Boknyheter vi ser frem til denne våren

Det er alltid spennende å se hva som kommer av bøker fremover, og jeg har tatt en titt på noen av katalogene fra ulike forlag for å se hva jeg gleder meg til å lese denne våren.

Lukta av Klor av Kaja Kvernbakken

En av Cappelen Damms debuttromaner, som ble lansert for en måned siden. Lukta av Klor handler om Mina, som fort blir annsett som et stigende talent innenfor svømming. Hun blir satt på et hardt treningsregime av treneren sin, og mens ting begynner å falle fra hverandre hjemme forsøker Mina å holde alt annet på avstand ved å gi alt i bassenget. Det er alltid ekstra gøy med debuttromaner, og jeg synes jeg allerede lukter klor av å se på dette coveret. Dere kan forresten følge Kaja Kvernbakken sitt forfatterliv på instagram, om dere ikke allerede gjør det (@kajakvernbakken)

Å kysse en ørken, å kysse en myr av Johanne Froth-Nygren (red.)

Denne antologien kommer ut på Aschehoug og er en samling av 13 ulike fortellinger oversatt fra forfattere fra en rekke ulike land, blant annet Aserbajdsjan, Egypt, Irak og Eritrea. Alle forfatterene har til felles at de kom til Norge fordi de blir forfulgt i hjemlandet sitt. Aschehoug beskriver samlingen som en bok som snakker om ting svært fjernt fra norsk hverdag: ‘å ikke være trygg i eget hjem, å ikke få tenke høyt eller få elske den man vil, å måtte forlate livet sitt for å berge det. Men med seg har den også fortellinger om det vi alle har til felles: uregjerlige lyster, brå gleder og sårbarhet i møte med fødsel, kjærlighet og død.’ Dette må da være en viktig bok, og vi synes det er fint med oversatt litteratur fra ulike bakgrunner. Pluss, for en fin tittel. Kommer ut i mai.

Nattnød av Aina Villanger

Denne diktsamlingen er Aina Villanger sin tredje på Forlaget Oktober. Selv er jeg ikke kjent med hennes tidlige verker, men denne her fanget oppmerksomheten min, rett og slett fordi det utdraget forlaget har lagt ut på hjemmesiden sin var så fint:

skriket er et sverd
sylskarpt
som fektes mot meg
skriket er tjukt
en tjukk tåke
over hjernen min

Eg får aldri sjå verda igjen av Ahmet Altan

Fra Samlaget kommer denne dokumentarteksten fra tyrkiske Ahmet Altan, som skildrer livet sitt fra det øyeblikket han og broren Mehmet blir arrestert i forbindelse med Erdogans angrep på den frie pressa etter kuppforsøket i 2016. Altan ble arrestert på grunnlag av å ha kritisert presidenten og kommet med grunnlovsstride kommentarer. Han er dømt til livsstid, og har ikke engang rett til besøk fra sin nærmeste familie eller advokat. Samlaget beskriver teksten som ‘ei urovekkjande, men også poetisk og vakker bok, om Tyrkias veg mot diktaturet, om kampen for menneskeverd – og om litteraturen og fantasiens kraft.’

2019 ser altså ut til å bli et ganske godt bokår. Hvilke boknyheter gleder venter dere spent på?
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *