile

Et av mine leserelaterte nyttårsforsetter var å lese bøkene i min to-be-read-pile. Du vet hvilke bøker jeg mener, de du lenge har hatt lyst til å lese – bare ikke akkurat nå. Siden jeg bare tok med meg en eller to bøker til Australia, og har gjort et heltemodig forsøk på å ikke kjøpe for mange bøker, men heller bruke biblioteket og venninner, har jeg nå kun åtte (!) bøker i den haugen (om jeg ikke teller de 25 i hylla hjemme). Dette er altså et forsett jeg mest sannsynlig aldri realistisk kan forplikte meg til igjen, så skal passe på at jeg klarer det.

Into the Wild av Jon Krakauer
Denne kom på lista mi da jeg innså at jeg helst tyr til mine egne reiseopplevelser som inspirasjon når jeg skriver. Og siden jeg helst liker å reise ut i natur begynte jeg å se etter bøker skrevet om folk som er ute i villmarken. Jeg leste Wild av Cheryl Strayed og Bill Bryson sin A Walk in the Woods, og begynte å se etter denne klassikeren i bokbrukbutikker. Er litt usikker på å ta fatt på den fordi jeg har hørt veldig miksa tilbakemeldinger, men er også spent på å se hvordan denne boken har blitt strukturert – den er jo skrevet av Krakauer om Christopher McCandless, basert på intervjuer med hans familie, brev, bilder, postkort og andre ting han fant. Men Krakauer har også blandet inn scener fra hans egen barndom, i håp om at de fragmentene skal gi en slags forståelse av ‘the enigma of Chris McCandless’.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Sáenz
Dette var den eneste boka jeg fikk til jul, og jeg fikk akkurat denne fordi jeg hadde en så god lese-streak av bra, gay romance YA. Da jeg pakket den ut trodde jeg først jeg hadde fått en slags non-fiction filosofibok, og hadde definitivt et ganske forvirret uttryk før jeg fikk forklart sjanger og plott. Denne har vunnet en rekke priser – coveret er omtrent dekket av ulike emblemmer av disse prisene – og skal være sykt bra, så jeg gleder meg.

Lady Susan av Jane Austen
Austen er en av de klassiske forfatterene jeg har stor sans for. Dette til tross for at jeg ikke likte hverken Sense and Sensibility eller Emma. Men noen av mine favorittfilmer er basert på Austen, og det er noe romantisk ved den tiden som gjør seg godt i en klassisk bok. Derfor kunne jeg ikke la være å plukke opp denne lille boka som jeg aldri har hørt om. Det fascinerer meg hvordan en forfatter er kjent for x antall verker, men så dukker det likevel stadig opp nye manuskripter som de fleste av oss aldri har hørt om før. Lady Susan er en sånn bok, skrevet som en rekke brev fra Susan Vernon til ulike mennesker i hennes liv. Lady Susan er også beskrevet som ‘a devious. adulterous anti-heroine’, og det er ganske un-Austen-like, så jeg er spent.

The Goldfinch av Donna Tartt
Nok en av bøkene jeg fikk gratis fra en book fair, og denne plukket jeg ut fordi Victoria har snakket en del om Donna Tartts andre bok, The Secret History. Jeg har jo også sett The Goldfinch vidt og bredt på sosiale medier, så er spent. Jeg tror dette er boka som får bli med meg til New Zealand i morgen.

Hopscotch av Julio Cortazar
Denne boka begynte jeg på som en del av bacheloren min, men rakk aldri bli ferdig midt i alle de andre bøkene jeg måtte lese. Den var veldig litterær, så jeg fikk aldri helt taket i den. Men jeg var umåtelig fascinert av hvordan denne boka er strukturert, det er nemlig to måter å lese denne boka på: en metode er fra A til B, og da stopper du på kapittel 56. Men boka fortsetter til og med kapittel 131, så det 75 ‘expendable’ kapitler som er flettet inn i narrativet som du kan velge å lese eller ikke lese. Introduksjonen har altså en liten guide med hvilken rekkefølge kapittelene skal leses, for eksempel: 73-1-2-116-3-84-4 osv. Dette utløste et indre dilemma for meg, som perfeksjonist: skal jeg lese fra A til B, og la være å lese en haug med ting som tydeligvis ble skrevet for å bli lest? Eller skal jeg lese på den morsomme, rebelske måten som hopper frem og tilbake i boka? Eller skal jeg lese begge måtene for å se hvordan det gjør leseopplevelsen annerledes, og om så, hvilken metode leser jeg først? Altså en bok jeg absolutt skal lese en dag. I tillegg er Cortazar fra Argentina, og derfor kan han leses som en del av Les Verden prosjektet vårt.

The Forger’s Wife av John Lang
Denne er kun på min radar fordi det er den første boken utgitt av Grattan Street Press, som er et undervisningsforlag på universitetet mitt. De påberoper The Forger’s Wife tittelen som den første detektivromanen i den anglofile verden. Denne fikk jeg gratis på launch-festen deres, og følte jeg måtte lese fordi jeg veldig gjerne vil kunne ta del i programmet deres. Gode nyheter: jeg ble akseptert til Grattan Street dette semesteret – så nå tenker jeg å lese den mest fordi det er en historisk Australsk bok (og et annet forsett i år var å lese seks australske forfattere), og fordi jeg har den.

The God of Small Things av Arundhati Roy
Denne fikk jeg veldig sterkt anbefalt av en venn da jeg fortalte ham at om Les Verden – her skal vi altså representere India. Denne boka vant Man Booker prisen i 1997, og er svært omtalt. Jeg fikk denne gratis av en book fair jeg hjalp til på, og man kan jo ikke si nei til gratis bøker? Jeg er spent, for jeg vet ikke engang hva den handler om, men jeg tror jeg kommer til å like den hvertfall litt.

Hvilke bøker ligger i deres TBR-pile?
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *