YA Spotlight: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks av E. Lockhart

Dette er en kvardagskanonbok!

Denne boka har jeg anbefalt til alle jeg kjenner som liker young adult siden jeg leste den et par måneder siden. E. Lockhart er kanskje best kjent for We Were Liars eller Genuine Fraud, men ikke la det stoppe deg for å begynne med The Disreputable History of Frankie Landau-Banks. Dette var en sånn bok som umiddelbart interesserte meg pga. den kule titlen, men vant meg over med blurbet sitt (se bildet nedenfor). Ikke fordi det var så sykt bra skrevet, men fordi det bare hørtes ut som et sykt kult konsept: en jente som i løpet av to år vokser fra å være søt og uskylding til en kriminell mastermind? Sign me up.

Frankie er en relativt vanlig jente, født inn i en velstående amerikansk familie som kan sende henne til Alabaster, en flott privat kostskole i nordre Massachussetts. Mange av elevene kommer fra rike, mektige familier, og har levd priviligerte, ubekymrede liv—Matthew Livingston og hans guttegjeng er blant dem. Frankie tilbragte sitt første år i debattklubben, hang rundt med sin mer populære søster og var avstandsforelska i Matthew. Men over sommeren fyller Frankie sin figur seg ut, og etter et klønete fall fra en sykkel i Matthew sitt nærvær fanger hun hans interesse. Med et forhold med Matthew følger et helt nytt innblikk til studentlivet på Alabaster, nemlig livene til Matthew og hans venner. Dynamikken i gjengen er så lett og leken at Frankie faller for vennegjengen til Matthew samtidig som hun forelsker seg i ham. Hun er derfor ikke spesielt fornøyd når hun oppdager at Matthew er medlem av en hemmelig klubb, the Order of the Basset Hound, som bare har mannlige medlemmer. Dette indignerer Frankie voldsomt, ikke bare vet hun at hun er smartere enn alle disse guttene, men faren hennes var et medlem i hans Alabasterdager, så Frankie er både legacy og vet mer om klubbens opprinnelse enn mange av guttene som er medlemmer. Hennes utestengelse fra klubben, som stadig tar opp mer og mer av Matthew sin tid, og det faktum at Matthew lyver til henne hver gang det er møter, tenner en gnist i Frankie, så når sjansen byr seg følger hun etter Matthew til et møte og bestemmer seg for å infiltrere the Order of the Basset Hound.

These guys, they were so sure of their places in life—so deeply confident of their merit and their future—they didn’t need any kind of front at all.

Denne boka skuffet ikke forventningene jeg hadde bygget opp for meg selv, heller overgikk den dem på en rekke måter. Ikke bare er Frankie super badass og fearless, men jeg fant hele konseptet var sykt spennende og fascinerende. Det er noe veldig forlokkende ved tanken på hemmelige klubber osv; det eksklusive og pirrende ved å få være medlem av noe som ingen vet noe om, men alle vet litt om likevel. Lockhart uttrykker så inderlig godt fristelsen ved å bli medlem av en slik klubb, selv om alt de gjør er å arrangere middelmådige fester og utføre klisjé spøker. Gjennom Frankie sitt synspunkt ser vi hvordan guttene i klubben utvikler et helt spesielt vennskap, og hvor bittert det er for Frankie at hun aldri kan bli en del av det fordi hun er jente. Det nytter ikke at hun er kjæresten til Matthew, for ingenting kan helt måle seg med det båndet som guttene utvilket som felles medlemmer av klubben.

She understood exactly what was going on, because the purpose of the Loyal Order was connection. Bonding, Exclusiveness. Maleness.

Frankie er smart, noe vi ser gjennom hennes skarpe analyser, kommentarer og handlinger gjennom boka. Hun har en sterk trang til å bli lagt merke til, bli annerkjent for hennes vittighet og intellekt. Frankie føler seg oversett, og det irriterer henne at disse guttene som hun har forelsket seg slik i ikke innser hennes potensiale. Det frustrerer Frankie at de aldri vil la henne bli en del av den gruppen, leve slik som de gjør, fordi hun er en jente. Denne boka er brilliant i hvorden den fremstiller guttegjengen, ikke som overlegen og elitist, men heller som noe litt magisk: litt rebelsk, litt teit, men mest av alt en gruppe venner som utvilket et spesielt vennskap fordi de deler og beskytter en hemmelighet, som i seg selv ikke er helt hemmelig og derfor også gir guttene litt mer makt, litt mer privilegie og litt mer fryd i å ta del i det.

Expensive clothes and high status had little effect on Frankie. But their money and popularity made life extremely easy for Matthew, Dean, Alpha, and Callum. They did not need to impress anyone and were therefore remarkably free from snarkiness, anxiety, and irksome aspirational behaviors, such as competition over grades and evaluation of one another’s clothing. They were not afraid to break the rules, because consequences rarely applied to them. They were free. They were silly. They were secure.

Det var så sykt lett å sympatisere med Frankie, og alle hennes beslutninger og skarpe kommentarer. Hennes driv til å vise alt hun var god for. Hennes frustrasjon over å aldri kunne være så bekymringsfri som Matthew, og at hun heller aldri vil bli respektert på samme måte som de guttene. Hvorfor hun til slutt bestemmer seg for å infiltrere klubben, selv om hun vet at hun aldri kommer til å bli akseptert som en av dem. Boka viser så godt den todelte

Matthew had called her harmless. Harmless. And being with him made Frankie feel squashed into a box – a box where she was expected to be sweet and sensitive (but not oversensitive); a box for young and pretty girls who were not as bright or as powerful as their boyfriends. A box for people who were not forces to be reckoned with. Frankie wanted to be a force.

Frankie er en av de kuleste kvinnelige karakterene jeg tror jeg har lest noen gang, selv om lar seg selv bli svøpt avgårde av indignasjonen sin. Frankie vet akkurat hvor flink, smart og lur hun er, og til tross for at Matthew og vennene hans stadig undervurderer henne tviler hun aldri på sine egne evner. Hun er strategisk og analyserende, og sliten av å bli satt til side fordi hun er en jente. Så isteden for å klage bestemmer hun seg for å gjøre noe med det. Hun tar et opprør mot den patriarkisk strukturen som ligger dypt i røttene til Alabaster (som pleide å være en skole for bare gutter), og derfor også i Matthew. Gjennom en rekke politiske stunts forsøker Frankie å vise sin verdi, samtidig som hun prøver å underbygge patriarkiet og vise hvor utdatert Alabaster sine tradisjoner er. Men er det noen som ser hvor smart hun er? Er det noen som skjønner hva hun forsøker å si?

Denne boka er skarp, vittig, smart, underholdende og skikkelig, skikkelig bra. Har du lest Frankie, eller noen av de andre bøkene til E. Lockhart?
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *