Kvinner om kvinner

Gratulerer med kvinnedagen! Her er noen personlige favoritter av kvinner om kvinner.

Roxane Gay
Både Victoria og jeg har nettopp lest hver vår bok av Roxane Gay, og derfor kan vi umulig la kvinnedagen gå uten å gi denne dama en shout out. Jeg ville nærmest satt mitt morale kompass etter Gay basert på hennes samling av personlige essays Bad Feminist. Jeg synes også denne boken er verdt å nevne i dag fordi Gay nevner i introduksjonen noen av grunnene til at hun har slitt med å kalle seg selv en feminist – det er et omstridt ord, det er også et ord mange ser på som et ideale som er vanskelig å leve opp til fordi vi alle gjør feil. Vi lar menn kjøpe middag til oss, bære tunge ting, skifte hjulet på bilen osv. Gay minner oss om at vi trenger ikke være perfekte for å være feminist. Hun har, såklart, rett!

I embrace the label of bad feminist because I am human. I am messy. I’m not trying to be an example. I am not trying to be perfect. I am not trying to say I have all the answers. I am not trying to say I’m right. I am just trying—trying to support what I believe in, trying to do some good in this world, trying to make some noise with my writing while also being myself. -Roxane Gay

Jeg nekter å tenke av Lotta Elstad
En av våre favoritter fra Flamme forlag i fjor – Hedda Møller har blitt gravid etter et one night stand, og tropper opp på legekontoret for å gjøre ‘kort prosess’ ut av hele situasjonen. Men der får hun forklart at hun må gå hjem og tenke over saken i tre fulle arbeidsdager før hun faktisk kan få aborten. Dette var en regel som har kommet opp i diskusjonen om abort i Norge, og ikke er for ulik regler som finnes i mange andre land. Elstad gjør skarp komedie av Hedda sin situasjon i en fullstendig underholdende roman.

Chimamanda Adichie
En kvinnedag er vel heller ikke fullkomment uten å nevne Adichie og hennes verdenskjente tale, og nå også bok, Vi bør alle være feminister. For å bygge videre på litt av poenget til Gay i Bad Feminist, snakker Adichie om hvilken retning feminist-bevegelsen har tatt, hvordan den har pådratt seg et dårlig rykte i manges øyne, og hvorfor det er feil at noen med et ønske om likestilling skal nekte for å være feminist. Adichie har også et slags manifest, som hun skrev etter at en venninne spurt henne om råd til å oppdra datteren sin, Ijeawele, som feminist: Kjære Ijeawele, eller Et feministisk manifest på femten forslag. Begge disse to tekstene er relativt korte, og altså perfekte for å lese i løpet av dagen!

Some people ask: ‘Why the word feminist? Why not just say you are a believer in human rights, or something like that?’ Because that would be (…) a way of pretending that it was not women who have, for centuries, been excluded. It would be a way of denying that the problem of gender targets women. -Chimamanda Adichie

Ingvild Lothe og Ida Lórien Ringdal
For alle poeter der ute bør disse to bra damene nevnes. Jeg valgte å slå dem sammen her, fordi til tross for at de er to unike, fantastiske diktere så har de mye av den samme frekkheten som jeg elsker å finne i ung poesi, spesielt om kvinner. Om mensen og kropp, om hvor dust menn er, om hvor idiotiske kvinner blir over menn, om å være forelska i noen som ikke er forelska, om å ikke behøve å være en flink pike. Rått, ekte, ærlig. (PS. om du kjenner noen andre som skriver poesi som disse to – plis send dem min vei!)

Fra Ida Lórien Ringdal sin ‘Dette skjer ikke’

Angela Carter
Jeg klarer ikke helt å la denne kvinnedagen gå uten å nevne Angela Carter, til tross for at jeg nevnte henne i fjor – hun har en veldig spesiell plass i bokhylla mi siden jeg skrev bacheloroppgaven min om henne. Carter er ikke det minste brydd om å blottlegge den seksuelle kvinnen. Hun studerte Marquis de Sade, mannen som inspirerte ordet sadisme, og skrev essay om pornografi. Hennes romaner inkluderer sterke, freidige kvinner som er nysgjerrige på sex, lyster etter sex, og nyter sex. Hennes fiksjon har en sensualitet i seg selv, gjennom et rikt språk, detaljerte dystopiske eller fantastiske landskaper, og karakterer som både er sylskarpe og omtåkende. Jeg anbefaler The Bloody Chamber and Other Stories og Night’s at the Circus, men helt ærlig er Carter uansett gull.

Del gjerne deres favoritter av kvinner om kvinner, og ha en fantastisk dag!
Sunniva x

 

Her er listen over bra damer vi skrev for kvinnedagen i fjor.

You may also like

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *