Semester oppsummering: Tre av fire

Neste uke begynner mitt siste semester av universitetet, og mitt siste halvår her i Australia. Det er vanvittig hvor fort tiden har gått, og mens jeg har forberedt meg til å begynne på igjen etter ferietur og seks uker fri har jeg vært litt himmelfallen hver gang jeg har gjort noe for ‘siste gang’: søker på lånekassen for siste gang, betaler skolepenger og planlegger fag for siste gang, kjøper inn tekstbøker (eller bok, i dette tilfellet) for siste gang. Som langtidslesere av Kvardagsbiblioteket kanskje husker har jeg skrevet en liten oppsummering etter hvert semester er ferdig, fordi jeg har tenkt at det kan være fint for alle some vurderer å studere forlagsindustri el. på universitetet å høre hvilke klasser jeg har tatt og hvor nyttige jeg synes de har vært. Om høyere utdanning, som en master i publishing, er nødvendig er jo ofte et tema som diskuteres i mange kreative fag, og svaret er jo selvfølgelig nei, det er ikke nødvendig. Men det er utvilsom nyttig og vil nok være lønnsomt i begynnelsen av en karriere. Så her er en oppsummering av hva jeg har gjort på universitetet de siste seks månedene, kortere enn vanlig siden den årlange masteroppgaven min tar opp halvparten av credit points for andreåret.

Contemporary Ecofiction

Siden jeg går en kombinasjon av publishing og creative writing måtte jeg ta en skriveklasse i år, og siden jeg liker å skrive om reise tenkte jeg at denne klassen kunne være fin. Jeg ble veldig fornøyd med novellen jeg skrev, og har kanskje tenkt å se om jeg kan utvilke den til noe lengere. Men om jeg skal være ærlig så er jeg fortsatt litt vag på hva som egentlig kvalifiseres som ‘ecofiction’, og vi snakket om veldig mye forskjellige teorier i denne klassen som jeg ikke helt klarte å interessere meg for. Jeg er ikke spesielt glad i å lese teori, og ville mye heller gått en skriveklasse hvor vi snakket om skriveteknikker heller enn å lese teori. Denne klassen var veldig lik mye av det vi hadde på bacheloren i litteratur i Lancaster, bare at vi skrev. Den passer altså veldig fint for studenter som er interessert i veldig litterær litteratur og liker å lese teori, men ikke så nyttig for den som er mer interessert i å diskutere kun skriving. Og siden det er en skriveklasse var den heller ikke så lærerik med tanke på forlagsperspektivet, utover at jeg fikk trene på å gi kommentarer på korte tekster fra de andre studentene. Personlig føler jeg ikke at jeg lærte veldig mye av denne klassen.

Publishing Project

Kort oppsummert så innebærer denne klassen rett og slett å drive et studentforlag. Forrige semester var det tredje semesteret vi ble tilbudt denne klassen, som jeg forøvrig synes bør være et must for enhver forlagsmaster. De opprettet Grattan Street Press for å kunne tilby mer hands-on erfaring for elever, så vi var ca. 18 studenter som gjorde alt fra redaktørjobb og produksjon av bøker til salg og markedsføring. Dette høres veldig flott ut, men det var mange problemer med dette faget,  fordi det er et såpass nytt program og ukjent forlag, og fordi vi ble delt inn i veldig spesifikke roller så vi lærte ikke alle det samme. Jeg var redaktør for bloggen, spesifikt for skjønnlitteratur, som er en veldig spennende tittel å ha, men siden vi ikke fikk noe skjønnlitteratur sendt til oss så hjalp jeg mest med resten av bloggen som var mer sakprosa basert. Og selv om dette ser bra ut på CVen min, siden jeg har konkret redaktørerfaring, så lærte jeg ikke noe nytt—stort sett ble bloggteamet forlatt til oss selv mens lærerene fokuserte mer på elever i andre ‘viktigere’ roller (som redaktører for bøkene vi ga ut, eller når booklaunch skulle planlegges), så vi fikk veldig lite veiledning. I tillegg så visste vi jo allerede hvordan vi publiserer ting på nettet, så det var heller ikke nytt for oss, sammenlignet med de som jobbet på bøkene som fikk se hele prosessen fra første edit til ferdig print og antagelig lærte en god del mer enn meg. Til tross for at jeg synes dette var et veldig fint initativ fra universitetet og masterprogrammet mitt, så tror jeg ikke det var utviklet godt nok enda til å gi alle elevene like god kvalitet på utdannelsen vi mottok. Jeg følte vel egentlig ikke at jeg hadde lært så mye, selv om jeg fikk litt redaktørtrening.

Hvis jeg er helt ærlig med meg selv så var forrige semester ikke spesielt givende med tanke på min formelle utdannelse. Derimot har jeg lært en god del mer gjennom universitetrelaterte prosjekter som å lede Antithesis Journal og Publishing Students Society (klikk her for å lese mer om hva du kan gjøre mens du studerer for å få relevant erfaring for forlagsindustrien). Jeg tror også at å gå en toårig master for forlag er litt unødvendig, siden det bare er så mye de kan lære deg i et klasserom—Victoria gikk for eksempel en ettårig master, og det er nok en fin lengde. Jeg er fornøyd med å ha tatt litt lenger tid som student, fordi jeg liker denne livsstilen, men jeg hadde nok lært mer om jeg gikk to ettårige mastere, for eksempel, i stedet.

Sunniva x

Oppsummering av semester en og semester to her.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *