Vi elsker en god gjenfortelling

Vi setter alltid pris på en god gjenfortelling av klassiske myter, eventyr eller litterære verker. Spesielt om det har en feministisk vri, som to av våre favorittforfattere Angela Carter og Margaret Atwood er kjent for å gjøre til svært stor suksess. Ofte kan disse gjenfortellingene gi en klassiker ny energi og en mer leselig, moderne struktur, pace og så videre. Eller så kan det rett og slett gi den en ny mulighet til å kose deg med en fortelling du har vært veldig glad i. Her er noen av våre favoritt-gjenfortellinger!

The Song of Achilles av Madeline Miller

At denne står høyt på lista vår er neppe overraskende, siden både Sunniva og Victoria elsket denne boka! Denne herlige romanen skriver om livene til Patroclus og Achilles fra de møtes først som veldige unge gutter, frem til den Trojanske krigen ender. Til tross for at veldig mange av oss er godt kjent til Achilles og hans rolle i krigen er det nok ikke så mange som vet mye om Patroclus, men han er også veldig viktig for utkommet av krigen. Dette er fordi Patroclus var den som stod Achilles nærmest, og historikere spekulerer om de to var elskere. Det er den versjonen Miller har valgt, så i tillegg til å skrive en spennende beretning om den Trojanske krigen er dette også en lidenskapelig og vakker kjærlighetshistorie. En fantastisk bok!

Eligible av Curtis Sittenfeld

Denne moderne gjenfortellingen av Pride and Prejudice leser som en romantisk komedie, og til tross for at den mangler litt av de litterære kvalitetene til mange av de andre bøkene på denne lista koste vi oss enormt med denne boka! De fem Bennet jentene er mye eldre, Liz er 38 år, og Sittenfeld har byttet ut det romantiske engelske landskapet med Cincinnati. Mr Bingley og Mr Darcey er suksessfulle kirurger, og Mr Bingley er også kjent fra reality-TV etter å ha deltatt i et datingshow, Eligible, som fungerer omtrent som The Bachelor. Handlingen foregår mer eller mindre som i originalen, men med mange morsomme moderne tvister. Blant annet er det stor diskusjon om Mary er lesbisk, Jane holder på å få IVF-behandlinger, og Liz har et av-og-på-forhold til en gift mann. Boka er både klisjéfylt og overraskende, trofast til Austen og samtidig veldig nyskapende. Vil trolig falle i smak for alle romcom fans!

Unseen Academicals av Terry Pratchett

Å kalle denne en gjenfortelling er kanskje å strekke litt på ordet, med det kan likvel argumenteres for at dette er den beste versjonen av Romeo & Juliet out there. I klassisk Discworld-Pratchett-stil er denne boka både komisk og sylskap og full av ting å snakke om. De vimsete trollmennene fra Unseen University skal spille en fotballkamp, og hvis dere er kjent med Ridcully og gjengen kan dere jo tenke dere hvordan det går. Men vi blir også introdusert til den vakre men ikke spesielt handlingsdyktige Juliet og fotballtalentet Trevor Likely som har lovet å aldri mer spille fotball. De virker kanskje perfekte for hverandre, utenom at de heier på motsatte fotballag. Dette er en humoristisk tvist på en bok som tar for seg blant annet engelsk fotballkultur. Nok en genial, morsom og tankevekkende bok fra Sir Terry Pratchett.

The Bloody Chamber av Angela Carter

Ja, det er en klassiker og det med god grunn. De som har studert engelsk litteratur har nok vanskelig for å komme unna å ha lest denne, og det synes vi er fint for den er nemlig ikke bare en historisk viktig novellesamling, den er også vanvittig bra! Angela Carter var en engelsk forfatter som var kjent for sitt feministiske og magic realism forfatterskap, og The Bloody Chamber er hennes samling av moderne, feministiske nyversjoner av kjente og kjære eventyr. Vi møter blant annet rødhette i ulike versjoner. En absolutt must!

The Surface Breaks av Louise O’Neill

En feministiske gjenfortelling av Den Lille Havfruen av irske Louise O’Neill. The Surface Breaks er en interessant vinkling på H C Andersens originale historie, om havfruen Gaia som ofrer stemmen sin for kjærligheten og et liv på land, og oppdager den virkelige kostnaden av hennes offer.

The Penelopiad av Margaret Atwood

Denne boka er inspirert av Homer sin greske legende om Odysseus, som reiser til Troja for å vinne Helen tilbake fra Paris. Mens Odysseus er borte, først i krig og deretter ute på episke eventyr, venter hans kone Penelope på hans hjemkomst. Hun fremstilles som den perfekte ektefelle: selv om palasset fylles av over hundre unge menn som ber Penelope om hennes hånd tar hun aldri en ny ektemann eller en elsker. Når Odysseus kommer hjem igjen etter over 20 år dreper han alle frierene, og – av ukjente grunner – tolv av Penelope sine unge tjenestepiker. I et forsøk på å forklare hvorfor de tolv tjenestepikene ble hengt og hva Penelope ‘really was up to’ har Atwood skrevet Penelope sin versjon av historien. Det er en godt skrevet og tilnærmelig vri på en mye eldre historie vi ikke helt har tatt motet til å ta fatt på enda.

Hva er din favoritt-gjenfortelling i bokform?

Sunniva & Victoria

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *