5 spørsmål om jobben med Malin Adriaensen

Malin Hvammen Adriaensen er butikksjef for Norli Pyramiden i Tromsø, som er nominert til årets bokhandler. Malin er også veldig aktiv på instagram (følg henne på @readygoread), og deler mye spennende om bøker og bokhandleryrket der. Vi anbefaler å sjekke storyen hennes, hvor vi stadig lærer noe nytt!

1. Hvordan ser en vanlig dag på jobben din ut?

På en måte er dagene mine veldig like, men på en annen måte er hver eneste dag unik og annerledes. Vi har sjeldent de samme opplevelsene dag etter dag, men noen ting står likevel fast på plakaten. Normalt begynner dagen med å se over målene – hvordan gikk det i går og hva er målene for i dag. Og deretter tenker jeg igjennom hva som må gjøres for dagen og lager en liten to-do liste. Når gitteret åpnes for dagen er kundebehandling, anbefalinger og salg som er det viktigste, men så har man alltid oppgaver som bestilling, mottak og utpakking av varer som må gjøres. Kampanjer skal rigges, bord skal ryddes og hyller skal organiseres. Vi ønsker å ha en butikk som inviterer til lesing og leselyst, og som gjør det lett å finne nye, spennende titler man vil prøve seg på.

Siden jeg er butikksjef har jeg også et ansvar ovenfor teamet mitt, og det er min oppgave å sørge for at de har en god arbeidsplass å jobbe på og motivere dem til å gjøre en god jobb – som igjen gir gode resultater i butikken. I løpet av dagen må vi prøve å få noe ut på sosiale medier, så det går endel tid til å ta bilder innimellom kundeopplevelsene også, men det er ikke unormalt å finne meg midt i et selfie-oppsett når du kommer inn i butikken.  

2. Hva liker du aller best ved jobben din?

Det aller beste med jobben er uten tvil alle de fine kundesamtalene der man får snakket om bøker, og jeg kan anbefale noen av mine egne favoritter. Hvis de i tillegg kommer tilbake for å fortelle meg hva de syntes som boken, så vet jeg ikke om det finnes noe bedre enn det. Det er heller ikke spesielt dårlig å være omringet av bøker hele dagen, og hele tiden være oppdatert på hva som er nytt i bøkenes verden. Det kan gjøre TBR-listen litt vel lang innemellom, men sånn skal det være når man jobber med bøker. 

3. Har du tips til andre som kanskje aspirerer til en karriere innenfor ditt felt?

Les bøker og være engasjert? Jeg sier på ingen måte at du må lese 100 bøker i året for å være en god bokhandler, men en stor del av jobben er å anbefale bøker og det er alltid lettere å anbefale ut fra egne opplevelser. Men et viktig triks enhver bokhandler må lære seg er nettopp det å snakke om bøker du selv ikke har lest, og kunne anbefale bøker over en bred kam. Man må altså plukke opp litt infomasjon fra kollegaer, anmeldelser og andre steder og lære seg å bruke den informasjonen i kundesamtalene du har i løpet av dagen. 

Og hvis du virkelig ønsker å bli bokhandler tror jeg mitt beste råd er: bli kjent med dine lokale bokhandlere. Ta turen innom dem, snakk og diskuter med dem og vis at du er interessert i faget. Og hold selvfølglig øyne opp for en ledig stilling der. 

4. Hva leser du akkurat nå?

Normalt er jeg en person som liker å lese helst en bok av gangen (eller egentlig høre på en lydbok og lese en fysisk bok), men mai har vært en måned med mye farting hit og dit, så er jeg for tiden midt i ganske mange bøker faktisk. Jeg har akkurat fullført Vundersmed av Jessica Townsend, men jeg er også midt oppi Historier om trøst av Ida Hegazi Høyer, Hverdagsbobler av Björg og Dora Thorhallsdottir, La oss redde verden av Isabel Thomas og Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof.   

5. Kan du anbefale en bok skrevet av en ikke-skandinavisk forfatter? 

Dette var faktisk litt vanskelig, siden jeg har fokusert mye på å bli bedre på norske forfattere de siste årene. Men, det er aldri noe problem å hoste opp et par anbefalinger sånn egentlig. Jeg er veldig glad i YA-litteraturen (ungdomsbøker rett og slett) og boken Moxie av Jennifer Mathieu er en av mine absolutte favorittbøker. Det er en bok om å være en ung jente som oppdager at livet er urettferdig, men at det er mulig å stå opp for det man mener er rett og kjempe sammen mot urettferdigheten. Det er rett og slett en liten guide til hvordan bli feminist i skjønnlitterært format. Jeg har også lyst til å anbefale Fordi overlevelse ikke er nok av Emily St. John Mandel som er en bok jeg leste for et par år siden og som fortsatt henger med i hukommelsen min. Det er bare en skikkelig god roman som blander det post-apokalyptiske og spennende, med det skjøre og elegante. En roman som får deg til å tenke, og som peker på viktigheten av kunst og kultur i samfunnet. 

Tusen takk, Malin! Husk å følge henne på instagram eller goodreads!

Og nå spør vi dere – hvem vil du høre fra i denne spalta? Det kan være forleggere, forfattere, bokhandlere eller hvem som helst som jobber med bøker!

You may also like

2 comments

  • Så fin spalte! Jeg håper kanskje å finne en jobb i bokhandel det neste året, så dette var midt i blinken. Som Oslo-boer er jeg veldig glad i Sagene bokhandel, den er så utrolig fin. Ville gjerne hørt mer fra de som jobber der. Ellers er jeg også nysgjerrig på de som driver SOME for forlag som Oktober og Flamme forlag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *