8 tips til å få jobb i et forlag

Forlagsbransjen er notoriøst en av de vanskeligste bransjene å komme inn i – ikke bare er det få jobber, det er også latterlig mange søkere til hver av jobbene. Til tross for dette er det absolutt ikke umulig å finne seg en vei inn – man må bare vite hvor man leter og hvordan man tar seg frem. Jeg skal absolutt ikke late som jeg er en ekspert på området, men som en som har søkt på og fått tre jobber i forlag samt tre internships har jeg likevel noen gode tips i ermet. Jeg synes også personlig det ofte kan være bedre hjelp å høre fra de som er på samme eller liknende nivå jobbmessig (altså i junior-stillinger), da de som er høyere opp i systemet til tider har glemt hvordan det faktisk er – og ikke minst fordi en søknadsprosess mest sannsynlig ville ha sett svært ulik ut for 5-10 år siden (hallo, sosiale medier og LinkedIn for å nevne noe!)

Så hvordan får du deg den ettertraktede første – eller andre, eller tredje, eller praksisplass – jobben i forlagsbransjen? Her er 8 av mine beste tips, med spesielt fokus på de faktorene som jeg mener er de viktigste.

Sett deg godt inn i forlaget og deres ethos

Hvorfor vil du jobbe akkurat her? Det er klart de fleste gjerne vil jobbe for store forlag – det ser bra ut på CVen, det er ofte flere muligheter internt – men du må være veldig klar på hvorfor du vil jobbe hos nøyaktig det forlaget du søker på utover at det har et bra rykte eller at du liker bøkene de gir ut. Har forlaget et “mission statement”, altså en setning som oppsummerer deres mål og fokus kort og godt? Det gir ofte et konkret og bra innblikk inn i hva som er viktig for forlaget, og du burde ikke bare huske hva det er men også tenke på hvordan du kan bidra til å komme nærmere det målet.

Det er vel og bra hvis du liker bøkene forlaget gir ut, og du burde absolutt ha 3-5 titler i bakhodet du er spesielt interessert i med noen grunner til hvorfor, for selv om lidenskap for bøker ikke automatisk gjør deg til en perfekt forlagskandidat er det likevel en stor del av pakka. Spesielt viktig er det å se på forlagets liste – altså deres “frontlist” og “backlist” – og forsøke å identifisere tematikk eller fokusområdet. Å snakke ikke bare om forlagets bøker men om deres lister generelt i et intervju vil gi intervjueren inntrykket av at du ikke bare vet godt hva de gir ut, men også har et kommersielt øye og er i stand til å tenke på flere ting samtidig.

Forlagsarbeid er mye moro, men også til tider preget av stress – som når du kommer tilbake fra ferie og bøkene har tatt over skrivebordet ditt for eksempel!

Hvorfor er du en bedre kandidat enn alle andre som søker?

Alle som vil jobbe i forlag elsker bøker. Svært mange som vil jobbe i forlag har studert litteraturvitenskap eller lignende. Det betyr at hvis noen kommer med en annerledes bakgrunn blir de ofte lagt mer merke til. De betyr derimot ikke at hvis du er tidligere litteraturstudent så forsvinner du automatisk i mengden (mvh, tidligere litteraturstudent) – du må bare sørge for at du fokuserer på de områdene som gjør at du mest mulig positivt skiller deg ut fra de andre søkerne.

En av mine sjefer på et internship jeg gjennomførte sa at siden hun er amerikansk blir hun automatisk husket bedre etter intervjuer fordi snakker annerledes enn de som er født og oppvokst i Storbritannia – som nordmann i utlandet for eksempel har du samme fordel fordi du mest sannsynlig har en skandinavisk klang til engelsken, og fordi du har en annerledes oppvekst og akademisk bakgrunn enn briter og dermed ofte et annet syn på ting.

Adressér søknaden til de som mottar den

Altså, finn ut hvem som skal lese søknaden og finn ut hva navnet deres er! Enten via LinkedIn, deres nettsider, eller i verste fall ved å Tweete forlaget eller sende en e-post. Mennesker flest liker å bli addressert ved navnet deres.

Eksempel: Da jeg søkte på mitt aller første internship, kjente jeg litt til en av de ansatte fra universitetet og sendte henne en e-post direkte. Hun sa selv at det var “forfriskende” å få en søknad hvor noen kunne navnet hennes i stedet for de mange “Dear Sir/Madam”-e-postene de får (for det får mange av de!)

PS: Finner du ikke ut hvem som skal lese søknaden eller ikke har tid (hvis du søker svært nærme fristen for eksempel) er det ok å bruke en generisk “Kjære *firmanavn*/Dear Sir/Madam” – men da anbefaler jeg å passe spesielt godt på at du i resten av søknaden virkelig beviser at du har lest deg opp på forlaget.

Salgsmateriale, sjokolade, kaffe (mye kaffe) og alltid en bokbunke som skal sendes ut eller brukes i et møte.

Lag deg et søknads-template – og endre det for hver eneste søknad!

Den siste delen av setningen over er spesielt viktig – det er virkelig åpenbart om noen bruker samme søknad til alle jobber. Ikke bare er det sløvt (og ingen vil ansette noen som er late!), det er også høy risiko for å overse små ting som forlagets navn eller stillingstittelen og dermed sende en søknad som ikke reflekterer jobben du søker på.

Jeg har både en CV og en søknads-template, som jeg går grundig igjennom når jeg søker på jobber. Jeg begynner med CVen og sørger for de evnene og erfaringene jeg har er skreddersydd til stillingen jeg søker på – for eksempel ville jeg selvsagt rette mer fokus på redaktør-arbeid hvis jeg søker på en redaktørjobb, mens det at jeg har arbeidet i en salgsavdeling passer bedre inn hvis jeg søker på en jobb som salgskonsulent. Det betyr ikke at jeg lar være å inkludere det ene eller det andre, men heller at jeg endrer på rekkefølgen jeg nevner ting samt hvorvidt jeg dedikerer 6 eller 2 punkter til en tidligere stilling. Husk at det mest relevante ved jobben burde være det øverste punktet over hva dine arbeidsoppgaver har vært i en viss stilling!

Et bra søknadsbrev tar punkter fra CVen din og forteller i mer detalj: “Som du kan se fra CVen min har jeg arbeidet som salgskonsulent…”, “Mine viktigste oppgaver i denne rollen var…”. CVen skal være en kort (1-2 sider) oppsummering av deg og ditt profesjonelle liv så langt, gjerne i bulletpoints, mens søknaden burde være kortere i lengde (1 side maks) men ha fulle setninger og bedre forklaring av hva du har gjort og hvorfor.

PS: Jeg søkte en gang på en jobb og hadde feil forlag på toppen av brevet mitt (jeg hadde søkt på flere jobber den dagen) – fantastisk flaut, men tro det eller ei jeg fikk faktisk et intervju (men fikk dessverre ikke jobben)! Til tross for at det var ren flaks at de aldri merket det – eller overså det? – skapte det ekstra stress jeg helst ville vært uten. Denne historien viser likevel at livet i et forlag er svært hektisk og slike ting kan oversees om resten av søknaden imponerer dem. Jeg vil likevel anbefale å unngå mine tidligere feil!

Reflekter over valgene dine i livet så langt og begrunn dem.

Det høres kanskje skremmende ut, men det er viktig å kunne trekke linjer mellom erfaringene dine for å vise hvorfor du har gjort de valgene du har gjennom livet. Det trenger ikke være spesielt komplisert, og du kan gjerne dikte opp klare linjer mellom erfaringer som egentlig var litt tilfeldige.

Eksempel: Jeg studerte service og samferdsel-linja på videregående og tok deretter påbygning så jeg kunne få studiekompetanse. Som del av linja lærte jeg mye om markedsføringsteknikker og teori. Da jeg begynte å søke jobber i forlag innen salg og markedsføring hadde jeg derfor en fordel ovenfor de med kun litteraturkunnskap-bakgrunn. Det jeg ikke nevner i intervju er at jeg først begynte på medier & kommunikasjon-linja og ikke likte meg, og den eneste linja jeg kunne bytte til var service og samferdsel. Det var rett og slett hell i hell, men det handler i bunn og grunn om hvordan du presenterer deg selv og dine erfaringer.

Du har fullstendig kontroll over hvordan du oppfattes og hvordan du forteller din historie, og å gi inntrykk av å være en som gjør gjennomtenkte og reflekterte valg er alltid positivt.

PS: Du trenger virkelig ikke bruke altfor lang tid på dette, men jeg vil oppfordre til å ha en viss idé av hvordan du fremstiller deg selv og din erfaring.

Hvis du ikke har forlagserfaring, fokuser på de evnene du har som likevel er relevante!

Det er en klisjé, men vi må alle starte et sted. Selv tok jeg en master i publishing, for andre er det ikke en mulighet eller et ønske. Det betyr likevel ikke at en karriere innen forlagsverden er utelukket – tvert i mot opplever jeg at forlag (i Storbritannia, i det minste) ofte er svært positive til tradisjonelt sett u-typiske kandidater som har annen bakgrunn enn den typiske litteratur-studenten.

Eksempel: En av mine kollegaer studerte kriminologi på universitetet og da hun fikk sitt første internship fortalte de henne at de likte godt at hun var fra en utradisjonell akademisk bakgrunn. Hun hadde dessuten tatt IB-linja på videregående, og endte opp med å arbeide med lærebøker rettet mot IB, som var enda en grunn til at forlaget valgte henne over alle de som søkte på internshipet.

Ikke fall i redaktør-fella

“Alle” som vil jobbe i forlag og ikke vet spesielt mye om forlagsprosessen vil som regel arbeide som redaktører. Det er nok mange grunner til det – man vet ikke hvilke andre jobber som finnes, man vil jobbe i forlag fordi man kanskje også vil være forfatter og redaktører får arbeide med tekster, eller at man rett og slett tiltrekkes til å arbeide med tekst fra innlevert manus til ferdig bok. Redaktør-arbeid innebærer en hel del mer enn å korrekturlese tekster og bestemme hvilke bøker som skal gis ut, men det er likevel tradisjonelt den jobben som får mest søknader. Selv om du drømmer om å arbeide som redaktør, vil jeg anbefale å søke på andre jobber – markedskonsulent, salgskonsulent, produksjonsansvarlig – i forlag: det vanskeligste er nemlig å komme seg inn i forlagsverden, og som min lærer på universitetet sa til oss: once you’re in, you’re in. Forlagsbransjen handler vel så mye om hvem du kjenner og hvem som kjenner til deg, og det er fult mulig å bytte retning på et senere stadium.

Jeg jobber med en guide til hvilke jobber som finnes i forlag med norsk fokus, men i mellomtiden har Leena Norms laget en fantastisk video-guide om forlagsjobber i Storbritannia:

Ikke vær redd for å utforske andre jobber som kan lede til en jobb i et forlag

Jeg vil absolutt anbefale å utforske andre jobber i lignende bransjer, spesielt hvis det viser seg spesielt vanskelig å bryte inn i forlagsverden. Avhengig av hvilken rolle du helst vil ha i et forlag, er det flertallig andre bransjer du kan arbeide i for å få den erfaringen du kanskje mangler i forhold til andre søkere. Dessuten gir det deg en annen arbeidserfaring enn visse andre søkere, som på mange måter ofte kan føre til at du blir en mer interessant kandidat. Det er ingen skam i å si at vet du hva, å få jobb i et forlag er vanskelig og det bedre å ha en annen interessant jobb enn å vente på drømmejobben – a girl’s gotta eat, vet dere.

Jobber som er spesielt relevant for forlagsarbeid er mange, men for å nevne noen: bokanmelder, journalist, salgs-/markedsføringkonsulent, bokselger i bokhandel, copywriter, content writer/editor, designer, sosiale medier-ansvarlig, og generelt administrasjons-arbeid, for selv de mest kreative jobber innebærer admin!

Victoria x

You may also like

One Comment

  • Som tenåring ville jeg så gjerne jobbe i forlag, men veien dit virket så ukjent og vanskelig. Det er ikke en vei jeg tenker at jeg kommer til å gå nå, men man vet vel aldri. Uansett var det interessant lesing! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *