Badass kvinnelige karakterer

Vi elsker bøker av kvinner og om kvinner, hele året. Dessverre er kvinnelige forfattere og bøker som handler om kvinner fortsatt utsatt for å bli sett ned på kontra det mannlige, så selv om vi skulle ønske det ikke var nødvendig har vi flere ganger utfordret oss selv til å lese ekslusivt kvinnelige forfattere over perioder i tidligere år. Til tross for at vi aktivt reflekterer over hva – og hvem – vi leser, er det overraskende hvor mange mannlig kontra kvinnelige forfattere man ender opp med å lese hvis ikke man ikke tar tak.

Denne Kvinnedagen til ære, har vi valgt oss en rekke badass kvinnelige karakterer fra bøker (de fleste skrevet av kvinner også!). La deg inspirere, og gratulerer med dagen, da!

Starr (The Hate U Giveby Angie Thomas)

Hvis dere ikke har lest denne boka, do it asap! Starr er seksten år da hun ser sin bestekamerat skytes død av en hvit politimann uten noen form for provokasjon. I tillegg til å måtte leve med traumene av dette må hun også ta et valg om hun har lyst til å snakke ut om hva hun så. Starr lever to liv: hun bor i et ‘ghetto’ nabolag, Garden Heights, som består av stort sett svarte familier, hvor de stadig hører pistolskudd og mange er medlemmer av gangs, og hun går på en primært hvit privatskole hvor hun har en hvit kjæreste. Hvis Starr står frem som vitnet på drapet til Khalid kan livet hennes bli veldig vanskelig, allerede har media begynt å omtale Khalid som en drug dealer og gang member. Starr er bare seksten år og det virker som om alt står på spill for henne: hennes lojalitet til Khalid, hennes redsel for hva media vil gjøre med henne om hun står frem, hennes identitet som en fra Garden Heights og hennes identitet som en fremragende elev på Williamson Prep. Men denne jenta har guts, hun er smart, og hun er ikke redd for å si hva hun mener. Starr er definitivt badass.

Hermine (Harry Potter av J. K. Rowling)

Ingen liste er komplett uten å nevne Harry Potter, og i dette tilfelle så er det jo selvfølgelig Hermine vi tenker på (selv om hun har god konkurranse med blant annet McSnurp og Fru Wiltersen—egentlig er det sykt mange bra damer i HP). Det er vel spesielt mange av oss bokelskere som identifiserte oss veldig med Hermine, gjerne skoleflinke og likte å påpeke når andre tok feil. Selv om hun kan være litt slitsom og irrettesettende noen ganger så er det så sinnsykt åpenbart at de to gutta aldri hadde klart seg uten henne, både når det kommer til kunnskapen hennes og når det kommer til den varme personligheten hennes. Hvor HERLIG er det ikke at hun er så lidenskapelig for å gi husnisser bedre rettigheter, selv om ingen utenom Noldus støtter henne i saken hennes? Hermine viser at det er ok å ta lekser på alvor, hvor nyttig det er å lese tunge bøker om sære temaer, at det er fint å bry seg om de som mange andre ikke bryr seg spesielt om. Det er kanskje Harry som tar seg av de største fysiske kampene, men altså, hvor hadde disse gutta vært uten Hermine?

Mathilde (Fates and Furies av Lauren Groff)

Ja, hun er kanskje litt gal og overdreven, men hun når likevel opp på denne listen på grunn av sin drive og motivasjon: det hun vil ha, det får hun. Hun er dessuten en mester på å holde hemmelig at det faktisk er hun som driver ting fremover i både sitt eget liv, Lotto sitt liv og deres liv sammen.

Kady (The Illuminae Files by Amie Kaufmann og Jay Kristoff)

Egentlig er alle karakterene i denne serien badass, men Kady er likevel den tøffeste av alle. Etter at planeten hun bor på blir invadert klarer hun såvidt å flykte til et av romskipene som ligger i omkrets, men selv om de slipper unna krigen rundt planeten blir de tett forfulgt av et slags warrior space ship. Men Kady er ikke typen til å sette seg tilbake og la andre folk styre, og hun rett og slett hacker seg inn i systemet for å finne ut av hva som egentlig foregår. I løpet av denne trilogien går Kady gjennom hjerteskjærende tap, hun har utallige skader, hun er livredd med pusher fremover likevel, og hun er smart nok til å vite hvor smart hun er. Kady er sterk, tøff og hun lider definitivt ikke av et imposter syndrom. Det er inspirerende å se hvor beredt hun er til å akseptere at hun er best forberedt til å takle en rekke utfordrende oppgaver.

Egwene (The Wheel of Time av Robert Jordan)

Egwene er en av mine favorittkarakterer i denne episke fantasyserien på fjorten bøker. Hun starter som hovedpersonen, Rand al’Thor, sin love interest, men vokser gjennom serien til å ta en helt annen integral rolle som ikke har noe å gjøre med Rand al’Thor. Egwene er smart, modig og selvsikker, men jeg tror at hovedsaken til at jeg liker henne så godt er at hennes motivasjon for å forlate The Two Rivers i starten av serien er en lyst etter å lære og se mer av verden. Kan det ha vært motivert av at Rand også skulle dra? Det er jo selvfølgelig mulig, men gjennom serien lar aldri Egwene seg motivere av andre enn sin egen ambisjon. Hun er viljesterk, og veldig bevist over sine egne evner og den innflytelsen det gir henne.

Vivian Carter (Moxie av Jennifer Mathieu)

Vivian Carter er hovedpersonen i Moxie, en ungdomsbok om jenter på en high school i Texas som er drittlei guttenes oppførsel. Boka er ekstremt satt på spissen, og handlingen er deretter på kanten: guttene på skolen deres er rett og slett forferdelige mennesker som behandler jentene som verdiløse. En dag bestemme Vivian seg for å lansere et anonymt, fysisk nyhetsbrev/magasin om at nok er nok, inspirert av Riot Grrrl-bevegelsen fra 90-talet. Det tar ikke lang tid før hun innser at hun ikke er den eneste som er lei, og med hjelp av de andre jentene leder hun en revolusjon på skolen deres.

Sunniva & Victoria

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *