Antithesis Journal: Om å skrive for en graduate journal

Da jeg ankom Melbourne for omtrent et år siden var jeg fast bestemt i å kaste meg ut i forlagsstudentsamfunnet. Planen min var å skaffe meg nok punkter på cven min fra studietiden til å kunne få et bra internship når jeg er ferdig, og deretter også skaffe meg en jobb. En av tingene jeg gjorde var å søke om å få bli redaktør for Antithesis, en journal som drives av masterstudenter hos University of Melbourne. I fjor var journalens trettiende år, og de har gjennom tidene publisert noen store navn som blant annet Tony Birch, Terry Eagleton, og Christos Tsiolkas. Det er nå et annualt magasin, og ville vært en fantastisk mulighet for å få litt redaktørerfaring. Så jeg gikk på intervju, snakket meg opp så godt jeg kunne og prøvde å overbevise de to jentene som var managing editors om at Kvardagsbiblioteket, min norske nettside om litteratur, hørtes veldig ut som mye av det de hadde i tankene. Jeg følte det gikk ganske bra, men jeg endte ikke opp med å få plass på laget som redaktør. Derimot ble jeg tilbudt en rolle som regular contributing writer, og det sa jeg ja til. Planen var at jeg skulle skrive annenvher uke for bloggen deres, en timeplan som ikke holdt seg i mer enn et par måneder. Men jeg fikk likevel være med på mye av reisen fra plan til print sammen med de andre jentene, i min rolle som skribent. I tillegg skrev jeg en lengre artikkel og en anmeldelse for den endelige journalen.

Artikkelen jeg skrev ble generert av en av bloggpostene jeg skrev om hvorfor vi er så tiltrukket gjenfortellinger, sett i kontekst av Disney sin trend om å gjøre gamle klassikere om til live action filmer. Da redaktøregjengen planla magasinet, og hva slags artikkeler de ville ha bestemte de seg for at de gjerne ville ha en litt mer utfyllende, ordentlig artikkel om nettopp dette. Det passet godt med tema, som var revive, og de trengte litt mer sakprosa til å gå med det de hadde fått inn av fiksjon. Så spurte Bella, en av redkatørene, om jeg ville skrive den lengre artikkelen, og vi satte deretter igang. Vi gikk gjennom omtrent tre utkast tror jeg, hvor det siste utkastet så ganske anneledes ut enn det første. Dette var min første erfaring av å ha en tekst redigert gjennom flere stadier av samme person – før har jeg stort sett bare fått litt feedback i workshops og tatt det derfra selv. Det var altså veldig spennende å se hvordan dette samarbeidet med Bella gjorde at teksten min stadig ble bedre. Etter en workshop er jeg alltid usikker på om min fix på teksten har gjort den bedre; altså, jeg har prøvd så godt jeg kan å løse probleme som ble pekt ut i løpet av worshoppen, men har jeg fikset dette på en måte som gjør at det ikke har oppstått et nytt sett av problemer? Derfor var det fint å kunne ha en person, dedikert til å bringe frem den beste utgaven av artikkelen min, som kunne vurdere de nye endringene jeg gjorde etter å ha foreslått hva som trengte forbedring.

Jeg synes den endelige journalen ble sykt fin, og det var en veldig spennende ting å føle at jeg var en del av. For til tross for at jeg ikke var direkte involvert i planleggingen og sammensettingen av magasinet så hjalp jeg til med ting som rettskriving og launchen deres. Jeg håpet også at mitt engasjement ville vise neste års managing editor at jeg var en person de definitivt ville ha med på laget, sånn at jeg likevel kunne få den redaktørerfaringen jeg i utgangspunktet hadde vært ute etter. Jeg var ærlig talt ganske selvsikker i at jeg kom til å få en rolle, spesielt siden jeg kom godt overens med hun som mest sannsynlig ville ta over sjefsrollen. Men så trakk hun seg av personlige grunner, og ønsket heller en rolle med litt mindre ansvar, og slik hadde deg seg altså at jeg nå sitter som managing editor. Det var veldig uventet, og etter gjennomgangen over alt som jeg burde vite følte jeg at hodet mitt hadde ekspoldert – jeg må lære meg hvordan man kjøper en ISBN for eksempel. Jeg har såvidt begynt prosessen med å tenke over hva jeg vil ha ut av magasinet i år, å sette sammen et nytt redaktørteam, og søke om pengestøtte osv. Det er litt skummelt å vite at denne tretti års gamle journalens fremtid øyeblikkelig hviler på mine skuldre, men jeg gleder meg også veldig.

4 comments on “Antithesis Journal: Om å skrive for en graduate journal

1. Pingback: Antithesis Journal: Om å skrive for en graduate journal : Norske bokblogger

2. Pingback: Tre steder du kan sende Sunniva din novelle (eller andre tekster) | Kvardagsbiblioteket

3. Pingback: Interessant i bokverden #86 | Kvardagsbiblioteket