YA Spotlight: Proud fra Stripes Publishing

*Leseeksemplar fra forlaget via NetGalley

Proud er en novellesamling fra Stripes Publishing som hyller LGBTQ+ mennesker og samfunn. Novellene er skrevet av en blanding av kjente forfattere, som David Levithan og Simon James Green, og mindre kjente samt fire debutforfattere. Til hver tekst har forlaget fått illustrasjoner laget av en rekke ulike illustratører. Resultatet er en sjarmerende antologi med en rekke gode noveller, samt et par dikt.

Målgruppen for denne samlingen er unge voksne/YA og novellene handler derfor naturligvis om ulike deler av hva det betyr å vokse opp som LGBTQ+ i samtiden. Jeg ble svært imponert over hvor bra fordelt tematikken var gjennom boka, og synes forlaget og Juno Dawson, som har skrevet forordet og valgt novellene, har gjort en god jobb med å levere en god variasjon.

«There’s no clumsiness, no knocked hips or elbows or sitting on each other’s coats, and I can’t help but wonder if that’s what love is, if it’s knowing exactly how much space someone takes up in the world and not making them feel bad about it.»

De tekstene jeg likte best var “Penguin”, en novelle av Simon James Green hvor to unge gutter forelsker seg parallelt med at den lokale dyrehagen oppdager at to mannlige penguiner har et forhold; “Almost Certain” en novelle av Tanya Byrne hvor en jente i tenårene finner trøst fra en vanskelig verden hos en lokal musikksjappe; “The Other Team” av Michael Lee Richardson om et LBGTQ+ fotballag som skal spille kamp mot et fiendtlig lag; og “The Instructor” av Jess Vallance, hvor en sytten-år-gammel jente blir overtalt av faren sin til å ta kjøretimer med en lokal dame og ender opp med å oppdage mer enn at hun er en elendig sjåfør. 

Illustrasjon til «Penguins» av Alice Oseman

Selv om denne boka handler om en minoritetsgruppe som tradisjonelt sett har hatt det tøft gjennom tidene, er denne samlingen en herlig feiring av konseptet pride og å være skeiv. Tekstenes kvalitet varierer, men alt i alt synes jeg dette var en god samling hvor jeg mest sannsynlig kommer til å huske ett par av tekstene og glemme resten. Proud anbefales til alle som liker oppløftende bøker for unge voksne, og spesielt hvis du likte bøker som Simon vs the Homosapiens Agenda og What If It’s Us.

Victoria

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *