Bøker for pride month

Juni er pride month! Vi er vel alle klar over hvorfor, og enige i, at er viktig å kunne representere LGBTQ samfunnet også i bøker—litteratur bør jo reflektere den virkeligheten vi lever i. Derfor har det vært fint å se flere og flere bøker, spesielt YA, som gjør nettopp det. Så gjør deg klar: ta på deg noen stramme tights, mascara og channel your inner Eskild sammen med en av disse bøkene:

The Night Watch av Sarah Waters

Denne boken stod faktisk på leselista vår tredje året på universitetet, og var en av seks eller noe bøker jeg ikke leste det semesteret (den var litt lang og jeg fant den ikke gratis på biblioteket hehe), men jeg har ofte tenkt på å komme tilbake til denne boka. Boka handler om fire personer fra London som har forbindlelser fra krigstiden. Boken begynner i 1947, og går bakover i tid til 1944 og 1941; den slutter på begynnelsen. ‘In the 40s, Waters has found a historical period of transformation as fertile as the Victorian era of her previous books, and as ripe for her project of writing lesbians back into history.’  Hvis jeg ikke tar feil så har alle de tre kvinnelige protagonistene på et punkt i denne romanen et forhold med en annen kvinne. Denne ble shortlista til både Man Booker og Orange prisen. Sarah Waters er også kjent som forfatter av lesbisk litteratur, så hvis denne faller i smak er det mer å finne blant hennes bøker.

Bare du av Anna Ahlund

En sykt koselig YA bok en ung kjærlighet av svenske Anna Ahlund. Denne har vi begge lest (Victoria har anmeldt boka her), og ingen av oss hadde lyst å legge vekk boka når vi først hadde begynt. John er seksten år gammel og hjemme alene over sommeren sammen med sin atten år gamle storesøster, Caroline. Han venter på opptaksbrev fra en fotball-linja på videregående og tilbringer dagene sammen med bestevennen sin, Elli. Caroline jobber i en skobutikk i sentrum, og en dag har hun plutselig med seg en fyr hjem – Frank. Frank er atten år gammel, jobber i en papirhandel, og er den fineste personen John noensinne har sett. Umiddelbart blir det klart at John er tiltrukket av Frank. Dessverre har Caroline allerede vist interesse for ham, og Caroline er vant til å få det som hun vil. Du kan også sjekke ut Anna Ahlund sin nyeste bok, Det ingen ser, som representerer ulike seksualiteter og ikke-binære karakterer.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylo Jenkins Reid

Dette er også en bok jeg ikke har lest, men som jeg har fått veldig sterkt anbefalt av en venninne. Skuespiller Evelyn Hugo har levd et glamorøst liv med mange skandaler, og hun er endelig klar for å snakke ut om det. Til alles overraskelse velger hun en ukjent journalist, Monique Grant, til å fortelle sin historie. Monique er på et lavpunkt i livet: karrieren hennes har stagnert og mannen hennes har nettopp forlatt henne; denne muligheten er akkurat hva Monique trenger. Mens Evelyn forteller sin histore—livet i LA på 50-tallet, hennes valg om å forlate show business, og hennes syv eksteskap—begynner Monique å føle at en spesiel forbindelse vokser mellom de to, og hun innser etterhvert at Evelyn og hennes eget liv er tragisk og irreversibelt sammenflettet. Føler denne boka lover både glam og intriger, så jeg gleder meg til å lese!

If I Was your Girl av Meredith Russo

I denne boka har Amanda nettopp flyttet til en ny skole, hvor hun gjerne vil passe inn og bli akseptert for hvem hun er. Men hun er varsom, og har bestemt seg for å ikke la noen komme for nærme. Men ettersom hun blir bedre og bedre kjent med Grant kan hun ikke hjelpe med å åpne seg opp, og hun lengter etter å fortelle ham hennes største, best beskyttede hemmelighet: Amanda pleide å være Andrew.

Jeg fant denne boka gjennom et raskt google-søk, for helt ærlig tror jeg aldri jeg organisk har kommet over en bok som har transeksuelle karakterer som protagonist. Mitt inntrykk er at det er bedre representert i serier, eller som bi-karakterer, som for eksempel Ham fra Eligible. Hva mener dere?

Call me by your name av André Aciman

Jeg tror jeg har hatt en mild eksistensiell krise over denne boka ( og filmen), vet ikke helt hvordan jeg skal takle alle de intense følelsene. Jeg skal ikke gå mer i detalj, for jeg antar de fleste av oss er godt kjent med boka (og om du ikke er det kan du lese Victoria sin anmeldelse her), men jeg følte ikke at jeg kunne skrive denne lista uten å nevne denne. En bok vi begge elsket, og anbefaler alle å lese—helst i går! (Filmen er også sykt fin!)

Simon vs the Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli

Også en bok som bare må nevnes: dere som kjenner meg vet jo at jeg aldri lar en sjanse til å nevne Simon slippe. Dette er the YA bok i min mening, og jeg har til dags fått hvertfall fem venninner til å lese denne. Simon er herlig, morsom, hjertevarmende og fullstendig sjarmerende. Jeg likte også veldig godt filmen—hadde litt kritikk, men stort sett synes jeg de gjorde en veldig fin jobb med å adaptere den til film. Les Victoria sin anmeldelse av boka her. Oppfølgeren til Simon, Leah on the Offbeat, representerer biseksuel ungdom, men jeg likte ikke den boka fullt så godt som Simon.

I de siste månedene har jeg organiskt funnet en del bøker om gutteromanser, altså, bøker som jeg har sett mye til eller hørt bra kritikk om på ulike kanaler osv. (The Captive Prince av C S Pacat, A Gentelman’s Guide to Vice and Virtue av Mackenzi Lee, Carry On av Rainbow Rowell, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe by Benjamin Alire Sáenz, The Song of Achilles by Madeleine Miller)  Men jeg måtte kikke meg litt rundt for å finne en bok om to jenter, ikke-binære og transeksuelle for dette innlegget. Er det bare meg som har inntrykk av at homofile karakterer er representert oftere i litteratur enn andre LGBTQ grupper? Hva mener dere? Har dere noen gode anbefalinger av bøker med jentepar, eller andre representasjoner av LGBTQ?

Sunniva x

You may also like

3 comments

  • Jeg har to svenske skeive bøker på lista mi nå. Sjöhästar av Niklas Mesaros (om to gutter) og Som ild av Sara Lövestam (om to jenter). Har nettopp begynt på Sjöhästar som er ny av året, bokomslaget er nydelig. Som ild har jeg ikke begynt på ennå. Kom også over When Katie Met Cassidy av Camille Perri, den slippes om to dager. Ikke akkurat anbefalinger dette her, mer hva jeg har tenkt å lese. Jeg har også lest Run av Kody Keplinger, en ungdomsroman som handler om to jenter som er venner, den ene er bifil og den andre er svaksynt. Jeg likte den veldig godt selv om det ikke er noen kjærlighetshistorie. Monika Steinholm har skrevet en ungdomsroman som heter Nærmere kommer vi ikke (om to gutter) og to andre bøker satt i samme univers som Nærmere kommer vi ikke.

    Når det gjelder hvorfor det er få jentepar i skeiv litteratur, tror jeg man må se på fandom og fan fiction i tillegg til skjønnlitteratur. Det er en god bøker med guttepar (voksenromaner tenker jeg på nå) som opprinnelig startet som fan fiction. I tillegg kan man jo se på forlag som utgir LGBT-litteratur, om det er en ujevnhet i utgivelsene der. En norsk nettside som heter http://www.skeivbok.no har en fin oversikt over norske bøker med skeivt innhold.

    Leselista mi er lang – men Bare du av Anna Ahlund og If I Was Your Girl av Meredith Russo har jeg sett anbefalt ofte nok til at jeg burde lese dem også!

    • Thea! Tusen takk for alle disse tipsene, skal absolutt sjekke ut de bøkene du nevner her, og nettsiden. Du har nok helt rett i at fanfiction er bedre til å representere enn mye skjønnlitteratur, det har kommet opp i diskusjon i en av klassene jeg hadde på universitetet nylig! Håper du liker Bare du av Anna Ahlund, og fortell oss gjerne om du leser Meredith Russo sin bok også og si hva du synes!
      Sunniva x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *