Anmeldelse: Ask Again, Yes av Mary Beth Keane

*Leseeksemplar fra forlaget via NetGalley

Ask Again, Yes av Mary Beth Keane er et familiedrama om to familier, Gleeson og Stanhope, som bor ved siden av hverandre på utkanten av New York. Fedrene i familiene, Francis Gleeson og Brian Stanhope, arbeider sammen i NYPD og ender opp med å bli naboer når de stifter familie. 

“The thing is, Peter, grown-ups don’t know what they’re doing any better than kids do. That’s the truth.”

Husene deres er relativt like utvendig, men bak lukkede dører kunne familiene ikke vært mer ulike – Francis sin kone Lena er svært ensom til tross for tre døtre, og Brian sin kone Anne blir stadig mindre psykisk stabil. Det er høflige mot hverandre, men det blir aldri det naboforholdet Francis og Brian hadde sett for seg før de flytter inn, og Anne vil helst ikke ha noe med Gleeson familien å gjøre i det hele tatt.

“…and sometimes when he watched her – searching for something in her bag, or peeling an apple with her knuckle guiding the blade – he felt a shiver of panic that he’d almost not met her.” 

Tidlig i livene deres blomstrer et vennskap og etterhvert kjærlighet mellom den yngste Gleeson dattera, Kate, og Peter Stanhope, Brian og Anne sin eneste og svært etterlengtede sønn. Det blir tidlig klart for de at foreldrene deres ikke ønsker at de skal være sammen, spesielt Peters mor Anne. Forelskede tenåringer er dog vanskelig å holde fra hverandre, og det hele kulminerer i en dramatisk hendelse etter at de sniker seg ut fra husene sine en natt. Hendelsen fører til at Stanhope familien må flytte vekk fra nabohuset, og plutselig ses ikke Peter og Kate på flere år.

“There was no real way for a person to try something out, see if he liked it…because you try it and try it and try it a little longer and next thing it’s who you are.” 

Ask Again, Yes er romankunst på høyt nivå, og Keane er virkelig en fantastisk skribent. Jeg gråt og kjente meg igjen flere ganger i denne romanen som i bunn og grunn handler om hvor ulikt minner fra barndommen kan se ut når man ser tilbake på de med voksne øyne. Ask Again, Yes er en hyllest til livet i alle dets vanskelige og merkelige former, og ikke minst til kjærligheten. Føles litt som å bli slått til i hjertet til tider, på beste mulige måte. Anbefales spesielt hvis du likte Little Fires Everywhere fra i fjor.

Victoria

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *