Ikke veldig skumle bøker for Halloween.

Nok et år er omme, og skolen min har fortsatt ikke hatt et troll i fangekjelleren. What’s a girl got to do for litt spenning i hverdagen? Men altså, jeg er jo egentlig ikke den typen som liker skrekk og horror, så Halloween er nok ikke heeeelt for meg. Jeg synes likvel det er et ganske kult konsept, til tross for at jeg også er alt for lat til å kle meg opp i kostymer osv (alle andre på jobben min hadde typ tre ulike kostymer—jeg kom i jobbuniformen jeg). Og siden vi allerede har anbefalt noen skumle (synes hvertfall jeg) bøker på Biblioteket tidligere (her og her), så tenkte jeg at i år kan det passe godt med et innlegg om bøker som har Halloween spirit, uten å skremme nattesøvnen ut av deg (les: meg).

Wyrd Sisters av Terry Pratchett
Hekseserien av Terry Pratchett er mine go to hekse- og Terry Pratchett bøker. Jeg elsker komboen av tørre, praktiske Granny Weatherwax og Nanny Ogg, som gjerne tar seg både en drink og en flørt. Denne boka er strengt tatt nummer to i hekseserien, men den første står ganske godt alene. I Wyrd Sisters møter vi Weatherwax sin lille coven, som også inkluderer Magrat, som er hippie-versjonen av hekser og tror på ting som smykker og okulte symboler. De tre heksene begynner å blande seg inn i politikk, noe som resulterer i en ekstremt underholdende historie som ofte referer til ulike Shakespeare skuespill—spesielt Machbeth. Pratchett er, og vil forbli, en av mine favoritter, for hans skarpe humor og lekenhet med stereotyper og fortellingstroper.

Granny Weatherwax was not lost. She wasn’t the kind of person who ever became lost. It was just that, at the moment, while she knew exactly where SHE was, she didn’t know the position of anywhere else.

Alias Grace av Margaret Atwood
Murder, mystery, madness. Vi er store fans av Margaret Atwood her på Kvardagsbiblioteket, og Alias Grace skuffet ikke. Basert på et ekte mysterium forteller denne boka om Grace Marks, som begynner å jobbe som tjenestepike i ung alder. Før hun fyller seksten år blir hun arrestert for mordet på arbeidsgiveren sin, og hans husholderlske/elskerinne. Boken er satt til et par år senere, hvor psykiatrier Simon Jordan blir interessert i saken til Grace Marks, og gjennom en rekke intervjuer forteller Grace hele sin historie. Hun har alltid påstått at hun er uskyldig, og at James McDermott begikk begge mordene. Men hva er sant? Er Grace en utspekulert morder? Er hun gal? Eller hun uskyldig?

Murderess is a strong word to have attached to you. It has a smell to it, that word – musky and oppressive, like dead flowers in a vase. Sometimes at night I whisper it over to myself: Murderess, Murderess. It rustles, like a taffeta skirt across the floor.

Pride and Prejudice and Zombies av Seth Grahame-Smith
‘It is a truth universally acknowledged that a zombie in possession of brains must be in want of more brains.’ Jeg har ikke lest denne, men jeg så filmen over helga. Jeg regner med at de fleste kjenner til denne boka, hvor Austen sin klassiske romanse mellom Liz Bennet og Mr Darcy stadig blir forstyrret av zombier. Vi kan vel alle være enige om at Elizabeth er en verdig heltinne, men gi henne badass warrior skills? Jeg skal ikke nekte for at til tross for at zombier aldri har interessert meg, så har jeg mangt en gang vært fristet til å prøve meg på denne boka. Jeg syntes også at filmen var ganske morsom, kanskje ikke så sykt bra, men likevel underholdende—jeg elsket scenen hvor Bennet jentene gjorde seg klar til ball ved å kle på seg sexy strømper, for så å stappe diverse kniver og pistoler inni disse strømpene (pluss, Lily James, for ikke å nevne Matt Smith som Mr Collins!).

Shadows for Silence in the Forest of Hell av Brandon Sanderson
Ok, denne er faktisk litt ekkel, men hvis jeg overlever så gjør nok du det også. I en av Brandon Sanderson sine fantastiske universer, omringet av en skog, ligger et inn drevet av Silence Mortane og hennes datter. Det ingen vet er at Silence får store parter av inntekten sin ved å jobbe som en bounty hunter, og denne kvelden kommer en gjeng mordere gjennom skogen. Silence og datteren smyger seg ut i skogen etter nattefall for å fange mennene, men de må passe godt på så skyggene ikke angriper. Don’t kindle flame, don’t shed the blood of another, don’t run at night. These things draw shades. Å bryte en av disse reglene er så godt som en dødsdom. Men det viser seg at det ikke bare er Silence som er ute etter disse mennene. Vil hun og datteren komme seg ut av skogen uten å bli angrepet av skyggene? Denne novellen finnes både i Sanderson sin samling Arcanum Unbounded og George R R Martin sin antologi Dangerous Women.

Håper dette kan inspirere en ikke-skrekkelig halloween! Personlig har jeg hoppet over hele feiringa, og leser The Song of Achilles av Madeline Miller. Hva leser dere?

0 comments on “Ikke veldig skumle bøker for Halloween.