YA Spotlight: Brådypt av Elin Viktoria Unstad

*Leseeksemplar fra Cappelen Damm

I 2017 var Sunniva så heldig at hun fikk lese Elin Viktoria Unstad sin debutroman Vega samt intervjue henne om skriveprosessen for Kvardagsbiblioteket, så da vi fikk nyss om hennes neste roman var vi ikke vonde å be. Ettersom Sunniva for øyeblikket er på reisefot i Peru ble det Victoria som (gledelig!) fikk lese Brådypt, en psykologisk thriller for ungdom. 

Til forskjell fra Unstad sin første bok, den dystopiske Vega, tar Brådypt plass i samtiden. Romanen følger et klassisk og suksessfull tema for thrillere, med en fortellerstemme du ikke vet om du kan stole på og vekselvis tilbakeblikk mellom nåtiden og fortiden.

For tre måneder siden druknet 17-år-gamle Vilja og var død i 23 minutter. I ettertid er det vanskelig å returnere til hverdagen og ingenting er som før, spesielt ikke når hun begynner å hallusinere menn i mørke hettejakker overalt. Det vil si – for Vilja føles det virkelig, men ifølge psykoterapeuten og foreldrene hennes må det være hallusinasjoner. Hun er jo trygg.

En natt skjer noe uventet – hun blir kidnappet fra sin egen seng og våkner opp på en ukjent øy med en ukjent mann. Etter noen forvirrende timer blir hun returnert til brygga i nærheten av hjemmet sitt, uten at hun vet hvordan. Hva skjedde egentlig? Selv om det føles som en drøm, bestemmer hun seg for å anmelde hendelsen til politiet, som tar saken seriøst frem til de finner ut om ulykken hennes og hallusinasjonene. Plutselig tror ingen på henne lenger, ikke engang bestevennen hennes Eric eller storesøstra Rikke. 

Foruten at dette er en god thriller for ungdom, handler Brådypt også om en ung jente som har hatt en traumatisk ulykke og hvordan hun håndterer det i ettertid. Som en voksen leser føltes romanen til tider litt forutsigbar, men det er sannsynligvis bare fordi romanen bruker endel typiske triks som jeg kjenner igjen fra andre thrillere. Likevel var jeg som klistret til denne boka i 24 timer, og snek inn litt lesing av den der jeg kunne.

Unstad er god til å skrive engasjerende og holder spenningsmomentet gjennom hele romanen – jeg synes blant annet at å veksle mellom før og etter ulykken og nåtid fungerte spesielt godt i denne boka. Unstad er dessuten flink til å inkludere akkurat nok referanser til velkjente ting fra ungdomstiden for å gi romanen en autentisk følelse – forskjellen på kakao laget med melk og vann og at “hjemmelaget” pizza ofte er ferdigkjøpt bunn med topping føltes spesielt kjent ut.

En svært spennende roman fra en forfatter vi garantert vil høre mer fra i fremtiden. Brådypt er i salg fra mandag 4. mars!

Victoria

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *