Anmeldelse: The Furies av Katie Lowe

*Leseeksemplar fra forlaget via NetGalley

“You’d kill to be one of them.”

Med en slik tagline vant denne boka hjertet mitt ved første blikk, lengelenge før boka ble gitt ut, så da jeg fikk muligheten til å lese denne boka før utgivelse var jeg ikke vond å be. The Furies av Katie Lowe er en roman som handler om giftige og farlige vennskap mellom jenter, å leve videre etter tragedier og ikke minst – hekseri. Forlaget selger denne boka som en blanding av The Craft, Prep (av Curtis Sittenfeld) og The Secret History – og i likhet med når noen blir sammenlignet med Margaret Atwood, vekker en sammenligning med The Secret History alltid interessen min.

Det er 1998 og en seksten-år-gammel jente blir funnet død på et skoleområde, kledd i hvitt og posert på en huske. Det finnes ingen tegn til hvordan hun døde – men fire jenter vet hva som skjedde, og frem til nå har de holdt den hemmeligheten for seg selv. Fra dette startpunktet følger vi hovedpersonen, Violet, gjennom hendelsene som førte til denne tragedien, og gradvis blir det klart ikke bare hva som skjedde men hvorfor.

«In this pose they found her, eyes open, sitting upright on a swing. Immaculately put together, alive but for the blue threads of deoxygenated blood in place of youth’s blush»

Violet har nettopp kommet tilbake til et vanlig liv i en stille by på kysten i England, etter en tragisk ulykke hvor både faren og søsteren hennes omkom. Med erstatningen de mottar, sender moren hennes Violet til en privatskole for jenter, Elm Hollow Academy. Det er en flott privatskole – som har en ubehagelig fortid relatert til hekseprosessen på 1600-tallet.

«It seems impossible, now, to imagine an intensity so feverish, such delirium. Perhaps that’s a symptom of getting older. One’s feelings wear down, no longer sparking so keenly. Still, when I think of Robin, of those early days when our friendship was new and unfamiliar, I feel a swell deep within my chest, an echo of those heady days»

På sin nye skole møter hun tidlig Robin, Alex og Grace, som danner en vennegjeng hvor Violet enkelt glir inn. Violet føler seg overrasket over hvor enkelt det var – helt til hun finner ut at det manglet en fjerde person fra gruppa, etter at Emily forsvant for nesten et år siden. Hun blir ikke mindre bekymret da hun får se et bilde av Emily, og innser at de to er nesten slående like.

Violet blir etter et par uker invitert til “advanced study group” av en av lærerne, Annabel, noe som viser seg å være en studiegruppe med Robin, Grace og Alex hvor de lærer om kunst, litteratur og ikke minst den grusomme historien til skolen. Gjennom disse klassene får jentene opp øynene for ritualer og hekseri, og til tross for Annabels advarsler om at det ikke virkelig fungerer, blir jentene sakte men sikkert besatt av tanken på at det kan være ekte.

«It’s a power one learn as a girl, and never forgets: the ability to place one’s peers in their hierarchy with little more than a glance. Impressive, I suppose, in its own, cruel way.»

Forfatteren Katie Lowe har en imponerende evne til å dra deg med inn i den mørke verden disse jentene lever i, og ikke minst gjøre tanken på hekseri skikkelig spennende. Violet er virkelig en karakter full av svakheter og som lar seg inspirere og overtales veldig enkelt. Gjennom Lowes skildringer blir man selv fristet inn i deres verden – man merker hver gang noe grusomt er i ferd med å skje, men klarer ikke – eller vil ikke? – se bort. 

Sjalusi og det som på engelsk kalles toxic vennskap mellom jenter står sentral i denne fantastiske, mørke romanen som tar deg med på en reise du egentlig ikke vil på, men som er så uimotståelig spennende at du ikke klarer å si nei. 

The Furies finnes til salg fra i dag.

Victoria

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *