YA Spotlight: Det Ingen Ser av Anna Ahlund

*Leseeksemplar fra Gyldendal

Det kommer nok ikke som en overraskelse for lesere av Kvardagsbiblioteket at vi begge to er svake for gode ungdomsbøker. Anna Ahlunds nyeste bok er det ikke bare en velskreven roman, den er også både inkluderende og representerer flere minoriteter med den største selvfølgelighet. Romanen er delt inn i tolv deler, en for hver måned i et år, og begynner på nyttårsaften 2016 da Sebastian blir kysset av en fremmed jente som “bare kysser fremmede”. Det inspirerer et årslangt prosjekt for Sebastian: hver måned skal han kysse en ny person han ikke kjenner. Det hele er herlig naivt og frigjort. Hver måned blir deretter delt inn i øyeblikk, svært likt – og uten tvil inspirert av – SKAM:

I videre likhet med SKAM, er hvert av avsnittene fortalt fra tredjeperson men med en av hovedpersonenes vinkling. Handlingen utspiller seg i stor grad på Byllis, en videregående skole i Sverige, og vi møter en gruppe andreklassinger: Fride som er så forelska i Miriam at hen ikke vet hva hen skal gjøre av seg; Yodit som er ny til vennegjengen og forsøker å finne ut av hvor hun best passer inn; Johannes som ikke sier så mye har tanker om det meste; og selvsagt Sebastian. I tillegg er det flere bi-karakterer som dukker opp her og der, som del av de ulike hovedpersonenes liv og opplevelser.

Dette er den første ungdomsboka jeg har lest som ikke insisterer på å definere seksualitet og identitet: ingen er verken homo, hetero, bi eller de mange gråsonene mellom – i stedet er de frigjorte unge mennesker som forelsker seg og kysser akkurat hvem de føler for. Sebastian har gjennom boka intime stunder med både jenter og gutter; Fride omtales som “hen”, kler seg i hva samfunnet ser på som kvinneklær og har et forhold med Miriam. Et av årets første kyss for Sebastian er med en gutt i tredjeklasse, og det eneste folk rundt ham stusser på er hvor latterlig prosjektet hans er, ikke hvem han kysser. Det er kanskje urealistisk selv i 2018 å ha et samfunn og en skole hvor slike ting ikke stilles spørsmål ved, men det er likevel fantastisk forfriskende å lese en roman hvor det er sekundært til handlingen. Jeg håper virkelig det er et tegn på at ting går i riktig retning; det er jo tross alt i media og kultur at representasjon er viktig for å normalisere ting som tidligere sjelden var en del av litteraturen.

Jeg ble spesielt imponert over Ahlund sin struktur for romanen: gjennom hele føles det til tider litt uoversiktlig – hva skjer egentlig mellom personene? hva har skjedd mellom 11. og 16. oktober som vi ikke får lese om? – men som en helhet fungerer det veldig fint, og dessuten føles det svært likt hvor kaotisk og uoversiktlig livet kan føles som ungdom, spesielt når man er veldig, veldig forelska.

Det jeg følte var et litt svakt punkt i denne romanen er mangelen på en mer konkret handling og drivpunkt – heldigvis skriver Ahlund bra, men det mangler likevel en handling som får deg til å ville bla om siden. Til forskjell fra for eksempel SKAM – som ikke har tidenes mest originale handling, men likevel engasjerte folk verden over – har Det Ingen Ser mest sterke og engasjerende hovedpersoner som ikke egentlig gjør så veldig mye. Det mangler driv og lengsel – selv når det er peak dramatisk mellom to personer, følte jeg aldri spesielt interesse i å finne ut om de blir sammen eller ikke. Jeg tror denne romanen kunne vært enda bedre om den hadde hatt litt flere intriger og klimaks – i stedet ble det til tider heller bare litt flatt og overfladisk. Det er klart det ikke alltid er svært dramatisk å være 17-18 år og forelska – i livet og andre mennesker – men innstillingen til hovedpersonene føltes til tider litt vel avslappa.

Det til tross, er det likevel mye bra i denne romanen som en helhet gjør opp for mangel på dramatikk. Ahlund har ikke bare gjort en god jobb med å inkludere en vid representasjon av seksualiteter og ikke-binære karakterer, hun skummer heller ikke over sex i noen form. I likhet med hennes første bok, Bare du, er Det Ingen Ser full av til tider svært detaljert sex. Hun gjør en god – og ikke minst viktig – jobb med å sørge for at skeive ungdomsbøker ikke kun handler om forelske seg, å komme ut av skapet og bli godkjent, men også hva som skjer etterpå – sex, forhold, krangling. Ja, Simon vs the Homo Sapiens Agenda er en flott bok hvor å være skeiv normaliseres, likevel tilbyr den kun et relativt overfladisk – og uskyldig – innblikk i å være skeiv ungdom. En stor del av ungdom har jo tross alt sex mens de går på videregående, så det er selvsagt merkelig at det fleste ungdomsbøker skyr unna skildring av det.

Det Ingen Ser er en underholdende og inkluderende ungdomsbok som – til tross for at den ikke grep meg like hardt som jeg trodde den ville – jeg koste meg med fra første til siste side. Det var ikke en eneste kjedelig stund – en god, realistisk miks av hverdagsdrama og intriger som ofte kan føles som det største i verden når man er i slutten av tenårene. Skal du lese bare et par ungdomsbøker fremover anbefaler jeg å velge denne (og Bare du selvsagt) – det er jo viktig å vise forlagene og litteraturverden at vi vil ha mer inkluderende og representativ ungdomslitteratur.

Victoria x

1 comment on “YA Spotlight: Det Ingen Ser av Anna Ahlund