Les Verden: Mann, Tiger av Eka Kurniawan

Leseeksemplar fra Pax Forlag

Mann, Tiger har blitt omsnakket som om det var magisk realisme, en gutt som hadde en tiger inni seg—men egentlig er det en typisk lokal dramafortelling, ikke så altfor ulik romaner om britiske småbyer hvor alle har en hemmelighet. Jeg tenker på bøker som The Red House av Mark Haddon eller The Casual Vacancy av J. K. Rowling. Boken kom originalt ut på indonesisk i 2004, men da den engelske oversettelsen ble utgitt i 2015 vakte boka stor oppmerksomhet og ble nominert til Man Booker International Prize. Tre år senere kom boka ut i Norge på Pax forlag, oversatt av Hedda Vormeland fra den engelske versjonen—altså, den norske utgaven er en oversettelse av en oversettelse, og det synes jeg er ganske spennende å tenke på. Hva mister man fra første oversettelse, og så fra andre til tredje?

Den ettermiddagen Margio drepte Anwar Sadat, holdt kyai Jahro glad og fornøyd på med fiskedammen sin.

Denne romanen legger alle kortene på bordet med en gang—en mann er blitt myrdet, og alle vet at Margio gjorde det. Som Pax Forlag skriver på sine nettsider så er dette ikke en krimhistorie, men heller en historie om hvorfor Margio gjorde det. Hva var hans motivasjon? Kyai Jahro og resten av landsbyen klarer ikke å forstå at unge Margio har begått en slik handling, han har aldri vært spesielt voldelig og han gikk jo alltid godt overens med Anwar. For å finne svar på dette går romanen bakover i tid, og gir oss bedre kunnskap om de to respektive familiene til Anwar og Margio—Anwar sitt ekteskap og livet til hans døtre, og Margio sine foreldres eksteskap og hans egen oppvekst. Dette avslører utroskap og ekteskaplig misbehandling og voldtekt. Hver ny avsløring om disse familiene er en brikke i mysteriet om hvorfor Margio plutselig drepte Anwar, og viser hva som kan skje om man lever dypt ulykkelig og hvor tett sammenviklet din lykke/ulykke er med de som står deg nærmest.

Mange anmeldere har sagt at boken har supernaturale overtoner og ligger dypt grunnet i folkemyter, men jeg syntes ikke denne boken var spesielt magisk—snarer tvert imot. Vi får rike detaljer av den indonesiske kystlandsbyen som kan virke fortryllende for lesere som ikke vokste opp i et tropiskt land, men livene karakterene lever føles veldig ekte. Det er visst en indonesisk myte om en hvit tiger som kan bo inne i deg, men utenom dette følte jeg at boken rett og slett var stippet fra alt magisk og supernaturalistisk. I stedet er dette en rå fortelling, helt uten glamor, som avslører de værste og mest desperate sidene av mennesker.

Hvis en mann ikke greide å holde styr på dyret sitt, kunne det bli så voldsomt at ingenting kunne tøyle det når det først ble tirret.

Denne boken krysser av Indonesia på min Les Verden-liste. Har du lest noen bøker av indonesiske forfatter du vil anbefale oss?
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *