Litterære karakterer vi helst ikke vil møte på allehelgensaften.

Vi leser gjerne mer romanse og ganske lite horror, så i løpet av årene her på Kvardagsbiblioteket har vi allerede nevnt omtrent alle de halloweenske bøkene vi har lest (her og her)—i fjor laget vi en liste over ikke spesielt skumle bøker for halloween. I år har Sunniva forberedt en liten liste over nifse karakterer hun helst ikke vil møte kvelden den 31.

Gollum fra Ringenes Herre (J R R Tolkien)

Gollum gives me the creeps. Er egentlig ganske mange karakterer fra Ringenes Herre jeg helst ikke vil møte, feks orkene og Shelob (hvorfor må det alltid være en diger edderkopp i alle fantasyfilmer??) men Gollum står aller først på denne lista.

Agamemnon fra Gresk mytologi

Agamemnon representerer alle de verste kvalitetene som tradisjonelt er typisk macho. Han er stolt, arrogant, lett fornærmet, ubarmhjertelig og skikkelig ufyselig. Man kan vel diskutere at han var et produkt av sin tid (voldelig, sexist, slaveholder osv), men sammenlignet med de mangfoldige andre ekle menn (og guder!!) i gresk mytologi tror jeg likevel jeg synes Agamemnon er verst. Han er så maktlysten, så ivrig etter å vise seg som en legendarisk general at han ofrer datteren sin til Apollo slik at de greske skipene kan seile til Troja, og han setter alle soldatene sine liv i fare ved å tirre Achilles når han prøver å ta Briseis til seg selv. Skuespillet Agamemnon—som handler om hva som skjer da han kommer hjem etter krigen og må møte sin kone, Clytemnestra, igjen for første gang etter å ha drept sin datter—var en av de første greske tekstene jeg leste, og den gang da var jeg ikke så spesielt interessert. Men nå som jeg vet bedre hvilken type Agamemnon er så er det sinnsykt tilfredstillende å vite hva slags velkomst Agamemnon får.

Omtrent alle karakterene fra The Sandman serien (Neil Gaiman)

Disse tegneseriene er nok det eneste jeg har lest noen gang som kanskje kan kvalifiseres som horror, og det er nesten på kanten til tross for at det i seg selv ikke er skummelt akkurat. Men fy søren Neil Gaiman kan være creepy, og dette er en kvalitet han har videreført til omtrent alle karakterene som dukker opp gjennom de ti Sandman-volumene.

Hubert Hubert fra Lolita (Valdimir Nabokov)

Please no.

Uffert i Harry Potter (J K Rowling)

Hver gang jeg leser Harry Potter og Føniksordenen tenker jeg: hun var ikke så ille? Men hver gang er hun faktisk litt verre enn jeg husket. Det er faktisk umulig å ikke føle et smuldrende hat mot dette fragmentet av Rowling sin fantasi. Jeg tar heller et møte med Voldemort enn med den dama der. Dementorene er også ganske uhyggelige, men igjen, tror jeg heller tar oss en tur til Azkaban enn å risikere å treffe Uffert…

The Milkman i The Milkman (Anna Burns)

Karakteren som ga 2018 Man Booker-vinneren sitt navn er creepy as hell. Boka følger en ung jente i Irland under the troubles og gjennom manipulasjon og sladder klarer en 40+ år gammel mann å overbevise hele nabolaget til den unge fortelleren at hun ligger med ham. Middle sister, fortelleren, legger ut om hvordan dette ryktet snøret seg sammen rundt henne. I begynnelsen er hun usikker på om hun innbiller seg hvordan the milkman jakter på henne, og innen hun skjønner hva som skjer er det for sent. En skikkelig uhyggelig type som vi gledelig kan avsløre at blir skutt død (dette vet vi alt i første setning). Dette hjelper derimot ikke å føle noen form for trygghet hver gang han dukker opp i handlingen, og vi grøsser bare av å tenke på det.

At the time, age eighteen, having been brought up in a hair-trigger society where the ground rules were – if no physically violent touch was being laid upon you, and no outright verbal insults were being levelled at you, and no taunting looks in the vicinity either, then nothing was happening, so how could you be under attack from something that wasn’t there? At eighteen I had no proper understanding of the ways that constituted encroachment.

Hvilke karakterer hadde landet på din liste?

Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *