Les Verden: Erotic Stories for Punjabi Widows av Balli Kaur Jaswal

Denne boka har ‘yes girl’ øyeblikk hvor du får lyst til å juble høyt, og tider hvor du vil kaste den i veggen av raseri. Nikki er 22 år, vokst opp i London til Punjabi foreldre. Hun har droppet ut av jusstudiet, til sin families store forskrekkelse. Nå jobber og bor hun i en bar, til sin mors forskrekkelse, og prøver å finne ut hva hun vil gjøre i livet. Nikkis søster Mindy prater om at hun vil ha et arrangert ekteskap, og overtaler Nikki til å reise ut til Londons Punjabi nabolag, Southall, for å poste profilen til Mindy på tempelets ekteskapstavle. Der oppdager Nikki en poster som søker etter en lærer for en kreativ skriveklasse for Punjabi kvinner, og Nikki tar jobben. Det viser seg fort at disse klassene ikke er helt som Nikki hadde forestilt seg. Alle elevene hennes er enker, hvorav de fleste ikke kan skrive og lese. Klassene utvilker seg til en fortellingsstund hvor enkene lever ut sine seksuelle fantasier—fantasier om seksuell nytelse de ikke har opplevd siden mennene deres døde, eller aldri har opplevd i det heletatt.

Altså, denne tittelen er vel vanskelig å motstå? Som innholdet i boken viser er ordene ‘Punjabi’ og ‘erotisk’ synlige kontraster på overflaten. Boken beskriver et samfunn der kvinner er forventet å gifte seg ung, ta vare på huset. En gruppe men som kaller seg ‘the Brotherhood’ vandrer rundt i nabolaget og straffer alle som ikke følger ‘reglene’. Kvinner som mister ektemannen skal ikke gifte seg igjen. De skal bære hvitt for å symbolisere sin status. De fleste har ikke jobb eller utdanning. Mange er blitt opplært til å bidra med å begrense friheten til andre kvinner, til å tro at en kvinne ikke har rett til å si nei til sex med ektemannen sin. Kontrasten mellom disse kvinnene sine liv settes i skarp kontrast mot Nikkis liv. Selv om hun er Punjabi har hun vokst opp til en vestlig livsstil, hun er hva de kaller ‘a Western girl’. Hun røyker, drikker, bor alene, har hatt sex utenom ekteskap (sjokkerende, ikke sant?).

Ettersom disse erotiske fortellingsstundene fortsetter utvilker Nikki et dypere og fortrolig forhold til disse kvinnene. Som leser blir du servert typiske, korte erotiske historier om harde skaft/lemmer/aubergines osv. Men mest merkverdig ser du en slags blomstring hos disse kvinnene som ellers ser ut til å leve veldig reserverte liv—de blir selvsikre, nesten brautende, mens de diskuterer sex på en måte de aldri før har hatt muligheten til. Selv om mange av kvinnene er relativt gamle er det tydelig at det å omfavne sin seksualitet og seksuelle lyster gjør deg mer sikker i deg selv. De begynner å ta større plass i samfunnet, trosse normene om hva som er ansendig hvor enker å gjøre. Mens enkene lærer av Nikkis frie livsstil begynner Nikke selv å forstå mer av de tradisjonelle verdiene i hennes kultur. For eksempel gir Mindy sin beslutning om å ha et arrangert ekteskap mer mening. Selv om det ikke alltid er lett å si seg enig i mange aspekter av Punjabi tradisjoner, så er det mye lettere å forstå hvorfor noen av dem holder så fast i dem.

In traditional Indian morality tales, wayward children were the primary cause of heart conditions, cancerous lumps, hair loss and other ailments in their aggrieved parents.

Parallelt med disse skriveklassene er det mysteriet om Maya, en jente på Nikki sin alder som døde på en skandaløs måte ikke veldig lenge siden. Maya var også en ‘Western girl’, rebelsk etter samfunnets standard, men ble likevel giftet bort relativt ung til en Punjabi mann. Ikke lenge etter døde hun, men ingen vil helt si hva som skjedde, og Nikke blir fort interessert i å finne ut av hvorfor Maya omtales så hemmelighetsfullt. Samtidig strever Nikki selv med å finne kjærligheten, men å date på vestlig måte er heller ikke så lett.

Perhaps passion and excitement were meant to be secondary to a stable adult life.

Måten østlig og vestlig livsstil spiller opp mot hverandre og blør inn i hverandre var til tider i skrikende kontrast, og i andre deler av boken så subtilt. De ulike subplottene viser hver sin side av ekteskap, kjærlighet, sex og hvordan det fungerer i ulike kulturer. Jeg elsket den humoristiske kjeklingen mellom enkene mens de diskuterte hvor det var mest sexy for de ulike fantasi-parene å ha lidenskapelig elskov, eller hvilken fruktanalogi som best beskrev en hard penis. Det var som en liten seier for alle kvinner som har blitt oppdratt til en slik kultur og høre disse damene skamløst erklære at de også hadde seksuelle behov. Men det var også tider hvor jeg ble så forbannet over hvordan mange av mennene i denne boken oppførte seg, at jeg ikke hadde blitt overrasket om menn i nærheten av meg brant seg litt. Men ultimat er denne boken en seier for alle kvinner.

Det er en bok full av humor, steamy sex og sterke kvinner, og du bør absolutt lese den.

Boka er tilgjengelig på engelsk hos Storytel.

0 comments on “Les Verden: Erotic Stories for Punjabi Widows av Balli Kaur Jaswal