30 bøker vi ikke hadde klart å kvitte oss med

Marie Kondo rystet boksamfunnet da hun foreslo at man bare bør ha tretti bøker. Dette er jo et klart problem, med tanke på at feks. The Wheel of Time av Robert Jordan i seg selv består av fjorten bøker, og Terry Pratchett sin Discworld-series strekker seg langt forbi tretti. Konmari-metoden fungerer altså dårlig for fantasyfan, og generelt alle som leser mer enn tre bøker i året. Inspirert av en video Leena Norms la ut på sin youtube-kanal har vi satt sammen en liste over tretti bøker vi hadde lagt ned livet vårt for om Marie Kondo kom på besøk til oss. Heldigvis er vi begge to ganske glad i lydbøker (feks hører Sunniva på mange av de lange fantasyseriene på lydbok, som sparer mye plass i bokhylla), og Victoria har jo en kindle, så det gjør det jo litt lettere.

1–7 Harry Potterav J K Rowling

Selvfølgelig. Hvis vi kunne bare hatt en versjon av HP serien (hvem er ikke litt skyldig i å eie litt ulike utgaver av HP? Plutselig har man liksom de første bøkene på norsk, engelsk, spansk og tysk, pluss hardback og pocket osv.) ville vi kanskje valgt de fine illustrerte versjonene, selv om de er litt store å ta med seg rundt. Da har man jo heldigvis lydbøker/e-bøker.

Simon vs the Homosapiens Agendaav Becky Albertalli

En storfavoritt her på Kvardagsbiblioteket! Vi er svært glad i YA, og vi synes at Simon leverer på alle fronter. En morsom bok, et plott som er dramatisk uten å bli melodramatisk, en søt, koselig kjærlighetshistorie. Denna boka er rett og slett fornøyelig. Den er lettlest uten å bli ukomplisert, akkurat slik vi liker vår YA. 

Pride and Prejudice av Jane Austen

Er det en klassisk forfatter som fortjener sitt rykte må det vel være Jane Austen, derfor må vi selvfølgelig ha en av hennes bøker på hylla. Vi har valgt Pride and Prejudicefordi vi synes den har en like spennende romanse som hennes andre bøker, og fordi Elizabeth Bennett er superior.

10 Call Me By Your Nameav André Aciman

Denne boka traff oss rett i hjertet og magen og sjela og alt. Vi var veldig imponert over hvordan Aciman beskrev lyst og begjær, og sømløst relaterte Elio sin opplevelse med kunst, litteratur og musikk. Vakkert skrevet og fullstendig oppslukende. Akkurat den type bok man plutselig kan få lyst til å ta ned fra bokhylla, så denne må vi ha lett tilgjengelig.

11 Stardustav Neil Gaiman

Ingen liste er komplett uten minst én Neil Gaiman bok, og da vinner nok Stardust uten tvil. Denne boka er herlig vimsete, alltid overraskende, den strør om seg med pussige, interessante karakterer og selv om den er en av Gaiman sine mindre creepy bøker er den ikke foruten klassisk Gaiman-darkness. 

12 Everything’s Illuminatedav Jonathan Safran Foer

Safran Foer er en stor favoritt her på Kvardagsbiblioteket, og etter at Victoria var og så ham snakke har vi begge en signert kopi av denne boka. Derfor blir den sittende i hylla, selv om Sunniva kanskje synes den andre boka hans, Extremely Loud & Incredibly Close, er litt bedre. (Victoria er definitivt størst fan av den første!)

13 Skitten Poesiav Ellen Wisløff (red.)

For litt poesi er vi store fan av disse Ren Poesi-samlingene som Ellen Wisløff setter sammen. Her får man det beste av det de beste, så det er jo ikke tvil om at en av disse samlingene må med på denne lista. Selv liker vi best den Skittene versjonen, siden det er litt frekke dikt med bra punch og mye ærlighet.

14 The Bloody Chamber and Other Stories av Angela Carter

Denne boka dekker mange av våre behov: gjenfortellinger av eventyr, feminisme, litt forstyrrende. Det er noe med magisk realisme når det er gjort riktig, og Angela Carter treffer perfekt med denne mørke samlingen av gjenfortalte eventyr. Sunniva skrev bacheloroppgaven med denne som utgangspunkt, og vi er begge enige om at jo oftere man leser denne samlingen jo mer får man ut av den. Også skrevet med det rikeste språket du kommer til å finne, disse fortellingene er fulle av stemning og atmosfære.

15 The Song of Achillesav Madeleine Miller

Vi elsket denne boken av mange av de samme grunnene til at vi elsket Call Me By Your Name. Den er nydelig skrevet om en kjærlighetshistorie du ikke kan la være å bli revet med av. I tillegg skildrer den veldig interessant om gresk historie, og den kjente myten om Achilles.

16 Jeg kom plutselig til å slutte å tenke på degav Fredrik Hagen

Denne korte debutromanen som er skrevet i diktform traff skikkelig.  Og siden den er så liten kan du også argumentere for at den nesten ikke teller, og ta med deg en ekstra bok om du vil!

17 On Writing: A Memoir av Stephen King

Det finnes et hav av ulike ‘hvordan skrive bra bøker’-bøker, men vi har ikke kommet over en som har vært like konsis og underholdende som Stephen King sin bok. Dette memoaret snakker både om hvordan hans vei mot forfatterskapet gikk (han utga mange av sine tidligere noveller i Playboy) og hans beste tips til å skrive bra og holde deg motivert gjennom hele prosessen.

18 The Secret History av Donna Tartt

Den ultimate outsider-på-elite-universitetsromanen. En gruppe elever som studerer classics på et elite universitet i New England, USA, oppdager en verden helt ulik den de er vant til, ved hjelp av deres eksentriske classics-professor. Men når de fem elevene begynner å utforske ting utenfor de normale dødeliges grenser, tar det ikke lang tid før det går for langt. The Secret History er rett og slett en why-done-it, heller enn den klassiske who-done-it – boka åpner nemlig med en avsløring om at noen er død, og at det er elevene sin feil. Victoria sin favorittbok over alle andre.

19 Frankenstein av Mary Shelley

Klassikeren over alle klassikere, hvertfall for Victoria. Frankenstein sies å være science fiction sin «fødsel», og Mary Shelley dens forelder – de fleste kjenner til historien om Victor Frankenstein som lager et monster av deler fra ulike dyr, basert på hans sterke behov for å utforske grensene for menneskelighet. Frankenstein behandler monsteret sitt som, nettopp, et monster, og monsteret er heldigvis smart nok til å forstå verden rundt seg samt språk, og ender opp med å skade flere mennesker Victor har kjært. Mary Shelley skrev denne boka som attenåring (!!!!), som resultat av en konkurranse om å skrive en skummel historie mellom henne, Percy Shelley og Lord Byron. Foruten å skrive tidenes første science fiction, er Frankenstein også en utrolig velskreven bok som fortsatt er aktuell i dag. Victoria snakker gjerne mer med hvem som helst om Frankenstein, anytime.

20 The Sense of an Ending av Julian Barnes

Denne korte romanen leste vi begge som en del av pensum vårt siste år på bachelor, og alikevel er det en av våre favoritter (mye analyse til tross!) Det er rett og slett fordi det er en svært god bok. Forfatteren Julian Barnes har over et dusin bøker under beltet, og har blant annet vunnet Man Booker prisen for denne boka. Fortelleren er en eldre mann, Tony Webster, som ser tilbake på livet sitt. Som ung gutt knytter han et sterkt vennskap med Adrian Finn, en gutt som, ulikt fra de andre av Tonys venner, ikke føler at han trenger å leve et spektakulært liv. Adrian er en uhyre smart gutt, og han er spesielt interessert i historie og filosifi. De to forblir venner, selv etter at Tony drar vekk for universitetet hvor han begynner å date en jente, Veronica, fra en velstående familie. Det ender ikke så godt, og i denne romanen reflekterer Tony over livet sitt som man bare kan gjøre når mesteparten av livet allerede har tatt plass.

21 Oryx and Crake av Margaret Atwood

Ingen liste er komplett uten litt Margaret Atwood – dette er kanskje ikke hennes mest kjente bok, men det er uten tvil Victoria sin favoritt. Det er den første boka i en trilogi, men kan godt leses enkeltstående også. I denne boka kan griser kanskje ikke fly, men de har blitt merkelig endret. Det gjelder også ulver og vaskebjørner. Hovedpersonen Jimmy bor i et tre, og kaller seg selv Snowman nå. Oryx, kvinnen han elsket i tiden før, hjemsøker ham. Hans tidligere bestevenn Crake er forsvunnet. En merkelig, men latterlig bra bok om et dystopi hvor ingenting er som forventet, men alt gir fullstendig mening. Atwood er utrolig flink til å dra inn ting fra nær virkelighet for å gjøre det hele ganske ubehagelig.

22 Ingenting av Janne Teller

Denne boka leste Victoria først da hun plukket den tilfeldig opp mens hun var på biblioteket for sin ukentlige lånerunde, og etter det var det gjort. I følge Sunniva leses denne boka mye på ungdomsskolen/videregående som del av pensum også, og det gir mening: Ingenting handler nemlig om en helt vanlig gruppe elever i sjuende klasse på en barneskole, til plutselig en dag Pierre Anthon klatrer opp i et tre og nekter å komme ned igjen. Han har nemlig oppdaget at «der er intet der betyder noget, det har jeg vidst i lang tid, så det er ikke værd at gøre noget, det har jeg lige fundet ud af». Dette setter igang mild panikk hos de andre elevene i klassen hans. De utarbeider en plan hvor alle må ofre det som er aller viktigst for dem i verden, for å overbevise Pierre Anthon om at ting faktisk har betydning. Det blir brått mørkt og ubehagelig når den personen som først må ofre noe, får velge hva den neste personen må ofre – barn har en viss evne til å vite akkurat hva som betyr mest for hverandre.

23 Muleum av Erlend Loe

Åh, Muleum – min første Erlend Loe bok! Denne fantastiske boka åpner slik: «Vi styrter. Elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa». Dermed er 18-år-gamle Julie plutselig helt alene i verden, med familiens penger og ingen familie. Etter noen mislykkede selvmordsforsøk, begynner hun på en reise jorden rundt for å bruke opp tiden – og for å finne seg selv. Det er mørkt og ubehagelig, men også veldig morsomt.

24 Heartburn av Nora Ephron

Åh, Nora Ephron <3 I Heartburn møter vi Rachel som nettopp har funnet ut av mannen hennes vil forlate henne for en annen kvinne – mens Rachel er sju måneder gravid. Hun flytter derfor fra Washington til New York og forsøker å ta livet en dag av gangen. I New York er det middagselskaper, ensomme kvelder, og etterhvert et barn med henne. Heartburn er dessuten løst basert på Ephron sitt eget liv: hennes første mann forlot henne da hun var sju måneder gravid. Heartburn er en fest av en roman.

25 Arv og miljø av Vigdis Hjorth

En moderne klassiker! Om en dysfunksjonell familie, og en fantastisk skildring av hvor sårt og vanskelig familie kan være for mange.

26 Normal People av Sally Rooney

Andreboka er ofte vanskelig, spesielt når førsteboka er så bra som Conversations with Friends, men Rooney leverte en enda bedre bok i Normal People som Victoria slukte den på en ettermiddag. Rooney er så himla bra på å skrive om helt hverdagslige ting på en helt spesiell måte.

«Still, Connell went home that night and read over some notes he had been making for a new story, and he felt the old beat of pleasure in his body, like watching a perfect goal, like the rustling movement of light through leaves, a phrase of music from the window of a passing car. Life offers up these moments of joy despite everything.»

27 Winterkrigen av Janne S. Drangsholt

Egentlig hele serien om Ingrid Winter, men spesielt den siste boka er helt fantastisk morsom. Handler om Ingrid Winter som er foreleser i engelsk litteratur, har en svært overbærende nabo og generelt klarer å rote seg inn i mange problemer.

28 Du og jeg og Vito av Bjarte Arneson

En bok med femten noveller hvor hver innledes av et kjent barnesang. Høres det sært ut? Det blir særere. En latterlig men genial samling, som tar deg med på en berg-og-dalbane av følelser og overraskelser rundt hvert hjørne. En av de beste norske bøkene Victoria har lest noensinne.

29 Fates and Furies av Lauren Groff

Fates and Furies handler om Lotto (Lancelot) og Mathilde, som møtes få uker før de fullfører college og gifter seg etter å ha vært sammen i knapt to uker. Vi følger Lotto sin versjon av historien om deres liv sammen i første del av boka, Fates, og får deretter Mathilde sin versjon i andre halvdel, Furies. Boka følger de to gjennom hele deres liv og vi får lese om ekteskap, veien fra college til jobb og karriere, begynnelse og slutt på vennskap, viktige valg i livet og deres konsekvenser – men viktigst av alt er kjærligheten mellom de to som gjennomsyrer hele romanen. Dette er virkelig en utrolig fin – men også utrolig sær til tider – kjærlighetshistorie, som kommer med en del twists and turns.

30 Big Magic av Elizabeth Gilbert

Dette er en bok om å leve et kreativt liv og hvilke holdninger Gilbert synes en kunstner bør ha. Du finner tips fra kreative mennesker verden rundt: Ta imot inspirasjon når det kommer men ikke forvent at det skal gå lett; du blir ikke kjent over natten; ikke forvent at noen skal oppsøke deg og gi ut boken, her må du samle på avslagsbrev; jobb med det så ofte og så hardt du kan. Gilbert skriver med en lekenhet, en slags letthet, over sitt budskap; hun legger vekt på at din kunst først og fremt bør være din hobby – noe du gjør fordi du elsker å gjøre det, til tross for alt slitet som fører med. Hun er veldig snill med deg, samtidig som hun forteller deg ærlig at det å være en kunstner ikke er bare-bare. Det er en utrolig fin balanse i boken mellom å ikke ta det så seriøst, men samtidig ta det seriøst.

Sunniva & Victoria

You may also like

2 comments

  • For en gøy og innholdsrik liste! Det lover ikke alltid bra for reservasjonslista mi hos biblioteket, men samtidig gjør det jo godt for et bokhjerte.

    Jeg tror nok jeg hadde gått for Harry Potter-bøkene og minst en Jane Austen på min egen liste også. Om noen andre bøker skulle ha fått plass på topp 30, tror jeg Aquarium av David Vann og The Bell Jar av Sylvia Plath hadde sneket seg meg.

    • Hehe, vi tar ikke ansvar for reservasjonslister som er overfulle… Aquarium har jeg aldri hørt om før, så den legges til på min Goodreads-liste! Takk for tips 🙂
      Victoria

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *