YA Spotlight: What If It’s Us av Becky Albertalli og Adam Silvera

Åh, finnes det noe mer oppløftende enn en akkurat passe klisjéfylt ungdomsroman som man sluker på ett døgn? Svært lite slår det i mine øyne, spesielt ikke på en fredagskveld når man har en forkjølelse på gang og bare vil rømme inn i en annen verden – som var min situasjon på fredag.

Becky Albertalli og Adam Silvera er to av de beste amerikanske YA forfatterene om dagen, spesielt for kjærlighetshistorier med twist og LGBTQ+ narrativ, og her på Kvardagsbiblioteket har vi tidligere lest Simon vs The Homo Sapiens Agenda, Leah on the Offbeat og The Upside of Unrequited av førstenevnte. Mens Albertallis første bok om Simon sjarmerte lesere verden over, oss inkludert, var de to neste bøkene hennes litt skuffende i våre øyne. I What If It’s Us returnerer hun, sammen med Silvera, til den sjarmerende stilen vi elsket i Simon.

What If It’s Us handler om Arthur og Ben som møtes på et postkontor i New York City. Arthur er i New York for et internship i moren sitt advokatfirma og lever New York-drømmen i et par måneder over sommeren – han hører på Broadway sanger mens han vandrer nedover gatene og nyter hvert sekund i storbyen.

Ben er født og oppvokst i New York, tilbringer dagene sine på sommerskole og har nylig slått opp med kjæresten sin. Det er hans ekskjæreste sine eiendeler han skal sende tilbake når han møter Arthur på postkontoret. Boka veksler mellom Arthur og Ben sitt point of view. Til tross for deres ulikheter er det spesielt en ting som forener de: begge tror på skjebnen og at universet har en plan for de.

New York-kaos til takke forlater de begge postkontoret uten å dele hverken nummer eller navn med hverandre, og å finne hverandre igjen virker som å finne en nål i en høystakk. Hva om de ikke finner hverandre igjen? Hva om de finner hverandre, men så har tidenes kleineste første date? Hva om livet ikke er som i Broadway-musikalene Arthur er besatt av?

«It’s this strangling fear that we’ll be sitting there and we’ll run out of something to say and I’ll be able to witness the exact moment someone falls out of love with me because I don’t have enough substance to keep a conversation alive over a meal. Why would you want to talk to me for the rest of your life?»

Helst prøver de å glemme hverandre, men fortsatt klarer de ikke å gi slipp på tanken om what if… Og ender opp med flere ulike forsøk på å finne hverandre: sosiale medier søk, annonser på Craigslist, analysering av hver eneste lille detalj de kan huske. Når de først finner hverandre igjen er det herlig kleint og flaut for begge parter, og som to 17-åringer best kan er de svært flinke til å si ting uten å tenke gjennom hva de sier.

Både Albertalli og Silvera er flinke til å inkludere problemer utover forelskelse i bøkene sine, i dette tilfelle foreldre som krangler, skilsmisse, vennskap som endrer seg, å komme ut som skeiv, og engstelighet over hva man skal gjøre i framtiden. Gjennom enkle narrative grep trekker de også inn viktige og samtidige problemer, som homofobi, rasisme og forskjellsbehandling, og personene i What If It’s Us er flinke til å konfrontere utsagn og oppførsel uten å gjøre det til en stor del av handlingen i romanen. Det er smart, vittig og ikke minst inspirerende å lese.

Victoria

Les flere YA Spotlight anmeldelser her

0 comments on “YA Spotlight: What If It’s Us av Becky Albertalli og Adam Silvera