Bruk bullet journal prinsippet for å ta notater

Det nærmer seg vel startet av et nytt skoleår for alle som ikke er på feil side av verden, så jeg tenkte å dele mitt beste noteringstips. Jeg har brukt en del ulike systemer gjennom studietiden min: en notatbok per fag (endte alltid opp med flere halvskrevne notatbøker på slutten av året, pluss krise om jeg glemte boka hjemme), en notatbok med skille mellom per fag (her også endte jeg opp med mye uskrevne papir, og den tok gjerne stor plass i sekken), en notatbok per fag (fant aldri igjen riktig notater når jeg skulle repetere), skrive på macen (aldri like konsentrert, pluss at jeg måtte drasse med macen til alle forelseninger.  Ingen av dem følte helt riktig, før jeg i et inspirert øyeblikk bestemte meg for å prøve å bruke bullet journal systemet. Det lot meg bruke en notatbok for alle fagene mine, uten å miste oversikten over hvor jeg kom til å finne de notatene jeg trengte.

1. Velg deg en solid notatbok

Jeg gikk på Typo, en butikk med mye feminine typer notatbøker osv og valgte meg ut en notatbok med omhu. Jeg endte opp med en A4 størrelse, hardback med linjer og et lite bokmerke. Dette føltes som et litt dristig valg, fordi den tar stor plass både på pulten og i sekken, pluss at det harde coveret gjorde den veldig ufleksibel. Samtidig var det en veldig stødig notatbok, så den holdt seg godt til tross for at den ble med til alle timene mine det første året mitt her. Jeg var også ganske fornøyd med størrelsen, fordi det ga god oversikt over alle notatene mine. Etter et år hadde jeg også fylt omtrent hele notatboken, med kanskje 1/7 eller noe der omkring igjen av ledige sider. Jeg fylte altså mer av denne notatboka enn jeg har gjort ellers. Og bokmerket var min beste venn, så anbefaler alle å kjøpe en notatbok med et bokmerke! For dette året valgte jeg en Moleskin med mykt cover og i en litt mindre størrelse, mest for å se hvilken jeg foretrakk. I tillegg visste jeg at jeg ville ha mye færre teoretiske fag i år, så ville ikke behøve like mye plass i notatboka mi, derfor gikk jeg for en mindre størrelse.

2. Lag en indeks

På den første siden skrev jeg ‘index’, og deretter hoppet jeg over de neste tre sidene—det er tilfelle indeksen din blir ganske lang, og du trenger mer enn et spread. Indeksen din kan organiseres som du vil, jeg markerte hver uke ettersom året gikk og forkortet navnet på faget. På den måten kunne jeg lett finne frem til forelesingen jeg hadde i Print Produciton and Design (PPD) i fjerde uke. Her kan også fargekoding være nyttig!

3. Legg inn ekstra informasjon for semesteret/året (valgfritt)

Jeg valgte å lage en markering for hvert semester, ala det mange ofte gjør for månedsspread for bujo. Her kan du bli så kreativ du vil, og legge inn så mye informasjon du selv ønsker. Jeg brukte verso siden for å markere hvilket semester (skrev et stort totall for semester 2 feks) og recto siden for å legge inn informasjon for faget, som hvilket klasserom faget var i, hvem som var tutor og deres email osv. Jeg hadde en deadline tracker i bullet journalen min for alle oppgaver og essays som skulle inn, men det er også en god idé å putte dette inn i notatboken. Jeg puttet ikke disse ekstratingene inn i indeksen min, siden de var på begynnelsen av semesteret og derfor i starten av notatboka eller rett etter markering av et nytt semester, og var derfor lett å finne frem til!

4. Gi hver forelesing en tittel/tema, og marker i indeksen

For hver time du har, og hver gang du tar notater, gi den første siden av notater en overskrift. Vi hadde gjerne et tema for hver forelesing, så da skrev jeg det øverst på siden sammen med forkortelsen av faget (feks PPD: Trim and margins). Jeg ga hver side et sidetall, og når timen var ferdig puttet jeg sidetallene med overskriften i indeksen min.

5. Vær så kreativ du vil!

Jeg er ikke spesielt god til å tegne, men jeg prøvde alltid å skrive litt fargerike, morsomme overskrifter. Tegn et banner rundt det, eller prøv litt handlettering. Jeg brukte tegneblyanter og et par penner for å gi litt farge til en ellers ganske grå og kjedelig notatbok. Jeg har alltid ønsket å være en av de typene som bruker farger i notater, og har et ordentlig system. Men stort sett bruker jeg bare bullet points, og blander gjerne mellom dotter og streker. Men på samme måte som bullet journalen din kan være så kreativ som du ønsker er hovedpoenget med dette systemet at hver time/forelesing får en overskrift du kommer til å huske og et sidetall, og at det merkes i indeksen. Da kan du lett bruke én notatbook for hele skoleåret, uten å miste oversikt over hvor noe er.

Hva er dine beste tips for å ta oversiktelige notater?
Sunniva x

Interessert i å starte en bullet journal? Victoria og jeg sverger ved våre bujos. Her er et innlegg vi har skrevet om det tidligere.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *