YA Spotlight: Smadra av Brynjulf Jung Tjønn

*Leseeksemplar fra Flamme Forlag

Da jeg fikk høre at Flamme Forlag gir ut sin første ungdomsroman i høst, var jeg med en gang interessert, så da Marie fra Flamme sendte en melding for å høre om jeg ville lese kunne jeg jo ikke si annet enn ja. Som dere kanskje har fått med dere digger vi ungdomsbøker her på Kvardagsbiblioteket og utnytter gjerne hver eneste sjanse til å snakke mer om YA — jo fler og bedre ungdomsbøker som finnes (og snakkes om) der ute, jo mer flotte bøker for ungdommen å lese og inspireres av! Når det i tillegg er av en norsk forfatter som skriver på nynorsk på et av våre favorittforlag må det jo nesten bare bli bra? Ja! Det er det virkelig. I tillegg til å være den første ungdomsboka fra Flamme, var dette også mitt første møte med Jung Tjønn sitt forfatterskap, så det er gledelig å se at jeg nå har en hel rekke bøker av ham jeg kan lese videre.

I Smadra av Brynjulf Jung Tjønn møter vi Oda som gang på gang faller overende på sykkelen og skader seg veldig. Moren tar henne med til fastlegen, som fastslår at ingenting er i veien med balansen hennes. Likevel fortsetter hun å falle, nesten konstant. Faren til Oda er pilot og sjelden hjemme, og blir derfor stadig mer bekymret for hvor ofte hun mister balansen på sykkelen og skader seg mens han er ute og flyr. Hvis ingenting er galt med balansen til Oda, hvorfor har hun alltid nye blåmerker når han kommer hjem? Det er kanskje på tide å sette vekk sykkelen, foreslår han, i hvertfall en liten stund? Ja, sier Oda. For Oda kan ikke fortelle sannheten, det er sykkel-historien ho og moren har blitt enige om, og det er den historien hun forteller til faren, læreren, selv Milad, hennes beste venn.

– Ja, og så treng eg ikkje å bu akkurat her når eg blir vaksen, seier han.
Eg ser på Milad.
– Nei, det er sant, seier eg, medan det plutseleg går opp for meg at dette ikkje er for alltid.
At om nokre år treng eg ikkje vere i denne bygda.

Både Milad og læreren til Oda legger merke til at noe er galt, men det er vanskelig å komme rundt sykkel-historien hennes. Gang på gang får Oda dårlig samvittighet for at hun ikke klarer å fortelle noen om hva som skjer — hvorfor kan hun ikke fortelle Milad en gang, han som kom til Norge som flyktning for flere år siden og derfor har opplevd mye verre? Det er kanskje nettopp derfor det blir feil å fortelle ham?

Vennskapet mellom Milad og Oda er en av de fineste tingene i denne boka – Milad forteller at faren hans er bekymra for at han ikke har noen gutte-venner, mens han selv ikke kan se hvorfor det skulle være noen forskjell. Når Oda har det vanskelig legger han alltid merke til det, men vet bedre enn å kommentere utover å spørre om det går bra med henne. Jung Tjønn har lykkes med å skildre et nært og sterkt vennskap med få ord.

– No er det din tur til å fortelje, seier Milad.
– Kvifor det? spør eg. – Ingenting av det eg har å fortelje, er like viktig som det du har opplevd.
– Fordi du er den beste vennen min, seier Milad.
– Fordi du kvar dag får meg til å gløyme litt meir av alt det føle eg har opplevd.

Romanen er lagt opp i flere deler, som igjen er delt inn i kapittel-lignende deler på et par sider hver. Jeg likte godt denne oppbygningen og synes det styrket romanen — Smadra handler vel så mye om det som skjer mellom linjene og mellom sidene som det som blir skildret. Jung Tjønn har presist valgt seg de beste delene å dramatisere, som samtidig åpenbart – men også naturlig – alluderer til det usagte.

Det var ganske vondt å lese denne romanen, og det er nettopp derfor den treffer så godt. Jeg håper – og tror – den treffer målgruppen like godt som den gjorde meg, for Smadra tar opp viktige tema som vold og mental helse uten å stappe agendaen ned i halsen på leseren. Smadra sin beste kvalitet er måten Jung Tjønn fletter sammen en god historie med fantastiske karakterer med sterke og viktige tema.

– Victoria

4 comments on “YA Spotlight: Smadra av Brynjulf Jung Tjønn

1. Brynjulf Jung Tjønn er så god. Gleder meg til å lese denne, spesielt etter å ha lest denne anmeldelsen! 🙂

Han er dessverre en forfatter jeg ikke helt hadde fått med meg før denne boka, så det er spesielt gøy når han har en rekke flere bøker jeg kan lese 🙂 – Victoria

2. For en spennende anmeldelse, og ikke minst virker det som en viktig og bra bok! Ble så nysgjerrig nå, at jeg måtte sjekke hva biblioteket hadde av samme forfatter!

Anbefales virkelig, skal selv sjekke ut hva jeg kan lese av Jung Tjønn videre 🙂 -Victoria