Våre favorittbøker fra 2018

Fjoråret var litt av et leseår! Til sammen leste vi over 150 bøker, så her er det en del å ta tak i. Derfor hopper vi rett i det—her er våre favorittbøker fra 2018:

Skjønnlitteratur

 

The Song of Achilles av Madeline Miller (Sunniva (og Victoria!))
Denne boka er alt jeg vil ha her i livet: fantastisk språk og en oppslukende kjærlighetshistorie. Den forteller om det spesielle forholdet til Patroclus og Achilles, som historikere ofte spekulerer at var et romantisk forhold. I ung alder forvises Patroclus fra kongeriket til faren sin, og blir fostret hos Achilles sin far. De to guttene utvikler raskt et veldig nært forhold, og fra da av er det bare de to—fra de leker i hagen til Achilles sin far frem til de reiser til Troy for å vinne Helen tilbake. Fortalt av Patroclus gir denne boka en helt unik side av den kjente myten om Achilles, og jeg lover at du aldri vil høre noen annen versjon igjen. Denne boken er sinnsykt vakker. Anbefales å lese hjemme, med mindre du er komfortabel med å grine i offentlighet.

The Water Cure av Sophie Mackintosh (Victoria)
En suksessfull debutroman på alle måter: nominert til Man Booker, check, lovord fra Margaret Atwood, check, auksjon med syv forlag som ville utgi boka, check‚ og ikke minst er det en fantastisk bra bok. The Water Cure handler om tre søstre, Grace, Lia og Sky, og deres foreldre, Mother og King. De bor alene i et hus på en øy, og lever i total isolasjon fra verden utenfor. Fra de var små har søstrene blitt fortalt at verden utenfor er giftig og full av vonde ting, og at det kun er på deres lille tomt det er trygt. Alt de gjør må godkjennes av faren deres, King, og det er kun ham som kan fortelle de i detalj hvor forferdelig verden utenfor er. Plutselig en dag forsvinner King. Så dukker tre menn opp på stranden. Mackintosh er utrolig godt til å skildre mye med få ord, samt å få et sakte tempo til å føles like spennende ut som en action film.

The Bear and the Nightingale av Katherine Arden (Sunniva)
Den tredje og siste boken i denne serien kom nettopp ut, og jeg er så spent! Disse bøkene har en ydmykhet over seg, både i protagonisten Vasya sin stille stahet og i det sparsomme landskapet. Likevel slo den meg overende, for til tross for at handlingen er satt tilbake i tid i et snøfyllt Russland så er det magi på hver side. Mens de fleste i Russland har mistet tro på djevler og nymfer har en krig begynt mellom disse gamle kreftene av godt of ondt, og få andre en Vasya har skjønt hva som foregår. Serien er basert på russiske eventyr, og Arden er ekspert på å lokke frem den eventyrfølelsen vi kjenner så godt. Og Vasya er en vakker karakter: varm, sympatisk og flammende. Det tok meg litt tid før jeg virkelig falt for denne boka, men da kunne jeg ikke legge den fra meg.

Bernard Banker På av Ellen Mari Thelle (Victoria)
Bernard er en eldre mann som bor i en boligblokk, i en av de høyeste etasjene, sammen med en kattunge. Plutselig forsvinner han over en periode på flere uker, han har dratt til Lisboa, forlatt alt han har nært og kjært. Han har ikke planer om å komme tilbake, ikke på lang stund i hvert fall. Eller er han det? En dag kommer han tilbake, og det bildet naboen hans i første etasje, jeg-personen, har laget seg av hvem Bernard er går i oppløsning. En sjarmerende roman om håp og å vente på det som kanskje skal skje.

The Interestings av Meg Wolitzer (Victoria)

The Interestings av Meg Wolitzer er akkurat den type bok Victoria elsker: passe pretensiøs, bildungsroman-tendenser og rikt karaktergalleri. På midten av 70-tallet møtes seks ungdom på sommerleir: Jonah, Ethan, Ash, Goodman, Dennis og Cathy. Romanen følger deretter karakterene gjennom livet, og vi får følge med mens Jules gir opp skuespiller-drømmen, Ethan blir en verdenskjent tegneserie-forfatter, og Jonah, tidligere en talentfull gitarspiller legger bort gitaren til fordel for en karriere som ingeniør. Det handler om vennskap og kjærlighet i både gode og onde dager, om et New York som stadig endrer seg, om sjalusi, om talent og ikke minst om hvordan talentfulle mennesker ofte ender opp med å gi opp drømmen sin – samt hva som kan skje når de ikke gir den opp. En av de beste bøkene Victoria har lest i 2018 og utover 2018.

Young Adult

Smadra av Brynjulf Jung Tjønn (Victoria)
I Smadra møter vi Oda som gang på gang faller overende på sykkelen og skader seg veldig. Moren tar henne med til fastlegen, som fastslår at ingenting er i veien med balansen hennes. Likevel fortsetter hun å falle, nesten konstant. Faren til Oda er pilot og sjelden hjemme, og blir derfor stadig mer bekymret for hvor ofte hun mister balansen på sykkelen og skader seg mens han er ute og flyr. Hvis ingenting er galt med balansen til Oda, hvorfor har hun alltid nye blåmerker når han kommer hjem? Det er kanskje på tide å sette vekk sykkelen, foreslår han, i hvertfall en liten stund? Ja, sier Oda. For Oda kan ikke fortelle sannheten, det er sykkel-historien ho og moren har blitt enige om, og det er den historien hun forteller til faren, læreren, selv Milad, hennes beste venn. En vond og sterk roman.

The Hate U Give av Angie Thomas (Sunniva)
Dette er en bok som har fått mye oppmerksomhet, og etter at jeg endelig leste den skjønte jeg hvorfor. Starr sitt liv er delt mellom en primært hvit, prestisjefylt privatskole og ghettoen familien hennes bor i. Når Starr sin bestekamerat blir drept av en hvit politimann, er Starr det eneste vitnet og den eneste som kan fortelle hva som egentlig skjedde. Men vil hun sette seg selv midt i denne rase-debatten? Denne sterke romanen tar for seg mange av problemene svarte samfunn lever med, spesielt i USA. Denne boka er et perfekt eksempel på hvor viktig litteratur kan være. Hvis du ikke alt har lest den, gjør det nå!

Moxie av Jennifer Mathieu (Victoria)
Moxie girls fight back! Moxie handler om Vivian Carter som er high school student i en småby i Texas. I hjembyen hennes er skolens fotballag det ultimate statussymbolet og blir spillerne blir behandlet deretter. Men Vivian er lei av skolens latterlig regler for jenters klær, å bli skreket etter av gutter i gangene, og ikke minst å møtte følge alle reglene skolen bestemmer. Inspirert av moren sine Riot Grrrl-dager på 90-tallet, begynner Vivian å anonymt gi ut et feministisk magasin på skolen. Snart oppdager hun at hun ikke er den eneste jenta som er drittlei. En fantastisk inspirerende og empowering roman for unge voksne.

The Disreputable History of Frankie Landau-Banks by E. Lockhart (Sunniva)
La oss ta et oppgjør med utdaterte strukturer fra patriarkatet i denne boka, med Frankie som vår leder! Denne boka er satt til en prestisjefylt privatskole, den typen som har hemmelige, eksklusive klubber. Når Frankie oppdager at hennes dreamy kjæreste Matthew er medlem i denne klubben, og dropper dates og lyver om hvor han skal bestemmer hun seg for at det er på tide å infiltrere. Frankie vet at hun er minst like smart som disse guttene, og det frustrerer henne at hun ikke kan ta del i det vennskapet Matthew og vennen hans deler kun fordi hun er en jente. Dette er en kanon av en bok; den er smart, full av intriger, hemmelige missions og girl power.

In the Dark Spaces av Cally Black (Sunniva)
Denne boka handler om Tamara som har blitt bortført et eller annet sted i universet av et romvesenfolk som ser litt ut som kråker, etter at de angrep og drepte alle ombord på romskipet Tamara reiste med. Alle, kanskje utenom hennes lille nevø Gub. Livredd og helt alene må Tamara lære å kommunisere med dette nye folket og finne en vei hjem, slik at hun kan ta vare på Gub—hun er den eneste familien han har. I sin desprasjon til å komme hjem til Gub gjør hun hva som helst, og ettersom hun blir bedre kjent med kidnapperene og deres motiver blir det plutselig vanskelig å si hva som er riktig og hva som er galt. Denne boka er merkelig, men sinnsykt bra. Tamara har en unik stemme, og dette kan godt bli den beste science fiction boka du noen gang har lest.

Sakprosa

 

Educated av Tara Westover (Sunniva)
Dette var en fullstendig fascinerende memoir om Westover sin oppvekst i en mormonsk survivalist familie i Idaho. Familien hennes dro ikke til doktor, barna gikk ikke på skole, og faren var overbevist om at staten var ute etter ham og at familien måtte forberede seg på The End of Days. Som syttenåring bestemmer Tara seg for at hun vil skaffe seg en ordentlig utdanning, og etter at hun begynner på universitetet starter hun å se på barndommen sin, familien livsstil og livssyn i et helt annet perspektiv. Mens hun studerer til en doktograd hos Cambridge begynner livet til Tara å slå sprekker: hvem er hun, kan hun fortsatt være en del av familien sin, er utdanningen hennes verdt å ofre det livet hun hadde i Idaho for? Denne boken er ekstremt godt skrevet, med fantastiske refleksjoner of ekstrem ærlighet fra Tara. Jeg kunne nesten ikke tro hva jeg leste, og jeg var fullstendig oppslukt. Kan ikke anbefale denne høyt nok!

The Multi-Hyphen Method av Emma Gannon (Victoria)
Jeg er stor fan av Emma Gannon og lytter nesten slavisk til podcasten hennes, så da hun ga ut sin andre bok i tidlig 2018 plukka jeg den raskt opp. The Multi-Hyphen Method handler om fremtiden om arbeid og hvordan du kan styrke deg selv for fremtiden, ved å bruke det hun kaller multi-hyphen metoden, som går ut på å ha flere titler enn den tradisjonelle ene jobben: i boka intervjuer hun for eksempel en sykepleier-barnebokforfatter og tekstforfatter-markedsfører-designer for eksempel. Emma Gannon snakker ofte i podcasten sin og i denne boka om å sikre sin egen fremtid ved å sørge for at man har ulike inntekts-kilder heller enn én: det handler altså ikke om å sjonglere flere jobber på overtid, men å ha flere ting som til sammen kan ansees som en karriere. Inspirerende og interessant, og spesielt synes jeg Emma Gannon har mange gode tanker om hvilken retning arbeidslivet, spesielt i klassiske kreative yrker, utvikler seg.

Becoming av Michelle Obama (Sunniva)
Skal ikke nekte for at jeg kanskje elsket denne boka fordi jeg elsker Michelle Obama, men jeg syntes også at det var en fint skrevet bok. Michelle bruker mye tid på å beskrive barndommen sin i Chicago, og det varmet ordentlig godt i hjertet når hun beskriver sin standhaftige far og stolte storebror. Det ble jo selvfølgelig veldig spennende når Barack også dukker opp, og vi får høre om langdistanseforholdet de hadde i begynnelsen, at de måtte bruke IVF for å få døtrene sine, og hvordan de som familie taklet Barack sin vei mot presidentvalget. Det var spesielt fascinerende for meg å høre at Michelle egentlig aldri likte politikk, siden hun alltid virket så komfortabel i sin rolle som First Lady. Etter at familien flytter inn i Det Hvite Hus avslører også Becoming noen spennende fakta om hvordan det er å være First Family, som blant annet at de fortsatt må betale for sin egen mat og hvordan det er å leve med motor cages og secret service uansett hva man skal. Definitivt verdt å plukke opp denne om man er en Obama fan!

Mythos av Stephen Fry (Sunniva)
Denne boka finnes ofte i fantasy-hylla, men jeg synes at å lære om myter er litt for akademisk til å kalle det fantasy? Uansett sjanger, så elsket jeg denne boka. Det var veldig mye å ta inn, siden det er fryktelig mange guder å holde styr på, spesielt i starten. Boka tar for seg mange av de kjente fortellingene om gudene på Olympus, vi hopper også frem og tilbake i tid nå og da med ulike karakterer, og med alle de ulike versjonene som finnes av mange av fortellingene er det mye å holde styr på. Men Stephen Fry forteller disse historiene med en lidenskap som smitter! Hvis du er ute etter en bok med drama og intriger, look no further! Disse gudene er alle minst like lure og bedragerske som Loki. Jeg gleder meg veldig til å lese oppfølgeren, Heroes!

Everything I Know About Love av Dolly Alderton (Victoria)
Dolly Alderton er en engelsk journalist og podcaster, og hadde tidligere en dating-spalte i The Sunday Times. Everything I Know About Love er en samling essay om vennskap, å vokse opp, drømmer og kjærlighet i ulike former. Dette var en litt merkelig leseopplevelse for meg, ettersom jeg i den første halvdelen av boka synes Alderton var ganske uspiselig og snobbete – hun drikker ubegrenset, oppfører seg ufint og klager på alt. Men så plutselig snur det, og den tidligere uspiselige karakteren står i sterk kontrast til den personen hun utvikler seg til, og det blir åpenbart at Alderton med vilje har fremstilt seg på den måten i første del. Denne boka er en hyllest til vennskap, spesielt mellom kvinner, og utforsker ideer og antakelser om hvor mange betydninger kjærlighet kan ha. Det endte med å være en av de mest oppløftende og rørende bøkene jeg leste i 2018.

Hva er deres favorittbøker fra 2018?

Victoria & Sunniva

You may also like

2 comments

 • Fikk her mange nye og fine bøker inn i TBR-haugen min 😀

  For meg så blir det nok Eleanor Oliphant is completely fine av Gail Honeyman, som er favoritten for fjoråret. Andre gode leseopplevelser var Dødevaskeren av Sara Omar og Lene Kaaberbøls Skammarens dotter.

  • Så flott å høre! 🙂
   Eleanor Oliphant var høyt på min liste også, en av de beste bøkene jeg leste i fjor. Dødevaskeren har jeg ikke fått lest enda, men hørt mye godt om!
   -Victoria

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *