YA Spotlight: Illuminae av Amie Kaufman og Jay Kristoff

Krig i ytre verdensrom; en AI du ikke kan stole på; en episk flukt gjennom universet; en sytten år gammel jente med mad hacking skills og en god porsjon sass. Hvis dette høres ut som en type bok du kanskje ville likt så kan jeg garantere at Illuminae files-trilogien kommer til å passe deg utmerket.

Kady har akkurat slått opp med kjæresten Ezra da planeten deres, gjemt bort i et fjernt hjørne av universet, blir invadert. Det er 2575, og BioTech har oppdaget at deres rival har holdt en ulovlig, uregistrert mineopperasjon på Kadys hjemplanet, og de har bestemt seg for å kapre den i en blodig aksjon. Kady klarer å flykte til evakueringsflåten, men BioTech er rett i hælene på dem, fast bestemt på ikke å ha noen vitner til angrepet deres. De har satt kurs for Heimdallstasjonen, som vil la dem hoppe rett til Kjernesystemet hvor de kan få hjelp og fortelle om BioTech sine grusomheter. Men det er ingen fra Heimdall som svarer på radio, og evakueringsflåten består bare av et kringsskip og to forskingsskip, så om BioTech klarer å ta dem igjen det er liten sannsynlighet for at de kan overleve. I tillegg har en dødelig pest begynt å spre seg på et av skipene, og det virker som om AIDAN, flåtens AI, som er programmert til å beskytte dem egentlig jobber mot dem. Ledelsen vil ikke fortelle hva som skjer, men Kady er ikke typen som sitter pent og venter på svar når det ikke ser ut som svar er på vei. Hun hacker seg inn i nettverket for å prøve å finne sannheten, og etterhvert viser det seg at hun trenger Ezra, som reddet seg ombord på et av de andre skipene i flåten, for å komme i bunn av alt som foregår.

The universe owes you nothing, Kady. It has already given you everything, after all. It was here long before you, and it will go on long after you. The only way it will remember you is to do something worth remembrance.

Det eneste gode som kom ut av mine seks uker meg foten i gips var at jeg med god samvittighet kunne sitte på sofaen og lese disse bøkene mer eller mindre non-stop. Forfatterene Amie Kaufman og Jay Kristoff, to ganske populære YA-forfattere her i Australia, påstår at de går godt sammen på grunn av deres kjærlighet for å eksplodere ting og knuse hjerter, noe jeg absolutt kan si reflekteres gjennom hele denne serien. Illuminae er litt som en actionfilm i bokform, aldri et kjedelig øyeblikk på over 500 sider. Det er liv og død fra mer eller mindre første til siste side, og et raust antall eksplosjoner. I tillegg har de valgt å skrive boken som en samling dokumenter, som en dossier. Historien settes sammen ved å vise chatter sendt frem og tilbake mellom karakterer (med typos og alt), emailer, elektroniske dagbøker, datalogen fra AIDAN, intervjuer og (min favoritt) nedskrevne analyser av opptak fra sikkerhetskameraer. Dette gjør trilogien til en veldig unik leseopplevelse, i tillegg til at det går sykt fort å lese 100 sider.

Det beste med boken var likevel ikke alt det episke—episk setting, episk handling, episk format—men den sytten år gamle jenta med rosa hår. Kady er en slik protagonist som gjør at jeg elsker å lese YA, akkurat på terskelen mellom å være et barn og å være voksen, ikke en person som forventer å måtte spille noen rolle i en sånn situasjon, men som likevel biter tennene sammen når hun ikke har noe valg. Kady er en helt vanlig jente, hun er flink med datamaskiner men ellers er hun helt normal. Hun er redd, usikker på om familien hennes er trygg, og midt i alt sammen så er hun også jenta som nettopp gjorde det slutt med kjæresten. Hun er også vittig—i grunn er de fleste karakterene i alle de tre bøkene ganske vittige, og selv om de kanskje hadde litt for lik humor, så syntes jeg det var helt greit, for de fikk meg til å le.

Det er et ganske stort cast med karakterer, og det ble til tider litt forvirrende, spesielt siden mange av dem bare dukker opp et par ganger som avsender av en email eller noe sånt. Det er en veldig lettlest bok, men ikke en enkel bok. Det er veldig mye som skjer, og jeg gikk ofte tilbake for å dobbeltsjekke ting som forvirret meg litt og fordi jeg prøvde skikkelig å henge med på hva som skjedde. Spesielt Amie Kaufman har et rykte på seg til å like en god tvist, så etter at jeg hadde lest den første boken i serien tok jeg alt som hendte litt med en klype salt, aldri helt sikker på når boka prøvde å lure meg eller ikke. Jeg synes dette ga boka ekstra underholdningsverdi—og var det noe denne boka ikke manglet så var det underholdningsverdi!

Denne trilogien var sånne bøker som gir akkurat det de lover, og enda litt mer. Så om det høres ut som noe for deg trenger du ikke tenke deg om engang. Om du ikke er helt overbevist, lese dette korte pitchet av boken fra Jay Kristoff.
Sunniva x

You may also like

4 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *