En liste over relevante ungdomsbøker for norsk ungdom.

I følge NRK leser ikke én av fire ungdommer bøker, blant annet fordi de ikke synes det er nok relevant litteratur tilgjengelig. Vi kan jo godt forstå at unge som kun leser bøker som fag i norsk eller engelsk kan synes at det blir litt kjedelig, ofte fordi det leses litt tunge bøker på skoler, og fordi en bok som leses som lekse sjelden kan nytes på samme måte som de bøkene man velger selv. I Norge er det et mangfold av både norske ungdomsbøker og oversatte titler, og det er jo faktisk umulig å ikke finne en bok som faller i smak hvis man prøver. Så vi lurer på om én av fire ungdommer egentlig har sett etter? For å gjøre det ekstra lett for alle unge nordmenn har vi laget en liste over noen gode ungdomsbøker vi har lest de siste årene, og oppfordrer også de som setter opp leselister til språkfag å kikke her—man må ikke lese Beatels i norsken (selv om det utvilsomt er en veldig god roman).

Smadra av Brynjulf Jung Tjønn

Oda faller gang på gang overende på sykkelen og skader seg veldig. Moren tar henne med til fastlegen, som fastslår at ingenting er i veien med balansen hennes. Likevel fortsetter hun å falle, nesten konstant. Faren til Oda er pilot og sjelden hjemme, og blir derfor stadig mer bekymret for hvor ofte hun mister balansen på sykkelen og skader seg mens han er ute og flyr. Hvis ingenting er galt med balansen til Oda, hvorfor har hun alltid nye blåmerker når han kommer hjem? Det er kanskje på tide å sette vekk sykkelen, foreslår han, i hvertfall en liten stund? Ja, sier Oda. For Oda kan ikke fortelle sannheten, det er sykkel-historien ho og moren har blitt enige om, og det er den historien hun forteller til faren, læreren, selv Milad, hennes beste venn.

Brådypt av Elin Viktoria Unstad

For tre måneder siden druknet 17-år-gamle Vilja og var død i 23 minutter. I ettertid er det vanskelig å returnere til hverdagen og ingenting er som før, spesielt ikke når hun begynner å hallusinere menn i mørke hettejakker overalt. Det vil si – for Vilja føles det virkelig, men ifølge psykoterapeuten og foreldrene hennes må det være hallusinasjoner. Hun er jo trygg. En natt skjer noe uventet – hun blir kidnappet fra sin egen seng og våkner opp på en ukjent øy med en ukjent mann. Etter noen forvirrende timer blir hun returnert til brygga i nærheten av hjemmet sitt, uten at hun vet hvordan. Hva skjedde egentlig? Selv om det føles som en drøm, bestemmer hun seg for å anmelde hendelsen til politiet, som tar saken seriøst frem til de finner ut om ulykken hennes og hallusinasjonene. Plutselig tror ingen på henne lenger, ikke engang bestevennen hennes Eric eller storesøstra Rikke. 

Dette er Unstad sin andre ungdomsroman—anmeldelse på debutten hennes, Vega, finnes også på Biblioteket.

Det Ingen Ser av Anna Ahlund

Romanen er delt inn i tolv deler, en for hver måned i et år, og begynner på nyttårsaften 2016 da Sebastian blir kysset av en fremmed jente som “bare kysser fremmede”. Det inspirerer et årslangt prosjekt for Sebastian: hver måned skal han kysse en ny person han ikke kjenner. Det hele er herlig naivt og frigjort. Handlingen utspiller seg i stor grad på Byllis, en videregående skole i Sverige, og vi møter en gruppe andreklassinger: Fride som er så forelska i Miriam at hen ikke vet hva hen skal gjøre av seg; Yodit som er ny til vennegjengen og forsøker å finne ut av hvor hun best passer inn; Johannes som ikke sier så mye har tanker om det meste; og selvsagt Sebastian. I tillegg er det flere bi-karakterer som dukker opp her og der, som del av de ulike hovedpersonenes liv og opplevelser.

Anna Lund sine bøker er oversatt fra svensk, og hun har gitt ut en rekke andre romaner som ofte inkluderer en spektrum av LGBTQ-karakterer. Les vår anmeldelse av Bare Du her.

Unngå øyekontakt av Nora Achim

Dette er strengt tatt ikke en ungdomsbok, men likevel en flott diktsamling som passer fint for unge lesere. Diktsamlingen er en slags kronikk av en ung jente sine tanker de siste dagene før hun begår selvmord. Det altså en dyster, sår og vanskelig samling; det er lett å kjenne seg igjen i mange av de håpløse øyeblikkene protagonisten opplever, og det er lett å tenke hvor lite som kanskje skal til. Mest av alt er det ensomhet som siver ut fra disse sidene – en påminnelse om at vi bør være imøtekommende og varsomme med hverandre. Protagonisten tenker mye bakover, og Mummitrollet brukes som et uttrykk for hennes sinstilling. Hufsa, som kanskje er det perfekte symbolet på et offer for vår generesjons fremmedfrykt, brukes hyppig for å formidle protagonistens egen opplevelse som utstøtt og misfortsått. Disse allusjonene til barndom er nostaligske, melankolske og demonstrerer at barndommen aldri helt gir slipp; om det er de gode minne man ikke får gjenoppleve, eller det vonde som henger igjen.

Jeg Blir Heldigvis Ikke Lagt Merke Til av Liv Marit Weberg

Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til er nemlig en tragi-komisk skildring av en 19 år gammel jente som egentlig ikke vil noe spesielt i livet. Hun har flyttet til Oslo for å studere, men når første skoledag kommer så klarer hun ikke få seg selv til å møte opp på skolen, så hun ender i stedet opp med å leve ett år på Lånekassen sine penger uten å gjøre noe som helst. Et av de beste øyeblikkene i boka er når hun den 15. juni ringer Lånekassen fordi hun ikke har mottatt penger for den måneden, og kundeservice informerer henne om at man bare får 10 måneder studiestøtte. En morsom, kort roman som man utvilsomt vil kjenne seg igjen i. Denne romanen har en oppfølger, Det er heldigvis ingen som trenger meg.

Fuck Verden av Monika Steinholm

Gunn flytter fra Trondheim til Tromsø med mammaen sin etter at mormora dør. Mammaen, Chris, er omtrent fraværende i Gunn sitt liv, til tross for at hun mer eller mindre alltid sitter i sofaen i stua deres. Gunn har verken bil eller moped, men en traktor som hun kjører til skolen og rundt byen med. Mormora til Gunn er, ifølge Gunn, blitt gjenfødt som en måke som bor utenfor huset til Gunn. Det er med andre ord mye tenåringsangst og trøbbel blanda inn i denne boka. En kveld møter hun Niklas på bibliotektaket. Niklas blogger og tagger vegger under navnet ‘Kong Salkin’ som et slags rop om oppmerksomhet. I likhet med Gunn sliter han med helt vanlige tenåringssaker, som kjærlighetssorg, identitet og å finne sin plass i verden. Niklas har en kompis som heter Jens, som også blir god venn med Gunn. Sammen, og hver for seg, går de to gjennom flere problemer som er typisk for ungdomstida. Midt oppi det hele forsøker Gunn å finne informasjon om faren sin, som hun ikke kjenner men har ett bilde av, og Niklas hjelper henne så godt han kan med dette. Det er et typisk jente møter gutt narrativ med flere interessante og spennende tvister.

Monika Steinholm har også utgitt en rekke andre bøker, blant annet Nærmere Kommer Vi Ikke, som handler om Jens, og er aktuell i høst med en ny bok Vi Var En Gang som har skikkelig fint omslag og som vi gleder oss veldig til å lese.

Dette var noen av våre tips! Vi skriver jo ofte om YA, og du kan se flere av våre anmeldelser her under vår YA Spotlight tag. Vi oppfordrer også én av fire norske ungdommer å besøke sitt lokale bibliotek og/eller bokhandel og be om noen lesetips.

Hvilke norske ungdomsbøker mener dere at én av fire norske ungdommer har gått glipp av?

Victoria & Sunniva

You may also like

2 comments

  • Her var det flere bøker jeg ikke har lest, fikk spesielt lyst til å lese Smadra og Unngå øyekontakt.

    Jeg tror mange ungdommer kunne hatt glede av Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. Lurer litt på om det rosa omslaget skremmer vekk en del 16-årige gutter, så det syns jeg er litt synd.

    • Ja, det er to bøker vi har likt veldig godt—begge to kommer fra Flamme, og der utgir de jo egentlig bare skikkelig bra litteratur! Tante Ulrikkes Vei har vi også kjempelyst til å lese, den har jo fått så mye god kritikk. Synes også omslaget fort kan se litt mer ‘voksent’ ut, forhold til hva vi kan være vandt til fra ungdomslitteratur. Men det er jo da det hadde vært fint om flere ungdommer søkte råd hos bibliotekarer eller spurte om råd i en bokbutikk, for de vet jo veldig godt hva som faller i smak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *