Anmeldelse: Jeg har mer jeg vet du vil like av Marte Magnusdotter Solem

*Leseeksemplar fra Aschehoug

Jeg har mer jeg vet du vil like er Marte Magnusdotter Solem sin debutroman, og handler om Silje som nettopp har fått sin første kjæreste, Eirik, og tar han med på hyttetur i sommerferien mellom slutten av videregående og universitetet. Alt er godt og vel – frem til Siljes pappa, stemamma og lillesøster brått dukker opp og utfordrer den veletablerte idyllen de har skapt.

Eirik og Silje møtes via sommerjobben deres, og denne hytteturen er den første gangen de virkelig er alene sammen over lengre tid. Det er den første sjansen til å utforske hvordan forholdet deres fungerer i en relativt hverdagslig setting; hvem tar oppvasken? Hvem skal lage maten? Hvem tar kontroll hvis og når noe går galt?

Det er klart fra tidlig i boka at Silje er stormforelska i Eirik, og ser for seg at de vil være sammen i lang tid fremover. Gjennom boka må Silje veksle mellom å vurdere familiens syn på henne, Eirik, henne og Eirik sammen, og behovet for å vise familien at hun er voksen nå, har kjæreste og trenger ikke dem slik hun tidligere gjorde.

De har det nemlig veldig fint sammen, de to, frem til Siljes familie sin ferietur blir uventet avlyst og de ender opp på hytta sammen i stedet. Denne boka gjorde litt vondt å lese, på beste mulige vis. For det er vanskelig når man har kjæreste for første gang, og det er ofte kleint og ubehagelig å introdusere kjæresten til familien. Dessuten er Silje en karakter som bestandig passer på at det skal være behagelig for Eirik, noe som absolutt bidrar til den flotte ubekvemme følelsen som er til stede gjennom hele romanen. Når Eirik kommer godt overens med stemoren til Silje føles det som et svik mot Silje – det skal jo liksom være de to mot verden – og det ender opp med at Silje gradvis begynner å oppføre seg merkelig for å tiltrekke seg Eiriks oppmerksomhet – en kveld går hun for eksempel av gårde på en lang tur uten å si fra til noen.

«Det kunne vi også gjøre. Mange hus står tomme nå midt på dagen. Jeg ser det for meg, oss to nakne i en annen manns stue, fnisende bak en dør. Det er noe han kunne fortelle til vennene sine seinere, og det ville gi dem lyst til å bli kjent med meg.»

Solem skriver så bra at det ga meg hjemlengsel-følelse til da jeg selv nettopp var ferdig med videregående og til første forelskelser. En særdeles god roman om å vokse opp og ikke helt vite hva det vil si å være voksen eller hvordan man skal oppføre seg.

Victoria

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *