På tide å rydde i bokhylla?

Å oppfordre bokelskere til å kvitte seg med bøker er nær sagt blasfemi, noe Marie Kondo definitivt merket da TV serien hennes kom ut på Netflix. Å kun ha tretti bøker er jo faktisk galskap, og å foreslå at man bør kvitte seg med alle bøkene man har i bokhylla hvis man ikke har lest den? Altså, kan godt være jeg aldri kommer til å lese Robinson Crusoe men jeg har alle intensjoner om å lese ferdig Alice in Wonderland, bare ikke akkurat nå. Likevel er det ikke alltid at livsstilen til en bokelsker helt går hånd i hånd med livstilværelsen man ellers har. Jeg har flyttet minst en gang i året siden jeg var sytten år, og da er det ikke bare å drasse med seg et bibliotek frem og tilbake. Jeg har altså endret min holdning til antall bøker jeg har behov for å beholde siden jeg var seksten, da den store drømmen var å samle opp til et bibliotek med bøker jeg personlig hadde lest og kjente til. I mine to år i Australia benyttet jeg meg av biblioteket, lånte bøker av venninner, leste mye bøker som lydbok og prøvde å skaffe meg færrest mulige bøker. Likevel la jeg igjen minst tretti bøker da jeg dro hjem, og tok til slutt bare med meg ca ti bøker hjem (jeg la igjen Oathbringer dere!Frem til jeg eventuelt en gang kjøper hus/leilighet kan det være lettest å derfor prøve å holde bokhylla til et minimum, altså bøker jeg elsker og vet jeg kommer til å lese om og om igjen. Her er mine tips til hvordan du kan gå frem til å rydde litt i bokhylle, hvis du synes det kan være på tide.

Evaluer hvor mye plass du har

Da jeg kom hjem med mine sparsomme ti bøker fra Australia så hadde jeg faktisk ikke plass i bokhylla mi hjemme. Der lå bøkene alt i tre rekker, oppå hverandre og nærmest på kryss og tvers. Dette er definitivt et problem for meg, siden dette er bøker jeg etterhvert må komme til å flytte på uansett hvor jeg ender opp. Jeg har altså ikke plass til alle bøkene jeg har, og biblioteket til mor er også mer en fullt (skal sende henne en link til dette innlegget) så jeg kan ikke slenge dem inn der heller.

Tenk over hvorfor du har en samling av bøker

Dette høres ut som et dumt spørsmål, but stay with me: hvis du tenker litt godt over hva målet ditt med samlingen din er kan det gi deg et bedre overblikk over hvor mange, og hvilke, bøker du vil beholde. Vil du ha en samling der du hele tiden kan finne en ny, ulest bok hvis humøret slår deg? Samler du også til ditt personlige bibliotek? Ønsker du å ha enkel tilgang til ulike referenser om et spesielt tema, er det for å ha bookstagram goals? Dette vil gi deg en indikasjon på hvor mange bøker du personlig ønsker i ditt bibliotek, og du kan derfor gjøre en lettere avgjørelse om du rett og slett bør kjøpe en ny bokhylle eller om du kan gi noen av bøkene dine et nytt hjem. Jeg har som nevnt gått fra å ønske meg et stort bibliotek med hundrevis av bøker (altså, jeg har ikke helt gitt opp denne drømmen enda, men frem til jeg slår meg ned…) til å heller ville spare på de bøkene jeg virkelig elsker og vet at jeg kommer til å lese igjen eller anbefale til venner. Derfor var det ikke så vanskelig for meg å gi bort bøker som jeg bare ga tre eller færre stjerner på Goodreads, siden jeg vet at om jeg hadde beholdt dem hadde de mest sannsynlig stått uberørt i hylla mi.

Hvordan organiserer du bøkene dine?

Denne går litt på samme poeng som nummer to, men metoden du har valgt for å katigorisere bøkene dine kan ende opp med å ha en påvirkning på hvilke type bøker du ønsker å ha. Hvis du for eksempel kategoriserer etter farger så kan det være at du gjerne tar vare på en lilla bok nettopp fordi du ikke har så mange lille bøker, mens en del hvite bøker kan ofres. Dette går også på hvor mange steder du oppbevarer bøker, hvis du for eksempel har en bokhylle i stua og i rommet ditt. Hvilke går hvor, og hvorfor? Har du også en liten bunke på skrivebordet eller nattbordet? Går TBR-bunken på et eget sted, og er det derfor en variabel som gjør at du kanskje må tenke over hvor mange bøker du kan ha i TBR-bunken før du ikke har plass på nattbordet lenger?

TBR-bunken

Jeg har også prøvd å begrense min TBR-bunke, siden bøker på magiske vis pleier å hope seg opp i denne bunken. Det er sinnsykt vanskelig å eventuelt ta det valget om å bli kvitt en bok du har lyst til å lese men ikke hatt tid til å lese (tro meg, jeg gjorde dette da jeg flyttet fra Aus). Derfor har jeg prioritert å lese bøker jeg har, og prøver å begrense TBR-pile til maks ti bøker. Dette er sykt vanskelig når man stikker innom en bokhandel, siden det er så gøy å kjøpe bøker. Men jeg prøver å være ærlig med meg selv, og kjøper ikke en bok om jeg ikke tenker jeg kommer til å lese den nærmest med en gang.

Now downsize

Nå som du har skaffet deg et overblikk over hvor mye plass du har, og hvilke mål du har med boksamlingen din kan du begynne å ta noen tøffe valg. Det som kan hjelpe er å vite at bøkene du velger å kvitte deg med kan glede venner og kjente, eller doneres bort. Kanskje du også klarer å selge en bunke. Det hjelper også å vite at om man angrer kan man jo låne den fra biblioteket, eller, hvis man angrer skikkelig, kjøpe den på nytt. Det kan fort hende at det føles befriende å ha litt mer plass, selv om man må ofre noen bøker for å oppnå det. Hvis det er enkelte bøker du er veldig usikker på kan du putte dem vekk i en ekse et sted, og om du ikke har tenkt på boka på et par måneder vet du at det er greit å sende dem videre.

Hold samlingen din under kontroll

Det er så sinnsykt lett å ta en tur på en bokhandel, eller bokmesse, og plutselig ha alt for mange bøker igjen. Derfor er det viktig at du setter en slags kontrollgrense for hvordan du skal holde samlingen din under kontroll. Dette kan være en rekke ulike ting. Noen setter seg selv et nummer de ønsker å holde seg rundt, eller du kan følge det klassiske minimalist-trikse hvor hver gang du kjøper noe nytt må noe gammelt gå. En bok inn, en bok ut. Eller det kan rett og slett være hvor mange bøker det er plass til i bokhylla. Jeg holder meg nok til en blanding av sistnevnte og målet med å bare ha bøker jeg vet jeg kommer til å lese igjen—dette fungerer fint for meg, siden jeg ofte vil innse at en bok jeg likte veldig godt for et par år siden ikke nødvendigvis lenger er en bok jeg føler et behov for å lese igjen, kanskje fordi jeg har endret smak eller fordi jeg har oppdaget en annen bok som dekker de samme behovene, men på en bedre måte. Derfor kan jeg hele tiden luke ut bøker satt i forhold til hverandre.

Jeg fikk litt inspirasjon til dette innlegget fra en video fra Sanna (Books and Quills) gjorde sammen med Rosianna om å organisere din personlige bibliotek, og Rosianna sier at det er ikke noe galt i å ha en stor boksamling så lenge du vet hvilke bøker du har. Dette synes jeg er en god måte å tenke på det, hvis du er en av de som liker store bokhyller. For så lenge du vet hva du har er det ikke ‘en ting’ som tar opp plass, men en bok du har bevisst valgt å ta vare på. 

Er du en type som liker å rydde i bokhylla, eller sparer du på alt?
Sunniva x

Les hvilke tretti bøker vi ikke hadde klart å kvitte oss med om vi bare kunne beholde tretti.

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *