Anmeldelse: Educated by Tara Westover

Educated av Tara Westover er et memoar som jeg synes har fått mye oppmerksomhet, men som mange likevel ikke ser ut til å kjenne til. La meg derfor introdusere dere! Tara Westover vokste opp i en mormonsk survivalist familie i Idaho og hadde ikke satt en fot i et klasserom før hun var sytten år. Nå er hun såvidt fylt tretti, og har en doktorgrad i historie fra Cambridge med et fellowship fra Harvard. I Educated prøver Westover å finne ut av barndom, familie, vennskap, kjærlighet, religion og tilhørelighet parallelt som hun jobber mot sin akademiske utdannelse.

Everything I had worked for, all my years of study, had been to purchase for myself this one privilege: to see and experience more truths than those given to me by my father, and to use those truths to construct my own mind. I had come to believe that the ability to evaluate many ideas, many histories, many points of view, was at the heart of what it means to self-create.

Det var så mye ved denne boka som var sykt vanskelig å tro på, selv om man hører om familier som denne. Tara og hennes søsken ble aldri sendt til skolen, og hvis noen i familien ble syke brukte de hjemmelagde urtemedisiner som moren deres laget. Faren jobbet hardt med å forbedre familien til dagenes ende, og gravde ned bensin og mat rundt på eiendommen og kjøpte svære skytevåpen for å beskytte familien mot alle de uforberedte som sannsynligvis ville komme for å stjele deres provisjoner.

Tara var fortsatt veldig ung den nyttårsaften familien satt og ventet på Dagenes Ende, men Tara sin gjenfortelling av den dagen gir både plass til minnene hun har om hvem hun var da, og hvordan hun i skrivende stund reflekterer over det. Gjennom hele memoaret er Tara flink til å være gjennomsiktig med hennes subjektive fortellerstemme, og som lesere blir vi ofte inkludert i prosessen hun brukte for å finne ut av hvilke av minnene hennes som er ufullstendige. Men alltid er vi i øyeblikket, med den versjonen av seg selv Tara var i den situasjonen vi blir fortalt om. Hun skyr aldri vekk fra ukomfortable sannheter, selv når de inkluderer henne og hennes indre tanker.

There’s a sense of sovereignty that comes from life on a mountain, a perception of privacy and isolation, even of dominion. In that vast space you can sail unaccompanied for hours, afloat on pine and brush and rock. It’s a tranquillity born of sheer immensity; it calms with its very magnitude, which renders the merely human of no consequence. Gene was formed by this alpine hypnosis, this hushing of human drama.

Det er en bok om mye som kan virke veldig surrealistisk for de fleste av oss—ikke bare den fundamentalistiske religiøse og anti-doktor livsstilen, det er også flere skildringer av fysiske skader, mental trauma og familie-intriger i boka—men den handler også i en veldig stor grad om hva en person kan gå gjennom mens de finner ut hvem de er. Etter en veldig isolert barndom hvor Tara selv trodde at hennes families livsstil var bedre enn mer tradisjonelle livsstiler, og etter noen år på college, begynte hun å innse noen av de usunne forholdene hun hadde til enkelte familiemedlemmer. Disse åpenbaringene førte til en personlig og familie-krise, etter at Tara selv slet med å finne ut av hvem hun var og hva familien hennes betydde for henne, samtidig som familien hennes delte seg i diverse intriger basert på ulik ideologi og splittende lojaliteter.

“You can love someone and still choose to say goodbye to them,” she says now. “You can miss a person every day, and still be glad that they are no longer in your life.”

Tara skriver konsist og oppslukende om sitt eget liv, og for et liv det er! Denne boken vil få deg til å gape av sjokk, du vil gråte av frustrasjon og lettelse og glede. Du vil være fullstendig fascinert, men ikke det minste overrasket over at denne dama har en doktorgrad fra hva som ansees som verdens beste universitet. Dette var utvilsomt den beste non-fiction boka jeg leste i 2018!

Sunniva

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *