Hvordan få relevant forlagserfaring mens du studerer

Det er fristende å spørre hver eneste forlegger jeg møter hva deres beste tips er for å bryte inn i industrien på, men svaret er alltid det samme: skaff deg arbeidspraksis. Dessverre er det en industri med alt for få entry level posisjoner, så det er viktig å kunne ha en solid cv når man endelig når det punktet at man skal begynne å søke etter jobb. Men det er ikke alltid så lett å skaffe seg arbeidspraksis: mange forlag tar ikke interns, og om de gjør det er det veldig ofte ubetalt og krever derfor at du har spart opp nok penger til at du klarer å overleve rundt en måned uten inntekt. Det er også ofte konkurranse om arbeidpraksisplasser, så hva kan du gjøre for å få en edge mens du holder på med studier? Denne listen er basert på mine personlige erfaringer som student i Lancaster, Maine og i Melbourne, så det vil naturligvis variere avhengig av hvor du studerer, men kanskje det kan gi noen gode ideer om hva du kan gjøre for å få en bra CV mens du fortsatt lever under lånekassens hjelpende hånd.

1. Jobb på aviser, journaler eller andre publikasjoner på universitetet

Dette er en sykt bra erfaring å ha med deg, og dette er en stor del av hva min CV vil inneholde når jeg er ferdig i Melbourne. Dette semesteret har jeg vært en del av studentforlaget Grattan Street Press, jeg er Editor-in-Cheif (fikk velge tittel selv hehe) for Antithesis Journal og jeg har startet opp en liten publikasjon for Publishing Students Society—tilsammen vil disse tre erfaringene gi meg fire forskjellige bøker/journaler jeg kan ta med meg på intervjuer og vise frem. Jeg har også fått prøve meg i en del ulike roller, fra redaktør til forlagssjef(-ish) og til og med litt design. Stort sett vil det være et utvalg av forskjellige aviser, magasiner og journaler på skolen som du kan involvere deg i, både i print og digitalt. Hvis du er komfortabel med engelsk er det også mulig å finne nettpublikasjoner som drives av frivillige, og da kan du gjerne jobbe hjemmefra.

2. Jobb frivillig på festivaler ol.

Boksamfunnet har alltid ulike arrangementer på gang, uansett hvor du bor. Om det er å hjelpe til med din lokale Rotary klubb sitt lokale bruktboksalg, hjelpe å arrangere SLAM-poesi kveld, eller om det er litt større arrangementer som litteraturfestivalen i Lillehammer. Spesielt hvis du bor rundt større kulturbyer er det helt garantert noen fine arrangementer du kan ta kontakt med å spørre om de trenger hjelp. Da får du jo gjerne fri festivalpass i tillegg. Dette ser veldig fint ut på CVen, fordi det viser forlagene at du er engasjert i boksamfunnet og at du dedikerer fritiden din til å bidra til å spre leseglede.

3. Vær i styret/komiteen til bok-relaterte grupper

Jeg er president i Publishing Students Society her, og det har vært veldig gunstig på mange måter, ikke bare for å kunne sette det på CVen. Det har vært gøy, i tillegg har det satt meg i en god stilling til å ta kontakt med ulike forlag for å spørre om bøker eller om de vil ta del i vår publishing crawl. Det har gitt meg et godt grunnlag til å vite hvor jeg kan søke arbeidspraksis, hvem jeg bør sende søknaden til og hva jeg kan nevne for å rette søknaden min spesifikt til det forlaget. Det er også en fantastisk måte å sosialisere med andre studenter, og skape et godt nettverk—og det er jo også veldig viktig. Så viser det jo engasjement, lederkunnskap, og om du ønsker å jobbe innenfor publisitet og markedsføring er mange av erfaringene direkte relevant, som å skrive nyhetsbrev, markedsføre arrangementer eller arrangere arrangementer.

4. Start ditt eget bokprosjekt

Gjør noe selv, her kan bare din egen kreativitet stoppe deg. Victoria og jeg startet Kvardagsbiblioteket, og da Victoria søkte på jobber kunne hun rapportere at alle spurte henne om KB i intervjuer. Men du må ikke skrive, du kan starte en youtube-kanal eller en bookstagram, eller ta det offline og start opp en bokklubb eller arranger diktkvelder. Det som er så fint med boksamfunnet er at vi elsker å snakke om bøker, dette inkluderer lesere, forfattere og forleggere, så om du har en idé er det ikke umulig at du kan få god respons. Bor du i Oslo eller i en by med et par forlag? Arranger din egen publishing crawl! Dette er en sykt fin event som jeg synes alle byer bør ha, og forlagene her i Melbourne er utrolig mottagelige. Om du ønsker å jobbe som redaktør er den fin trening å gi tilbakemelding på tekster til andre skribenter, så se om du kan finne en skrivegruppe.

5. Utforsk muligheter til å hjelpe med å lese the slush pile eller rettskrive

Dette er et punkt jeg ikke vet om det er så lett å finne noe rundt i Norge, men her i Melbourne hender det at noen av magasinene som ikke har så mye penger har åpne ‘proofreading sessions’. Jeg har gjort dette for The Lifted Brow og Antithesis, hvor frivillige (stort sett forlagsstudenter) kommer for en dag for å rettskrive magasinet før det går i print. Det er også tilfeller hvor publikasjoner/forlag som får enorme mengder med manuskripter og artikler sendt inn at de trenger hjelp til å lese gjennom the slush pile.

6. Skaff deg en relevant jobb

Denne er ganske åpenbar, og ikke alltid like lett. Vi har stadig blitt fortalt at det ser fint ut på CVen å ha jobbet i en bokbutikk, men det er ikke så lett å skaffe seg jobb der akkurat. Men her kan man igjen bli litt kreativ; hvis du jobber i en klesbutikk, for eksempel, og vil jobbe med markedsføring på sosiale medier kan du høre med sjefen om du kan starte opp en instagram for butikken. Det finnes også mye frilansarbeid innenfor tekstforfatting, rettskriving ol. Ofte kan du også jobbe som tutor på universiteter.

7. Grip de sjansene du får

Det er mange som går gjennom universitetet uten å egentlig ta alt for stor del i samfunnet der; man kommer til klassene, så går man hjem og leser. Ofte har universitetet mye spennende på gang som kan gi deg god erfaring, for eksempel så hadde vi en salgsbod i Clunes booktown med Grattan Street Press som jeg sa jeg gjerne hjalp til med, til tross for at det tok hele lørdagen min. Dette er en fin ting å kunne nevne. Noen ganger kommer litt mer spennende muligheter opp, som å kunne presentere en idé på Bologna children’s festival. Men uansett hva det er vet man aldri hva som kan komme ut av det, kanskje du møter en person som i fremtiden vil intervjue deg for din første jobb?

Det kan virke litt overveldende å prøve å gjøre alt—men det trenger man heller ikke. Det er veldig fint å kunne vise fram en CV som består av punkt etter punkt av bokrelatert erfaring, og det skal ikke nødvendigvis så mye til. Et par frivillige roller, universitetsmagasinet, og ikke glem å nevne den boka du lager som del av masterprosjektet ditt.

Har dere noen tips til hva man kan gjøre for å skaffe seg litteraturcreds for CVen?
Sunniva x

 

Les Victoria sine tips om hvordan du skaffer deg arbeidspraksis og hvordan skaffe deg jobb i et forlag.

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *