Fire fantastiske bøker fra Flamme

Vi er veldig glad i Flamme forlag her på Kvardagsbiblioteket. Forlagsbransjen snakker ofte om hvordan forlag ikke er et brand, og at det heller er forfatteren. Stort sett stemmer jo dette, men vi synes at Flamme har fått til noe helt unikt og skapt seg et brand. Siden jeg er i Sør-Amerika og prøver å forbedre spansken min har mye av min leseenergi gått til å lese Harry Potter på spansk, og derfor ville jeg ha noen korte bøker jeg kunne lese på EbokBib appen ved siden av, som feks diktsamlinger. Jeg synes ofte det er vanskelig å finne gode samlinger som passer min smak, siden jeg dessverre ikke kjenner så mange som leser mye dikt, men stort sett faller diktsamlinger fra Flamme i smak. Her er tre diktsamlinger og en roman, alle fra Flamme, som jeg har lest de siste par ukene som jeg absolutt kan anbefale!

Vi var enige om noe av Unnveig Aas

Dette er Unnveig Aas sin debutroman, og det lover jo godt for fremtiden for denne var ordentlig fin. I samlingen skriver jeg-et om Amalie Skram, sin syke far og han som ikke elsker henne tilbake. Aas drar mange innsynsfulle paralleller mellom jeg-et sine opplevelser og Amalie Skram sitt liv, og gir et helt unikt innblikk til den kjente forfatterinnen. Diktene er både fryktelig såre og oppløftende håpefulle, mens jeg-et guider oss gjennom vonde øyeblikk i livet sitt i Bergen og til nye muligheter i Oslo. 

Hvis av Tine-Jamilla Sir

For å lese denne diktsamlingen trenger man fort en mental rustning, for det var rett og slett røft å lese. I Hvisskriver Tine-Jamilla Sir om noe av det vanskeligste man kan skrive om, om en ung jente som blir misbrukt. Som for å ta et steg tilbake forestiller fortelleren seg at de er en rekke kjente diktere, som Lars Saabye Christensen, David Foster Wallace og Bodil Malmsen, og hva de kanskje ville sagt. Etterhvert kommer fortelleren sin egen stemme frem, og selv om det kanskje er vanskelig å vite hvordan man skal skrive om dette temaet så har denne samlingen en sterk, selvsikker og direkte stemme. Utrolig mektig!

Det fins et rom i meg som står tomt av Linda Klakken

Denne samlingen har Victoria anmeldt tidligere: Det fins et rom er en samling dikt om kjærlighet av ulike kalibre–tapt kjærlighet, ulykkelig kjærlighet, missed opportunities, samt–selvsagt–ny kjærlighet og forelskelse. Kjærligheten fungerer som det tomme rommet i jeg-personen, og de stadige tegn på at rommet kanskje kan fylles er både såre og nydelige å lese. Klakken skriver svært kort og godt, det finnes mye mellom linjene men samtidig svært lite som forsøker å skjule det som ligger mellom linjene.

Kuk og Hjartaav Heidi-Anett Haugen

Dette er vel strengt tatt en roman, men den har sterke lyriske tendenser. Spesielt den første delen av boka, som handler om da fortelleren møter han og om det lidenskapelige forholdet de innleder, spesielt i senga. Denne delen består av korte, poetiske skildringer av sexlivet deres og hvor deilig det er, men også hvor vanskelig det andre tingene er: kjærlighet, det å være eller ikke være kjærester, og når det tar slutt. Resten av boka handler om å skrive bacheloroppgave for kunstakademiet, om fallosentrisme, om kuk og hjarta, om en ny han, om å ikke ha det så bra, enda en ny han og til slutt når det går bedre. En roman ulik noe annet jeg har lest, og jeg gledet meg enda mer over den som resultat!

Dette er fire bøker dere plutselig sluker på en time!
Sunniva x

Se her for flere av våre diktanbefalinger.

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *