5 spørsmål om jobben min med Idunn Sofie Riise!

Endelig fortsetter vi denne spalten (første innlegg med Stine Friis finner du her), og for vår andre feature fikk vi med oss fantastiske Idunn Sofie som er dama bak Zille Forlag, et feministisk forlag som i fjor høst ga ut sin første bok, Liten Svart Bok. Idunn bor og jobber for øyeblikket i London.

1. Hvordan ser en vanlig dag på jobben din ut? (Om det er umulig å si, kan du kanskje gi et eksempel på en dag du har hatt?)

Hmmm, det er vanskelig å velge én spesiell dag, mest fordi jeg ikke vil favorisere deler av prosessen med å utgi en bok, jeg er jo så glad i alle! Men, jeg tror jeg velger den dagen jeg sist gråt av glede, hehe – 31 juli 2018, 20 dager før planlagt utgivelse av Liten svart bok. Jeg hadde pakket macen med i vesken, kjøpt boller og frukt og kaffe, og tatt turen hjem til en venninne som trengte både trøst og hjelp, for å jobbe derfra mens jeg ga emosjonell støtte. Jeg husker ikke nøyaktig hva jeg jobbet med, boken hadde allerede blitt sendt til trykkeriet, men kan hende jeg forberedte markedsføringsprodukter, sendte salgseposter til bokhandler, eller jobbet (chillet) på Instagram. Klokken 12.09 fikk jeg en ny epost, og da jeg så avsenderen begynte hjertet å hamre, for det var fra hovedkontoret til ARK, som jeg hadde presentert boken for tidligere den våren. Jeg åpnet eposten, og begynte å gråte nesten med en gang. Da jeg hadde sendt boken til trykk, så var det uten en eneste bestilling klar, og jeg visste ikke om både pengene og månedene jeg hadde investert ville være for ingenting. Men med én epost så gikk jeg nesten i 0 på økonomien før boken i det hele tatt var klar, og fikk sikret at første utgivelse ville være tilgjengelig i hver eneste ARK butikk i hele landet. Venninnen min og jeg feiret med sushi og vin til lunsj, og jeg tror faktisk ikke at jeg jobbet så mye mer den dagen. Siden da har jeg vært fryktelig glad i ARK.

2. Hva liker du aller best ved jobben din?

Å få jobbe med ord. Jeg liker de så godt.

3. Har du tips til andre som kanskje aspirerer til en karriere innenfor ditt felt, eller som drømmer om å starte noe eget?

Ja, mange! Det viktigste for meg er nok å øve seg på å ha is i magen. Både for å ikke få panikk, for det meste løser seg, enten i tide eller utide, men også for å huske på at det går an å ikke få til noe, men likevel overleve og få til noe annet senere. Om du vil jobbe i forlagsbransjen: gå Fagskolen for bokbransjen i Oslo, og ellers bare plag folk med entusiasme. Litt velbalansert plaging er bare bra. For mer praktiske (+ mange inspirerende) råd så anbefaler jeg (på tross av å ha gitt den ut selv) Liten svart bok, som snakker om akkurat dette i 100 sider.

4. Hva leser du akkurat nå?

Hva leser jeg ikke akkurat nå? Herregud, jeg kjøper og kjøper og kjøper bøker, og klarer aldri å lese de ferdig for jeg skal liksom lese alle på en gang! For fantastiske råd og tanker rundt arbeidslivet: The Multi-Hyphen Method av Emma Gannon, for kos og Harry Potter vibber: Lethal White av Robert Galbraith (aka JK Rowling), for å le: About A Boy av Nick Hornby, for å få en klem av en bok: Becoming av Laura Jane Williams, for å tenke enda litt nøyere over hvordan man vil at sosiale medier skal påvirke seg selv: Why Social Media Is Ruining Your Life av Katherine Ormerod. Og det er faktisk bare halvparten av bøkene som ligger åpne rundt i leiligheten. Ikke spør meg hva jeg syns om de neste gang vi treffes, jeg tror ikke jeg noengang kommer til å bli ferdig, omg. Hører selvsagt på Harry Potter lydbøkene lest av Stephen Fry hver kveld mens jeg sovner. Always. 

5. Kan du anbefale en bok (eller to!) skrevet av en ikke-skandinavisk eller engelskspråklig forfatter?

Ehm, ja, jeg kan anbefale fire, på tross av at absolutt alle har lest de allerede: Napoli-kvartetten av Elena Ferrante er livet, og alle må skynde seg å lese før serien kommer. Venninnen min ble agenten hennes tidligere i år (bare for å skryte) og jeg trodde jeg skulle omkomme av sjalusi. Jeg har prøvd meg på russisk litteratur opp til flere ganger, men det ble ikke noe særlig med det og jeg har lagt det på hylla, så ingen anbefalinger derfra dessverre. 

Jobber du med bøker og vil fortelle om jobben din? Ta kontakt, da vel!

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *