Les Verden: Australia

I fjor leste jeg ikke like mange bøker fra ulike land som jeg hadde planlagt, derimot leste jeg en god del australske bøker—ikke så merkelig siden jeg jo bodde der i to år. Mye australsk litteratur skiller seg ikke spesielt ut fra annen engelskspråkelig litteratur, de deler jo både mye kultur og media med USA og England. Bøker som In the Dark Spaces av Cally Black eller Illuminae Files-trilogien av Amie Kaufman og Jay Kristoff ligner veldig på annen science fiction du finner fra England og USA. Likevel har de noen typiske temaer som gjerne er fokus for ulike grupper, da spesielt Aboriginal litteratur, men også mange innvandrer narratives om asiatere som flytter til Australia. Jeg har samlet en liten liste over noen av de australske bøkene jeg leste de to årene jeg var i Melbourne.

Laurinda av Alice Pung

Familien til Lucy Lam er overlykkelige da hun vinner stipend til den prestisjefylte privatskolen Laurinda, men Lucy finner fort ut at hun er veldig annerledes fra de andre jentene. De andre jentene på skolen kommer fra rike familie, mens Lucy har vokst opp i en relativt fattig innvandrerfamilie. Men etter noen uker tar plutselig de mest populære jentene på skolen en interesse i Lucy, og hun blir svøpt med av oppmerksomheten og livsstilen deres. Men Lucy kan ikke være den samme Lucy Lam med disse jentene som hun er hjemme, så hun må finne ut av hvordan hun kan balansere sine to liv uten å miste seg selv i prosessen. En Mean girl type bok som også utforsker samfunnsklasser og innvandringsfamilier.

In the Dark Spaces av Cally Black

En av de beste YA bøkene jeg leste i fjor. Denne boka handler om Tamara som har blitt bortført et eller annet sted i universet av et romvesenfolk som ser litt ut som kråker, etter at de angrep og drepte alle ombord på romskipet Tamara reiste med. Alle, kanskje utenom hennes lille nevø Gub. Livredd og helt alene må Tamara lære å kommunisere med dette nye folket og finne en vei hjem, slik at hun kan ta vare på Gub—hun er den eneste familien han har igjen etter at tanta til Tamara døde i angrepet. Tamara er forberedt til å gjøre hva som helst i sin desprasjon til å komme hjem til Gub, og ettersom hun blir bedre kjent med kidnapperene og deres motiver blir det plutselig vanskelig å si hva som er riktig og hva som er galt. Denne boka er merkelig, men sinnsykt bra. Tamara har en unik stemme, og dette kan godt bli den beste science fiction boka du noen gang har lest.

Catching Teller Crow av Ambelin & Ezekiel Kwaymullina

Jeg er litt biased for denne boka, siden jeg fikk være med på å rettskrive den da jeg hadde arbeidspraksis hos Allen & Unwin. Men jeg synes genuint dette er en veldig bra YA bok, og den er for øyeblikket nominert til diverse priser i Australia. Beth Teller er død, men hun har ikke helt forsvunnet fordi faren hennes trenger henne. Faren jobber som detektiv, og blir sendt på oppdrag for å finne ut hva som skjedde da et barnehjem brant ned, et lik ble funnet og en person har forsvunnet. Og hvem er Isobel Catching, og hva betyr den merkelige historien hun forteller om underverdener og monstre? Denne boka fortelles av Beth og Isobel i en miks av prosa og diktprosa. Ikke bare er det et detektivmysterium, men det er også en bok som skamløst og åpent diskuterer de fryktelige omstendighetene som Aboriginale folk har blitt utsatt for i Australia.

Jane Doe and the Cradle of All Worlds av Jeremy Lachlan

Dette er den ultimate adventure middlegrade boka. Jane Doe og faren ankom øya gjennom the Manor–en portal inn til alle de andre verdenene–da Jane var en baby. Faren hennes er syk, og ingen vet hvor de to kom fra. Til tross for at befolkningen på øya tok dem inn har Jane fått skyld for alle ulykkene som har skjedd på øya siden. Hun er den utvalgte, the cursed one. Alt er selvfølgelig bare løgn, fordi befolkningen er redd for the Manor, som har vært stengt siden Jane og faren kom. Eller er det løgn? Plutselig en dag går alt galt, og faren til Jane forsvinner opp trappene og inn i the Manor. Det er opp til Jane å redde ham, og kanskje hele verden. Dette er en bok full av humor, labyrinter, uventede feller og mye som står på spill.

Illuminae Files-trilogien av Amie Kaufman og Jay Kristoff

Krig i ytre verdensrom; en AI du ikke kan stole på; en episk flukt gjennom universet; en sytten år gammel jente med mad hacking skills og en god porsjon sass. Og dette er bare den første boka! Disse tre romanene er satt sammen som en fil med ulike dokumenter som intervjuer, emailer, overvåkningskamera transkripsjoner osv, så den er ikke din typiske science fiction trilogi. Fra første side er det fullt kjør altså; vi begynner med en invasjon av en planet et eller annet sted ute i universet, og etterpå følger eksplosjoner, biokjemiske pester, slagsmål og alt annet action. Disse bøkene er også veldig morsomme og har et cast av småfrekke, handledyktige ungdommer. Kan absolutt anbefale for alle som liker action.

Burial Rites av Hannah Kent

Denne boka tok verden med storm. Jeg tror de trykket ca. 8 opplag eller noe det første året, og romanen har fortsatt å selge nok til å trykke minst fire opplag hvert år siden. Boka handler om Agnes Magnusdottir som var den siste kvinnen som ble henrettet på Island, etter å ha blitt funnet medskyldig i drapet på to menn. Mens de venter på henrettelsen blir hun sendt til en familie som skal overvåke henne, og en prest blir sendt for å redde sjela hennes før hun dør. Boka forteller om de kalde, lange vintrene på Island, om forholdene som sprer seg mellom Agnes, familien hun bor hos og den unge presten. Samtidig lærer vi stykkevis om Agnes sitt liv og hvordan hun havnet i denne situasjonen. Personlig skjønte jeg ikke helt hva det var ved denne boka som skapte så vanvittig mye oppmerksomhet. Den minnet meg på veldig mange måter om Alias Grace av Margaret Atwood, og jeg foretrakk sistnevnte. Men Burial Rites har tydelig noe som treffer veldig mange lesere.

Så der har dere det, mine favoritter fra mine to år i Australia.
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *