Bøker for pride-måneden juni

Regnbuens måned her, og da er det jo på tide med en god gammeldags liste over bøker som tar for seg LGBTQ-karakterer. Siden vi begge er veldig glad i YA litteratur så leser vi jo mye som tar for seg nettopp disse temaene, men selv om det er et par år siden YA begynte å skrive om LGBTQ-karakterer er det uten tvil fortsatt den boksjangeren som representerer mest. Heldigvis ser det ut som det begynner å bli like vanlig i annen litteratur nå også, så disse dager er det egentlig ikke så vanskelig å finne, spesielt ikke om homofile eller bifile karakterer.

The Song of Achilles av Madeline Miller

This had to be named. Denne boken traff oss like hardt som Call Me By Your Name av André Aciman, og er på mange måter veldig lik samtidig som den er helt annerledes. The Song of Achilles er en nydelig bok om det nære vennskapet mellom Achilles og Patroclus i gresk mytologi, som mange historikere har spekulert om egentlig var et kjærlighetsforhold. Det er dette Miller tar for seg i denne romanen. Fortalt av Patroclus gir denne boka et uvanlig perspektiv på den kjente figuren til Achilles, og vi kan love at etter at du leser denne boka vil du også sverge for at dette utvilsomt er den eneste rette beretningen om de to.

Vi Skulle Vært Løver av Line Baugstø

Dette er en bok vi ikke har lest, men som definitivt har fanget vår oppmerksomhet. Utgitt av Aschehoug er dette en av de første barneromanene vi har kommet over i Norge som tar opp tema om transpersoner (kommenter gjerne om du kjenner til noen andre titler!), og boken har fått veldig gode anmeldelser av de store avisene. Malin går i syvende klasse, og gleder seg veldig når den nye jenta Leona skal begynne i klassen hennes. Malin håper på en ny bestevenninne, en trofast følgevenn som kan stå sammen med henne mot jentene som styrer klasserommet. Men Leona er sjenert, og det er tydelig at hun har en hemmelighet. Leona er født i feil kropp, og i gymgarderoben blir denne hemmeligheten avslørt for alle. Malin må ta et valg om hun er modig nok til å stå opp for Leona når ingen andre gjør det.

Autoboyography av Christine Lauren

Denne boka nevnte vi nylig i forbindelse med et innlegg om romanseromaner, men den fremhever fint det vanskelige med å være både biseksuell i et samfunn som liker å se en person som enten hetero- eller homofil, og det å være homofil samtidig som man tilhører en gruppe/religion som ikke tolererer annet en heterofile par. Autoboyography handler om biseksuelle Tanner Scott som flytter fra California til Utah, noe som tvinger ham tilbake i skapet ettersom Utah er en svært religiøs stat. Tanner planlegger derfor å holde en lav profil gjennom sitt siste år på high school før han forlater Utah for college. Men så møter han Sebastian Brother, en picture perfect mormoner, lokalkjendis og sønn til en prest.

In at the Deep End av Kate Davies

(Omtale av reklame/leseeksemplar)
En «lesbisk Bridget Jones» om Julia som arbeider i det offentlige i London, bor sammen med sin bestevenninne og hennes kjæreste, og som ikke har hatt sex på tre år. Julia lever generelt et ganske middelmålig liv: alt er liksom bare helt ok. I et forsøk på å få henne ut av leiligheten og back in the game, blir hun med bestevennina, Alice, og hennes kjæreste, Dave, på et par fester. På en av disse møter hun Jane, en kunstner, som hun blir med hjem og har sin første lesbiske opplevelse med. Utover at Julia slenger seg inn «at the deep end» og utforsker sin nye seksuelle identitet, handler det også mye om kontrollerende forhold og å ta valg som ikke føles riktige for en selv.

Allt jag inte sa av Yrsa Walldén

Första gången du kysser mig är klockan exakt tjugotvå minuter över elva. Det är tiden då hela min värld vänds upp och ner.
Hovedpersonen i Allt jag inte sa har nettopp flyttet fra Malmø til Falun i Sverige, og det er det mest nordlige hun har vært noensinne. Hun håper at det å flytte vil forbedre livet hennes, gjøre det mer interessant helst. Så når hun møter personen som kun referes til som «Du», faller hun nesten momentant. Handler vel så mye om skeiv forelskelse som å vokse opp og lære å bo på egenhånd.

Frankissstein av Jeanette Winterson

(Omtale av reklame/leseeksemplar)
Åh, fantastiske Jeanette Winterson – og i kombinasjon med en nyversjon av Victoria sin favorittklassiker Frankenstein, blir Winterson om mulig enda bedre. I Frankisstein foregår handlingen i Mary Shelleys Frankenstein parallelt med et Storbritannia preget av Brexit, hvor den unge transkjønnede doktoren Ry holder på å forelske seg i Victor Stein, en hyllet professor som arbeider med utviklingen av kunstig intelligens. Hva skjer når homo sapiens ikke er det smarteste levende vesenet på jorden lenger, og hvordan påvirker det forholdet mennesker i mellom?

Hvilke LGBTQ savner dere på denne listen? Se også her for våre anbefalinger i fjor.

Sunniva & Victoria

You may also like

2 comments

 • Det er spennende å lese om disse bøkene!

  Andre norske titler der transkjønnede er tema, er Alltid Andrea av Tor Fretheim og En søster i skapet av Ingunn Aamodt.

  Bøker jeg har lest i år med skeiv tematikk:

  Han ligner en måte å sove på av Fredrik Hagen
  Tell It to the Bees av Fiona Shaw
  Håkon av Åsmund H. Eikenes
  The Miseducation of Cameron Post av Emily M. Danforth
  Forsvarlig behandling av Unni Cathrine Eiken

  Mine favoritter var Han ligner en måte å sove på og The Miseducation of Cameron Post. Han ligner en måte å sove på utfordrer det lyriske formatet. Og The Miseducation of Cameron Post fikk fram en veldig naturlig tone, selv om den slutter brått.

  • Hei Thea,

   takk for mange tips! Jeg har Han ligner en måte å sove på liggende på nattbordet, gleder meg veldig til å lese!

   Sunniva x

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *