Våre favorittbøker så langt i 2018

Nå er vi godt over halvveis gjennom leseåret, så vi tenkte det var på tide å ta en liten oppsummering over det beste vi har lest så langt i 2018.

Illuminae trilogien av Amie Kaufman og Jay Kristoff

Disse bøkene var kanonbra! Det hører nok til en veldig spesifik sjanger, men om du liker science fiction med mye action, teknologi og bad ass tenåringer, da kan jeg garantere deg at du vil suse gjennom Illuminae bøkene. Satt sammen av en bunke ulike filer forteller disse bøkene om en dramatisk flukt gjennom ytre rom; Kady sin hjemplanet har blitt invadert og okkupert, men en del av befolkningen kom ombord på en evakueringsflåte. De har satt kurs for kjernesystemet, med fienden tett i hælene—de kan ikke rikisere at noen overlever for å fortelle myndighetene om hva de har gjort. Ikke bare blir de forfulgt, men i tillegg har en dødelig pest begynt å spre seg på et av skipene, og det virker som om AIDAN, flåtens AI, som er programmert til å beskytte dem egentlig jobber mot dem. Ledelsen vil ikke fortelle hva som skjer, så Kady bestemmer seg for å hacke inn i datasystemet og prøve å finne ut hva som foregår. Denne boken er stappfull av spenning, aksjon, eksplosjoner, humor og karakterer du kommer til å elske!

Something to be Tiptoed Around av Emma-Marie Jones

Jeg tror aldri jeg har lest noe helt som denne boka. Emma-Marie Jones er en ung forfatter fra Melbourne, og da hun var i slutten av tenåringene mistet hun søsteren sin i en drukningsulykke. I Something to be Tiptoed Around har Emma skrevet frem en karakter, Jeannie, som på mange måter er akkurat som Emma, og gjennom Jeannie utforsker Emma sin sorg og andre følelser som femininitet, seksualitet. Boken er kategorisert som fictocriticism, og startet som Emma sin PhD oppgave. Hun bruker altså en del teori i narrativet for å utforske de ulike temaene i romanen, men på en måte jeg aldri har sett før, med sømløse overganger fra teori til fiksjon. Denne boka var vakker, trist, og helt unik! Den er kanskje litt vanskelig å få tak i, siden den ble publisert av Grattan Street Press her i Melbourne (gode venninner jobbet hardt på denne boka!).

Let’s say Jeannie is like me, but not enough like me that if you met her in the supermarket or down the pub you’d think she was me. I mean like, physically she’s similar but not the same. Let’s give her dark hair, because I’ve always wanted dark hair. Let’s give her dark eyes because I don’t have those, but let’s her and I share my small hands and soft belly and childish flat chest, because I can only write, in that sense, what I know. Let’s give Jeannie the fierce will to move forward that it took me years to develop—let’s give her that from the outset, as a gift.

The School for Good and Evil av Soman Chainani

Denne boka var pur glede fra start til slutt, og jeg kan ikke anbefale denne sterkt nok! I en liten landsby omringet av skog forsvinner to gutter eller to jenter hvert fjerde år, og etter litt dukker barna opp i eventyrbøker: en som en prins eller prinsesse, og den andre som en heks eller trollmann. Ryktene har det at barna blir tatt til en skole for godt og ondt, hvor de lærer å bli karakterer i et eventyr. Sophie er så klar, for hun har drømt om å være en prinsesse hele livet sitt. Og det passer perfekt, for hennes bestevenninne Agatha er merkelig og bor på en kirkegård, så hun kan bli med og gå til skolen for ondt mens Sophie drar til skolen for godt. Men den natten de to jentene blir hentet fra landsbyen sin skjer noe forferdelig galt, for Sophie blir sendt til skolen for ondt og Agatha blir sendt til skolen for godt! Trygt sagt passer ingen av dem inn der de havnet, og Sophie er desperat etter å finne ut hvordan denne feilen kan rettes opp, spesielt etter at hun legger øyne på den kjekkeste, sterkeste prinsen: Tedros, Kong Arthurs sønn! Denne boka er full av humor, eventyr tropes som omfavnes og latterliggjøres, og Chainani tar de to jentenes historie i stadig uventende retninger.

Heartburn av Nora Ephron

Heartburn møter vi Rachel som nettopp har funnet ut av mannen hennes vil forlate henne for en annen kvinne – mens Rachel er sju måneder gravid. Hun flytter derfor fra Washington til New York og forsøker å ta livet en dag av gangen. I New York er det middagselskaper, ensomme kvelder, og etterhvert et barn med henne. Heartburn er dessuten løst basert på Ephron sitt eget liv: hennes første mann forlot henne da hun var sju måneder gravid. Heartburn er en fest av en roman. Den finnes utrolig nok(!) ikke på norsk (ikke i følge Google, i det minste), men med en tekstforfatter som Nora Ephron ville det vært en skam å risikere å miste noe som helst i oversettelsen. Les den, kos deg med den, le høyt, les den igjen, og kjøp en kopi til en god venn.

Conversations with Friends av Sally Rooney

Conversations with Friends er Sally Rooneys debutroman om to venninner i Dublin, Frances og Bobbi, som begge er studenter. De er også bestevenner – samt tidligere kjærester – og bruker mye av fritiden sin til å opptre sine spoken word poetry rundt i Dublin. Det er når de møter fotografen Melissa, som er i tretti-årene og vil skrive en reportasje om diktene deres, at deres liv ser ut til å virkelig begynne. Frances trekkes mot Nick, Melissa sin skuespiller-mann, og relativt raskt starter de en affære som blir Frances sin virkelige sexual awakening. Det handler også om rastløsheten som er typisk for middelklasse-barn når de er midt mellom utdanning og det virkelige, voksne liv. Hvordan vet man hva man skal gjøre med livet sitt? Hva hvis man ikke vil noe som helst?

«People are always saying someone looks like me, I said. And then when I see the person it’s always someone plain-looking and I have to pretend not to mind.»

The Interestings av Meg Wolitzer

The Interestings av Meg Wolitzer er akkurat den type bok Victoria elsker: passe pretensiøs, bildungsroman-tendenser og rikt karaktergalleri. På midten av 70-tallet møtes seks ungdom på sommerleir: Jonah, Ethan, Ash, Goodman, Dennis og Cathy. Romanen følger deretter karakterene gjennom livet, og vi får følge med mens Jules gir opp skuespiller-drømmen, Ethan blir en verdenskjent tegneserie-forfatter, og Jonah, tidligere en talentfull gitarspiller legger bort gitaren til fordel for en karriere som ingeniør. Det handler om vennskap og kjærlighet i både gode og onde dager, om et New York som stadig endrer seg, om sjalusi, om talent og ikke minst om hvordan talentfulle mennesker ofte ender opp med å gi opp drømmen sin – samt hva som kan skje når de ikke gir den opp. En av de beste bøkene Victoria har lest i 2018 og utover 2018.

Hva er den beste boka du har lest så langt i år?
Sunniva & Victoria x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *