Anmeldelse: Bernard banker på av Ellen Mari Thelle

*Leseeksemplar fra Flamme Forlag

Dere kjenner kanskje også til den følelsen som ofte kan komme i desember, når det går mot slutten av året, at nå har du vel lest årets beste bok, det kan umulig dukke opp noe som utfordrer favoritten fra 2018 nå. Så, hvis du som meg, har flere titalls bøker på to be read-listene, plukker du brått opp en roman fra 2018 som gir deg den virkelige godfølelsen, som får det til å føles varmere enn realitetens minusgrader og vintermørke. Ellen Marie Thelle sin nyeste roman, Bernard banker på, vår en sånn roman.

Bernard er en eldre mann som bor i en boligblokk, i en av de høyeste etasjene, sammen med en kattunge. Plutselig forsvinner han over en periode på flere uker, han har dratt til Lisboa, forlatt alt han har nært og kjært. Han har ikke planer om å komme tilbake, ikke på lang stund i hvert fall.

Eller er han det? En dag kommer han tilbake, og det bildet naboen hans i første etasje, jeg-personen, har laget seg av hvem Bernard er går i oppløsning. Hvor har han vært i så mange uker? Hvorfor bor han helt alene? Hvordan går det med kattungen hans? Jeg-personen oppsøker Bernard rundt boligblokka, og gradvis samler hun motet til å bed ham over på kaffe.

«Jeg bruker lang tid på den lille oppvasken. Holder rundt koppen du brukte. Skrubber den godt i det varme såpevannet (…) Blir sittende en stund med øynene lukket før jeg retter meg opp. Må smile. Så reiser jeg meg, går på badet, løfter kaldt vann mot ansiktet, tørker meg, ser meg i speilet. Å være ensom. Man kan være to om det.»

Bernard banker på er en fantastisk roman i tre deler, om inntrykkene vi får av menneskene rundt oss, om håp, om kjærlighet og uventede vennskap, om at det aldri er for sent, og som teksten på baksiden av boka forteller oss: «og at det plutselig kan være det.» Dette er en kort roman man burde lese sakte, sakte, og nyte hver side.

Victoria

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *