YA Spotlight: The School for Good and Evil av Soman Chainani

Gavaldon er en liten landsby omringet av skog, og for omtrent 200 år siden begynte barn å forsvinner derfra—noen ganger to jenter, noen ganger to gutter—for å dukke opp igjen senere i eventyrbøker som blir levert til byens eneste bokhandel. Alltid er en av dem vakker og god, og den andre stygg og ond. Dette året er Sophie overbevist om at hun og hennes bestevenninne Agatha kommer til å bli kidnappet, for å begynne på The School for Good and Evil. Sophie er klar, hun har brukt årevis på å være god, passe på hud og hår så hun ser ut som den perfekte prinsessen, og hun har til og med blitt venninne med den merkelige Agatha som bor på en kirkegård, alltid kler seg i svarte filler og misliker stort sett alle andre. Sophie har pakket ned de beste kjolene sine i rosa kofferter, hun har tatt med seg noen agurker også, i tilfelle det ikke er agurker å få på skolen og hun må holde huden sin fin. Hun drømmer om sitt eventyr, om å endelig være en ekte prinsesse og finne sin prins.

Naturally the villagers blamed bears. No one had ever seen a bear in Gavaldon, but this made them more determined to find one. Four years later, when two more children vanished, the villagers admitted they should have been more specific and declared black bears the culprit, bears so black they blended with the night. But when children continued to disappear every four years, the village shifted their attention to burrowing bears, then phantom bears, then bears in disguise. . . Until it became clear it wasn’t it wasn’t bears at all.

Men når the school master kommer for å hente Sophie og Agatha, og tar dem med til skolen så går alt galt; Agatha prøver å hindre ham i å ta Sophie, og han blir forvirret, og når han slipper jentene fra seg på skolen havner Sophie på skolen for ondt og Agatha på skolen for godt! Ikke bare er det totalt feil, for Sophie er ikke ond, hun er jo den godeste av dem alle. Men de andre elevene i skolen for godt liker ikke Agatha og hennes grimme utseende, og de på skolen for ondt gjør livet til Sophie til et mareritt. Pluss at det er ikke et eneste speil i Sophie sitt dorm rom! Så begynner klassene, og mens Agatha må lære om beautification, prinsesse etikett og hvordan kommunisere med dyr, må Sophie lære om uglification (hvordan gro vorter feks), forbandelser og henchman training. På toppen av alt dette så har Sophie nettopp funnet sin sjelevenn, Tedros, som er den kjekkeste av alle prinsene og sønnen til Kong Arthur—men hvordan kan hun vinne Tedros sitt hjerte når alle tror hun er ond? Hvordan kan hun bevise at det har skjedd noe forferdelig galt, og at det er Agatha som hører til på skolen for ondt?

Denne boka får alle stjernene! Chainani har skapt en fullstending orginal verden ut fra eventyr og fantasy tropes. Noen av mine absolutte favoritt scener var når jentene ble fortalt hva de skulle studere—bøker for skolen for ondt inkluderer: ‘Best Villainous Monologues, 2nd ed. Spells for Suffering, Year 1 The Novice’s Guide to Kidnapping & Murder, Embracing Ugliness Inside & Out, How to Cook Children (with New Recipes!)’—og en annen var da Tedros skulle svette av seg litt stress i treningsrommet deres ved å klatre i, ikke et tau, men en lang, blond flette. Chainani lar ikke en sjanse gå til å parodiere eller utnytte stereotyper. Se for deg tvillingtårnene: tårnet for godt omringet av marshmallow skyer og sikkert en del regnbuer, med en glitrende innsjø som umiddelbart blir til sump halvveis mellom tårnene; og der, tårnet for ondt, falleferdig, mørkt, støvete, møkkete. Se for deg denne uvirkelige settingen med alle dens eventyrlige karakterer og karakteristikker, og send inn drømmende Sophie og pragmatiske Agatha. Utenom Sophie og Agatha er de fleste andre karaktererne veldig stereotypiske, men det blir ikke kjedelig, tvert imot. I Sophie sitt dorm rom bor blant annet Hester, datteren til heksa som ikke klarte å spise Hans and Grete. Det er mye humor i denne boka, men ikke ulikt Terry Pratchett så har Chainani et talent for å mikse latter med skarpe observasjoner om hva det vil si å være menneske. Jeg leste hele boka med et smil om munnen, og brøt ofte ut i latter.

«First time I told my dad I liked a girl, he slathered me in honey and sealed me in a bear den for a night. Haven’t liked one since.”

“First time I told my mother I fancied someone, she baked me in an oven for an hour,” Mona agreed, green skin paling. “I never think about boys now.”

“First time I liked a boy, my dad killed him.”

Så world building får A+, men det er ikke bare setting og humor som gjør at denne boka var så fin. Mer enn noe annet handler boka om vennskap, og om å være seg selv uansett hva. Sophie og Agatha sitt vennskap settes på prøve etter prøve, ikke bare er det vanskelig for Sophie å se Agatha på skolen hun har drømt om hele livet sitt, men det er også faktum at en ever (elev fra skolen for godt) og en never (elev fra skolen for ondt) ikke kan være venner. Gjennom de forskjellige klassene er det også press på Sophie for å gi opp hennes immakulate utseende, mens Agatha presses til å begynne å krølle håret og bruke sminke, pluss at skoleuniformen hennes er rosa! Og siden det ikke er noen måte å dra hjem på har ikke jentene noe annet valg enn å bli på skolen, og prøve å finne en løsning.

As for the rest of Sophie’s beauty routine, it could fill a dozen storybooks (suffice it to say it included goose feathers, pickled potatoes, horse hooves, cream of cashews, and a vial of cow’s blood).

Det er en sånn bok som passer like godt for voksne som for barn (det er vel strengt talt ikke YA, men middle grade). Det er sass, humor, overraskelser og ekte varme i denne boka, og jeg kan ikke anbefale den sterkt nok! Det er bok en i en trilogi, og jeg tror Chainani har skrevet en annen trilogi i samme univers. Boka er tilgjenglig på Storytel.

Dette er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge, og jeg erklærer den herved en Kvardagskanon!
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *